Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου-Γόνατος με Προσπελάσεις Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου-Γόνατος με Προσπελάσεις Ελάχιστης Επεμβατικότητας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η μικρή τομή (MIS) αποτελεί πλεονέκτημα;

Οι αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Σκοπό έχουν τη μεταφορά του σώματος προς διάφορες κατευθύνσεις και τη στήριξη του κορμού. Επειδή είναι έντονα φορτιζόμενες αρθρώσεις, υπόκεινται σε μηχανική καταπόνηση και φθορά. Κυρίως, η φθορά αυτή αφορά το χόνδρο και το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση αρθρίτιδας, που έχει ως συνέπεια πόνο, χωλότητα, αδυναμία πλήρους εύρους κίνησης Αυτό αφορά την εκφυλιστική αρθρίτιδα και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 55-60 ετών.

Σε μικρότερες ηλικίες, μπορεί να εμφανιστεί αρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος, με καταστροφή του χόνδρου, μετά από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματικά νοσήματα), μετά από τραυματικές κακώσεις της περιοχής, διακοπή της αγγείωσης (άσηπτη νέκρωση) ή μετά από ανατομικές συγγενείς διαταραχές στην περιοχή (συγγενές εξάρθρημα ισχίου). Τόσο η εκφυλιστική αρθρίτιδα (η πιο συχνή) όσο και οι άλλες προαναφερόμενες αρθρίτιδες έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, όπως προείπαμε, την καταστροφή του χόνδρου, την ανάπτυξη οστεοφύτων, τη ρίκνωση του θυλάκου, που ο ασθενής αντιλαμβάνεται με πόνο, χωλότητα και δυσκαμψία.

Στα αρχικά στάδια, όταν τα ενοχλήματα είναι διαλείποντα και ανεκτά από τον ασθενή, η αποφόρτιση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. και η φυσιοθεραπεία είναι οι προτιμώμενες θεραπευτικές μέθοδοι που ακολουθούνται.

Όταν τα ενοχλήματα αυξηθούν και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα διαβίωσης, προχωράμε σε χειρουργικές μεθόδους αντικατάστασης των φθαρμένων αυτών αρθρώσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού (άνδρες και γυναίκες) θα φθάσουν σε κατάσταση τέτοια, ώστε να υποβληθούν σε μία αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος στη διάρκεια της ζωής τους.

Στην κλινική μας, εδώ και δύο χρόνια, μαζί με το συνεργάτη μου και Επιμελητή Ορθοπαιδικό κ. Κάργα Βασίλειο, πραγματοποιούμε με μεγάλη επιτυχία ολικές αρθροπλαστικές ισχίου  γόνατος με προσπελάσεις “ελάχιστης επεμβατικότητας” (μικρή τομή) (MIS).

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Με την οπίσθια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας, την οποία εμείς έχουμε επιλέξει, επιτυγχάνεται η αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με μικρή οπίσθια τομή 8-9 εκατοστών.

Χωρίς να διαταραχθεί η συνέχεια των απαγωγών μυών θύλακος, ανακατασκευάζεται το ισχίο, ενώ το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως υπάρχει πολύ καλό οπτικό πεδίο για τη σωστή τοποθέτηση των υλικών.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Με την έσω παραεπιγονατιδική τομή MIS μήκους 8-10 εκατοστών, χωρίς διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου και χωρίς αναστροφή της επιγονατίδας τοποθετούνται τα υλικά και ο ασθενής ορθοστατεί, εφόσον η γενική κατάστασή του το επιτρέπει, από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα δυσκαμψίας.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μικρή τομή στον ασθενή

  1. Σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές τεχνικές, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, λόγω της μικρότερης κάκωσης των ιστών.
  2. Συντομότερη αποκατάσταση, καθώς ο ασθενής μπορεί να ορθοστατήσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση, με πλήρη φόρτιση του σκέλους.
  3. Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (3-4 ημέρες).
  4. Λιγότερη απώλεια αίματος.
  5. Λόγω της άμεσης κινητοποίησης. ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρόμβωσης.
  6. Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  7. Η μικρή τομή αφήνει μικρότερες αντιαισθητικές ουλές.
  8. Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης και αποτροπή μόνιμης χωλότητας, λόγω της προστασίας των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων (Ολική αρθροπλαστική ισχίου).
  9. Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας δυσκαμψίας στο χειρουργημένο γόνατο.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Περιστερίου

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT