Δεν συνδέονται εντατική γυμναστική και πρόωρη εμμηνόπαυση

Δεν συνδέονται εντατική γυμναστική και πρόωρη εμμηνόπαυση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μύθο αποτελεί η άποψη που θέλει την υπερβολική γυμναστική να προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 107.000 γυναίκες, δεν διαπίστωσε κανένα συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων σωματικής άσκησης και της ηλικίας στην οποία σταμάτησαν οι γυναίκες αυτές να έχουν περίοδο. Πριν από επτά χρόνια, αμφιλεγόμενη ιαπωνική μελέτη υποστήριζε ότι οι γυναίκες που ασκούνται εντατικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Η επικεφαλής της έρευνας του αμερικανικού πανεπιστημίου δρ Ελίζαμπεθ Μπερτόνε λέει: «Η μελέτη μάς προσφέρει πληθώρα στοιχείων και μας βοηθά να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ δραστηριότητας και ηλικίας εμμηνόπαυσης».

Η έρευνα αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κατανόηση των κινδύνων που απειλούν την υγεία των γυναικών. Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, εξαιτίας της απώλειας οιστρογόνων. Η συγκεκριμένη ορμόνη, όμως, φέρεται να ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Η επιστημονική ομάδα της δρος Μπερτόνε διαπίστωσε επίσης ότι διατροφή πλούσια σε λαχανικά, τυρί και γιαούρτι, όλα καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση, που εμφανίζεται κατά μέσον όρο στο 51ο έτος, εκδηλώνεται με τη διακοπή παραγωγής οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες των γυναικών παύουν να παράγουν ωάρια.

Σε ποσοστό 80% οι γυναίκες αυτές εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, πονοκεφάλους και υπερβολική εφίδρωση, για χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Παρότι η τακτική σωματική άσκηση –συνήθως πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα– έχει συνδεθεί με την πρόωρη εμμηνόπαυση, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι η τακτική γυμναστική είναι ικανή να διαταράσσει τον κύκλο της περιόδου, καθυστερώντας την εμμηνόπαυση.

Η δρ Περτόνε εξηγεί: «Η έρευνά μας, καθώς και άλλες μελέτες, έδειξε ότι η σωματική άσκηση είναι ουσιαστικά ασύνδετη με την πρόωρη εμμηνόπαυση».

Η παλαιότερη ιαπωνική έρευνα σε 3.000 γυναίκες είχε δείξει ότι όσες γυναίκες ασκούνταν περισσότερο –μεταξύ οκτώ και δέκα ωρών την εβδομάδα– είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση από ό,τι όσες δεν αθλούνταν καθόλου.

«Παρότι το πόρισμα της μελέτης μας δεν δείχνει ότι η πιο εντατική και πολύωρη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης, καλούμε τις γυναίκες πριν από την ηλικία της εμμηνόπαυσης να είναι δραστήριες, έτσι ώστε να απολαύσουν τα πολλά οφέλη της γυμναστικής, όπως τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων», λέει ο Μινγκφέι Τσάο, που συμμετείχε στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT