ΥΓΕΙΑ

Γηραιότερη έως και 10 χρόνια η καρδιά ενός στους δέκα άνδρες

giraioteri-eos-kai-10-chronia-i-kardia-enos-stoys-deka-andres-2207601

Ένας στου δέκα άνδρες ηλικίας 50 ετών έχουν καρδιά, η οποία είναι κατά 10 χρόνια μεγαλύτερη από τους ίδιους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης.

Η ανάλυση του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 33,000 άνδρες ηλικίας 50 ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό, εκτιμάται ότι 7.400 άνθρωποι θα πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα μόνο μέσα σε αυτόν τον μήνα.

Η καρδιακή προσβολή είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στους άνδρες και η δεύτερη κυριότερη στις γυναίκες. Στην πλειοψηφία τους οι θάνατοι αυτοί μπορούν να αποφευχθούν, ενώ το ένα τέταρτο των ανθρώπων αυτών είναι ηλικίας μικρότερης των 75 ετών.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τόνισε, επίσης, ότι οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν την αρτηριακή τους πίεση, γεγονός που χαρακτηρίζεται «ιδιαιτέρως ανησυχητικό», σύμφωνα με τον Dr Mike Knapton του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.  

Στους τρόπους βελτίωσης της καρδιακής υγείας συμπεριλαμβάνεται η διακοπή του καπνίσματος, ο δραστήριος τρόπος ζωής, το ισορροπημένο βάρος, η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και αλκοόλ και η συχνή κατανάλωση ψαριού.

Πηγή: Katie Silver, BBC News

Επιμέλεια: Μαριάνθη Ατσάλη