ΥΓΕΙΑ

Σημαντικά οφέλη από τα «γραφεία ορθίων»

Σημαντικά οφέλη από τα «γραφεία ορθίων»

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα «γραφεία ορθίων», τα οποία επιτρέπουν στους εργαζομένους να αλλάζουν θέση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αποδεικνύονται ικανά να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian, πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπαλλήλων γραφείου του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας. Οι εργαζόμενοι αυτοί παρέλαβαν νέα γραφεία όρθιας εργασίας και κατέγραψαν πόση ώρα περνούν όρθιοι. Υστερα από ένα χρόνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί κάθονταν κατά μέσον όρο μία ώρα λιγότερο στο οκτάωρο, σε σχέση με τους συναδέλφους τους, που εργάζονταν σε συμβατικά γραφεία με καρέκλες.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι περιόρισαν τον χρόνο καθιστικής εργασίας και είχαν τη δυνατότητα να εργασθούν στα «γραφεία ορθίων», ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι και με μεγαλύτερη ενάργεια στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λάουμπορο της Βρετανίας, μελέτησαν τις συνήθειες 146 εργαζομένων του εθνικού συστήματος υγείας (NHS), που εργάζονταν σε γραφεία.
Εβδομήντα επτά από αυτούς απέκτησαν θέσεις εργασίας ρυθμιζόμενου ύψους, γνωστά και ως γραφεία ορθίων, ενώ 69 διατήρησαν τα συμβατικά τους γραφεία.

Στην αρχή της έρευνας, οι εργαζόμενοι στα νέα γραφεία ορθίων χρησιμοποιούσαν καρέκλες σχεδόν όλο το οκτάωρο απασχόλησής τους. Τρεις μήνες μετά, όμως, ο μέσος χρόνος «καθισιού» μειώθηκε κατά 50 λεπτά ημερησίως. Εξι μήνες αργότερα, ο χρόνος στην καρέκλα ήταν 64,4 λεπτά λιγότερος, ενώ έπειτα από ένα χρόνο οι εργαζόμενοι κάθονταν 82,3 λεπτά λιγότερο χάρη στα γραφεία ορθίων.

Οσοι εξασφάλισαν γραφεία ορθίων ανέφεραν επίσης βελτίωση των μυοσκελετικών προβλημάτων τους. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι εργαζόμενοι αυτοί σε ερωτηματολόγιο έδειξαν ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να στέκονται όρθιοι εμφάνιζαν λιγότερο άγχος και απολάμβαναν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, παρότι η ικανοποίηση για την εργασία τους δεν μεταβλήθηκε.

Τα γραφεία ορθίων είναι συνηθισμένα στις σουηδικές επιχειρήσεις.