Τι κάνει το χασμουρητό μεταδοτικό – Οι διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο

Τι κάνει το χασμουρητό μεταδοτικό – Οι διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, προσπαθώντας να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας που ενεργοποιεί το χασμουρητό, ήλεγξαν το μέρος αυτό του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις κινητικές λειτουργίες.

Πρόκειται για τον πρωτεύοντα κινητικό φλοιό, ο οποίος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε διαταραχές όπως το σύνδρομο Τουρέτ, μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ.

Συνεπώς, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι εάν καταφέρουν και κατανοήσουν τι είναι αυτό που κάνει το χασμουρητό μεταδοτικό, θα μπορούσαν ίσως να βρουν και τις αιτίες που προκαλούν άλλες διαταραχές, όπως το σύνδρομο Τουρέτ.

Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι, κατά τους επιστήμονες, μια κοινή μορφή ηχολαλίας – ακούσια μίμηση των λόγων ή των πράξεων των άλλων.

Η ηχολαλία παρατηρείται επίσης και στο σύνδρομο Τουρέτ, όπως και σε άλλες παθήσεις, όπως την επιληψία και τον αυτισμό.

Για να εξετάσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του χασμουρητού, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 36 εθελοντές που έβλεπαν άλλους να χασμουριούνται.

Ευερεθιστότητα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Σύγχρονης Βιολογίας, οι ερευνητές είπαν σε κάποιους εθελοντές ότι μπορούν να χασμουρηθούν όποτε το θελήσουν, ενώ στους υπόλοιπους είπαν να καταπιέσουν την επιθυμία τους αυτή.

Η επιθυμία για χασμουρητό εξαρτιόταν από τη λειτουργία του πρωτεύοντος κινητικού τους φλοιού – την ευερεθιστότητα.

Με χρήση διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS), κατάφεραν να αυξήσουν την «ευερεθιστότητα» του κινητικού φλοιού και συνεπώς την τάση των ανθρώπων για χασμουρητό.

Η Τζορτζίνα Τζάκσον, καθηγήτρια γνωστικής νευροψυχολογίας που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες χρήσεις, «Στο σύνδρομο Τουρέτ, αν μπορούσαμε να μειώσουμε την ευερεθιστότητα, τότε ίσως να καταφέρναμε να μειώσουμε τα τικ και πάνω σε αυτό δουλεύουμε».

Ενώ ο καθηγητής Στίβεν Τζάκσον, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε, «Αναζητούμε πιθανές εξατομικευμένες θεραπείες, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, με τη βοήθεια της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψη των ανισορροπιών στα δίκτυα του εγκεφάλου».

Τέλος, ο καθηγητής Άντριου Γκάλουπ προσέθεσε, «Είναι λίγα αυτά που τώρα γνωρίζουμε σχετικά με το γιατί χασμουριόμαστε. Διάφορες έρευνες έχουν προτείνει τη σύνδεση μεταξύ του μεταδοτικού χασμουρητού και της ενσυναίσθησης, όμως οι έρευνες που υποστηρίζουν αυτή τη σύνδεση παρουσιάζουν ασυνέπειες. Πάντως τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, παρέχουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία μη σύνδεσης της μεταδοτικότητας του χασμουρητού με την ενσυναίσθηση».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή