ΥΓΕΙΑ

Μεταμόσχευση δέρματος σώζει ασθενή που έπασχε από επιθετικό καρκίνο

mdf72116_16079735

Η Marian Fields από το Μιζούρι των ΗΠΑ, πάσχει από ένα σπάνιο τύπο επιθετικού καρκίνου του δέρματος, ο οποίος μαζί με τις χημειοθεραπείες και τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, άφησε την 66χρονη με μία τεράστια πληγή στην πλάτη της (55×22 εκ.).

Πλαστικοί χειρούργοι από όλη τη χώρα αρνούνταν να αναλάβουν την θεραπεία της, λόγω του μεγέθους της πληγής.

Η ζωή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τη Marian Fields, αφού οι αφόρητοι πόνοι δεν της επέτρεπαν να ξαπλώσει ανάσκελα ή να καθίσει σε καρέκλα.

Τη λύση έδωσε η δίδυμη αδερφή της, η οποία αποφάσισε να δωρίσει δέρμα και νευρικό ιστό ώστε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Το γεγονός ότι το μόσχευμα ήρθε από ομοζυγωτικό δίδυμο, της ασθενούς, μείωσε σοβαρά της πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος. 

Η Mary Jane Fields,υποβλήθηκε σε επέμβαση, που διήρκησε 14 ώρες, κατά την οποία, ο δρ. Jesse Selber, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Τέξας αφαίρεσε τμήμα της επιδερμίδας από το υπογάστριό της και μετά από μία «ιδιαίτερα απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία» με τη βοήθεια 5 άλλων πλαστικών χειρούργων κατάφερε να συνδέσει τόσο αρτηρίες όσο και νευρικό ιστό του μοσχεύματος με το σώμα της Marian.

Έτσι, και παρότι η ασθενής έπασχε από μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου, θεραπεύτηκε, αφού ο συγκεκριμένος όγκος, δεν μεταφέρεται σε άλλα όργανα του σώματος.