ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζω για την Άνοια;

ti-prepei-na-gnorizo-gia-tin-anoia-2207778

Τι είναι η Άνοια;

Η Άνοια δεν αποτελεί μία ξεχωριστή νόσος. Η άνοια είναι ένα άθροισμα συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες νευροεκφυλιστικές διαταραχές οι οποίες προκαλούν εκφύλιση του εγκεφάλου.

Με τον όρο «Άνοια» περιγράφεται μία προοδευτική ελάττωση της μνήμης ή άλλων γνωσιακών λειτουργιών που εμπλέκονται στην ικανότητα του ατόμου να εκτελέσει τις συνηθισμένες καθημερινές του δραστηριότητες (οδήγηση, ψώνια, εργασία, επικοινωνία, διαχείριση οικονομικών θεμάτων της καθημερινότητας).

Η αποδιοργάνωση που προκαλεί η άνοια είναι περισσότερη από αυτή που αναμένεται στο φυσιολογικό ηλικιωμένο και οφείλεται σε κάκωση ή πάθηση. Στην άνοια συνήθως παρατηρείται απώλεια μνήμης. Η απώλεια μνήμης, όμως, από μόνη της δε σημαίνει ότι υπάρχει άνοια.

Η εμφάνιση της άνοιας στον πληθυσμό είναι συχνότερη διότι έχει αυξηθεί η μέση διάρκεια ζωής του ατόμου. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως εμφανίζουν άνοια 17-25 εκατομμύρια άνθρωποι. Στις Η.Π.Α αναφέρεται άνοια σε περίπου 3,4 εκατομμύρια άτομα άνω των 71 ετών, ενώ 5,3 εκατομμύρια Αμερικάνοι όλων των ηλικιών έχουν Νόσο Alzheimer.

Αν και διάφορες παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια με την εκφύλιση του νευρικού συστήματος που προκαλούν, εν τούτοις η Νόσος Alzheimer είναι το συνηθέστερο αίτιο για τους ηλικιωμένους. Άλλες παθήσεις που προκαλούν Άνοια είναι:

  • Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Αγγειακή Άνοια)
  • Η Μετωποκροταφική Εκφύλιση του Εγκεφάλου (Μετωποκροταφική Άνοια)
  • Η εκφύλιση του Εγκεφάλου με εμφάνιση συμπτωμάτων παρκινσονικών λόγω δημιουργίας στον εγκέφαλο ειδικών σωματίων (Lewybodies) (Άνοια με σωμάτια Lewy).

Σε άτομα 65 ετών και άνω με εκδηλώσεις εκφυλιστικής άνοιας συνηθέστερα πρόκειται για Νόσο Alzheimer ή Αγγειακή Άνοια. Άτομα νεότερα των 65 ετών που εμφανίζουν Άνοια συνήθως έχουν Μετωποκροταφική Άνοια ή Νόσο Huntigton. Η εκφύλιση εγκεφάλου που προκαλεί κάθε μία από αυτές τις παθήσεις δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό τύπο γνωσιακού ελλείμματος, ανάλογα με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από τη νόσο.

Η συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων τύπων της άνοιας απεικονίζεται σχηματικά.

Έναρξη Άνοιας

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλα φάρμακα για να σταματήσουν ή να αναστρέψουν τη βλάβη (νευροεκφύλιση) που προκαλείται από αυτές τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, υπάρχουν τρόποι να υποχωρήσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της Άνοιας. Αυτό είναι δυνατόν να παρατείνει μία καλή ποιότητα ζωής για το άτομο, μειώνει το φορτίο των φροντιστών ή καθυστερεί την πιθανή νοσηλεία του πάσχοντος.

Γράφει η Δρ. Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
 
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών