Ενα τεστ πρόληψης για την υγεία του άνδρα

Ενα τεστ πρόληψης για την υγεία του άνδρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εποχή για την υγεία του άνδρα φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το andro test, ένα τεστ Παπ για άνδρες, που φέρει ελληνική «σφραγίδα». «Επειτα από μελέτη οκτώ ετών, καταλήξαμε σε αυτή τη διευρυμένη ανάλυση του γενετικού υλικού του άνδρα, που ελέγχει περισσότερες από 29 διαφορετικές παραμέτρους», εξηγεί στην «Κ» ο ιθύνων νους του τεστ, βιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Σπερματολογίας, κ. Γιώργος Βουλγαρίδης. Από το 2009 στο εργαστήριο του SpermLab γινόταν το σπερμοδιάγραμμα που ελέγχει τρεις συνιστώσες της ανδρικής γονιμότητας, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κίνησή τους και το ποσοστό των φυσιολογικών μορφών.

«Παράλληλα, είχαμε ήδη από τότε θέσει ως προτεραιότητα τον ακριβή προσδιορισμό του ph και την πλήρη περιγραφή των μορφολογικών ανωμαλιών των σπερματοζωαρίων». Κάποια πρώτα συμπεράσματα κίνησαν το ενδιαφέρον της ομάδας να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα αξιοποιώντας ένα δείγμα από 1.197 ασθενείς. «Οσοι είχαν μολυνθεί με κάποιο εντεροβακτήριο (π.χ. Ε. coli) διέθεταν μικρό ακρόσωμα», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Βουλγαρίδης, «το μικρόβιο ουρεόπλασμα, που πλήττει το 45% των γυναικών στην Ευρώπη και συνδέεται με τις αποβολές, φαίνεται ότι είναι εξίσου συχνό και στους άνδρες συντρόφους τους, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματός τους».

Οι εν λόγω διαπιστώσεις απέδειξαν ότι οι χρόνιες λοιμώξεις αφήνουν το αποτύπωμά τους στον ανδρικό οργανισμό. Παράλληλα, ανέδειξαν ένα παράδοξο – ότι τα δύο φύλα δεν είναι… ίσα στην πρόληψη. Οι γυναίκες επισκέπτονται τακτικά για τεστ Παπανικολάου τον γυναικολόγο τους, ενώ κάθε φορά που έχουν κάποια ενόχληση, λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή. Οι σύντροφοί τους, απουσία συμπτωμάτων, αν και αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» με τις γυναίκες τους, ουδέποτε εξετάζονται ούτε λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Φτάνουν στο κατώφλι του ουρολόγου μόνον αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα γονιμότητας ή ανησυχούν μετά τα 50 για την υγεία του προστάτη τους. «Τότε, εντοπίζουμε χρόνιες φλεγμονές που ουδέποτε θεραπεύτηκαν, με συνέπεια να προκαλούν ποικίλα προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία», σημειώνει ο ίδιος, που ευελπιστεί ότι σταδιακά θα εκλείψουν τα ταμπού και οι άνδρες θα αποκτήσουν μια σταθερή σχέση με τον γιατρό τους. «Εμείς συστήνουμε από τα 16 έτη και έπειτα, ετήσιο andro test, που πληροφορεί τον εξεταζόμενο αν ο προστάτης, οι όρχεις και οι άλλοι αδένες του αναπαραγωγικού συστήματος είναι υγιείς», απαντά. «Εχουμε πατεντάρει το τεστ όχι για να το εφαρμόζουμε μόνο εμείς, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι κατά την εκτέλεσή του θα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές». Ο ίδιος και οι συνεργάτες του προτίθενται να μεταδώσουν την τεχνογνωσία σε βιολόγους και εργαστήρια σπερματολογίας σε όλη την Ελλάδα.

Aυτοεξέταση

«Ο έγκαιρος εντοπισμός φλεγμονών και μολύνσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, κατά κανόνα με αντιβίωση», διευκρινίζει ο κ. Βουλγαρίδης, «η ίαση δύναται να περιορίσει την αναγκαιότητα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, τις επαναλαμβανόμενες μολύνσεις μεταξύ των συντρόφων, αλλά και την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη». Οπως υπογραμμίζει, «σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, δεν αρκεί μόνον ο έλεγχος του δείκτη PSA, έχουν καταγραφεί περιστατικά που παρά τις φυσιολογικές του τιμές, ο προστάτης του ασθενούς δεν λειτουργούσε σωστά». Εκτός από το andro test, που προσομοιάζει σε ένα διευρυμένο σπερμοδιάγραμμα, ο κ. Βουλγαρίδης, συστήνει στους άνδρες και την αυτοεξέταση ανά τακτά διαστήματα. «Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του γενετικού του υλικού, όπως ο όγκος και η διαύγεια, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές ενδείξεις για να επισκεφθεί κάποιος νωρίτερα τον ουρολόγο του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή