ΥΓΕΙΑ

Νέο συνδυαστικό φάρμακο για το νευροβλάστωμα

Νέο συνδυαστικό φάρμακο για το νευροβλάστωμα

ΣΙΔΝΕΪ. Πειραματικό συνδυασμό φαρμάκων, ικανό να καταπολεμά μία από τις χειρότερες μορφές παιδικού καρκίνου, δοκίμασαν με επιτυχία Αυστραλοί επιστήμονες.

Το νευροβλάστωμα, που είναι η συχνότερη μορφή συμπαγών όγκων στον εγκέφαλο μικρών παιδιών, διαγιγνώσκεται συνήθως αργά, όταν η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Λιγότερα από τα μισά παιδιά επιβιώνουν, ακόμη και ύστερα από εντατική θεραπεία.

Σε ανακοίνωσή του, το Παιδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (CCIA) αναφέρει ότι το πειραματικό σκεύασμα CBL0137 αποτελεί το «κλειδί» για την αποτελεσματική καταπολέμηση του νευροβλαστώματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπόνηση στρατηγικών πρόληψης.

Η Λούλου, κόρη της Τζόζι Δημητρίου, που διαγνώστηκε με την ασθένεια όταν ήταν ακόμη μόλις οκτώ μηνών, γιόρτασε την περασμένη εβδομάδα τα γενέθλιά της κλείνοντας τα έξι. «Η πανέμορφη κορούλα μου, η Λούλου, έχει υποστεί κάθε θεραπεία που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Δώδεκα σχήματα ισχυρής χημειοθεραπείας, πέντε χειρουργεία, 14 συνεδρίες ακτινοθεραπείας και μία μεταμόσχευση μυελού των οστών. Υπέστη κάθε γνωστή θεραπεία, χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι τη χρήση του πειραματικού σκευάσματος», λέει η κ. Δημητρίου.

«Το CBL0137 λειτουργεί σε συνεργασία με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες. Ο συνδυασμός αυτός αποδείχθηκε ικανός να σκοτώσει τα κύτταρα του νευροβλαστώματος», λέει ο καθηγητής Γκλεν Μάρσαλ, του CCIA στο Νοσοκομείο Παίδων του Σίδνεϊ.

Η επικεφαλής του CCIA, καθηγήτρια Μισέλ Χέιμπερ, ανέφερε ότι το πειραματικό φάρμακο CBL0137 χορηγείται ήδη δοκιμαστικά στις ΗΠΑ σε ενήλικες ασθενείς, με την έγκρισή του από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που αναμένεται να χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας εντός των προσεχών δύο ετών.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ταχύτερη και μεγαλύτερη συρρίκνωση του όγκου με το νέο σκεύασμα και τον συνδυασμό του με συμβατική χημειοθεραπεία, οδηγώντας σε μικρότερα ποσοστά υποτροπής. Τέλος, η μεγάλη μας ελπίδα είναι να επινοήσουμε μεθόδους αποτελεσματικής πρόληψης του νευροβλαστώματος», λέει ο καθηγητής Μάρσαλ.