Η Rolex στα Όσκαρ 2019

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδος), βράδυ Κυριακής για την Αμερική, έγινε η απονομή των Βραβείων Όσκαρ 2019 στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες. Η τελετή τα είχε όλα: πλήθος αστέρων οι οποίοι παρήλασαν ενδεδυμένοι «εις την τρίχα» επάνω στο κόκκινο χαλί, έντονη συγκίνηση κατά την παραλαβή του χρυσού αγαλματιδίου, κάποιες στιγμές ευρηματικού χιούμορ και ηχηρά πολιτικά μηνύματα σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου κατά του ρατσισμού, της άνισης μεταχείρισης και της περιθωριοποίησης μεταναστών και άλλων ομάδων. Ειρωνεία ή μελετημένη κίνηση το γεγονός ότι τα μεγάλα βραβεία μοιράστηκαν σε ταινίες και ανθρώπους που μιλούσαν ακριβώς για αυτά τα ζητήματα; Το βραβείο σκηνοθεσίας (αλλά και ξενόγλωσσης ταινίας και φωτογραφίας) πήγε στον Μεξικάνο σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν για την ταινία Roma. Το Α’ Ανδρικού ρόλου στον Αιγυπτιακής καταγωγής και Αμερικανό μετανάστη πρώτης γενιάς Ράμι Μάλεκ, ο οποίος υποδύθηκε τον μετανάστη και ομοφυλόφιλο ροκ σταρ των Queen Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία Bohemian Rhapsody. Το Α’ γυναικείου ρόλου σε Βρετανίδα και ουχί Αμερικανίδα ηθοποιό, την Ολίβια Κόλμαν, για την Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου. Τα Β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου στους Αφροαμερικανούς Μαχερσάλα Αλί και Ρετζίνα Κινγκ αντίστοιχα, το καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στον ανατρεπτικό Σπάικ Λι και την παρέα του για το BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας (και πρωτότυπου σεναρίου) στο αντιρατσιστικό φιλμ Πράσινο Βιβλίο.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-1

Οι τέσσερις μεγάλοι νικητές των φετινών Όσκαρ: Ράμι Μάλεκ, Ολίβια Κόλμαν, Ρετζίνα Κινγκ και Μαχερσάλα Αλί (photo: Reuters)

Πού χωράει μία ελβετική ωρολογοποιία μέσα σε όλα αυτά; Γνωστή για τη συνεισφορά της στις τέχνες και τον πολιτισμό, η Rolex διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο της έβδομης τέχνης. Η σχέση της με τον κινηματογράφο είναι εμφανής σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τα εμβληματικά μοντέλα της που έχουν φορέσει διάσημοι πρωταγωνιστές σε ταινίες που άφησαν εποχή, η ελβετική μάρκα έχει καλλιεργήσει βαθύτερες και πιο ουσιαστικές συνεργασίες με οργανισμούς και ανθρώπους του σινεμά, οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες ηθικές αξίες και πρεσβεύουν την επιδίωξη της αριστείας, σύμφωνα με τις αρχές του ιδρυτή της Rolex, Hans Wilsdorf. Από το 2017 η Rolex είναι το Αποκλειστικό Ρολόι της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών, και υπερήφανος Χορηγός των Όσκαρ, των κορυφαίων βραβείων κινηματογράφου στον κόσμο. Από το 2018 μάλιστα η Rolex έγινε και χορηγός των Governors Awards, ενός θεσμού της Ακαδημίας που τιμά ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας για τη συνολική τους προσφορά στην έβδομη τέχνη.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-2

Rolex Greenroom - Oscars 2019

Επιπλέον, από το 2016, η ελβετική μάρκα επιμελείται το Greenroom στο Dolby Theatre, τον ειδικό χώρο υποδοχής των αστέρων που απονέμουν τα βραβεία στην τελετή των Όσκαρ. Αυτή τη χρονιά το θέμα του Greenroom ήταν εμπνευσμένο από τη θάλασσα, λειτουργώντας ως υπενθύμιση της καμπάνιας Perpetual Planet για τη διατήρηση των ωκεανών. Στην καμπάνια αυτή η Rolex συμπράττει με οργανισμούς, ιδρύματα και άτομα, τα οποία ασχολούνται με την εξερεύνηση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-3

Rolex Greenroom - Oscars 2019

Στη φετινή τελετή των Όσκαρ η Rolex συμμετείχε και με άλλους δύο τρόπους. Κατά τη διάρκεια του In Memoriam, του μέρους της τελετής που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ανθρώπων της έβδομης τέχνης που έφυγαν από τη ζωή το 2018, ο πρεσβευτής της Rolex, Gustavo Dudamel, διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες, η οποία επίσης συνδέεται επί σειρά ετών με την ελβετική εταιρεία. Ο διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας από τη Βενεζουέλα είναι Μουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες από το 2009.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-4

H Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες στο In Memoriam των Όσκαρ 2019 (photo: Reuters)

4 βραβευμένοι σκηνοθέτες σε ρόλο δασκάλου

Επίσης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Όσκαρ 2019 προβλήθηκε μία μονόλεπτη ταινία με πρωταγωνιστές τέσσερις κορυφαίους σκηνοθέτες και πρεσβευτές της Rolex, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει συνολικά 57 βραβεία Όσκαρ. Στο σύντομο αυτό φιλμ οι Κάθριν Μπίγκελοου, Τζέιμς Κάμερον, Αλεχάντρο Ινιαρίτου και Μάρτιν Σκορτσέζε, συμβουλεύουν τους νεότερους κινηματογραφιστές.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-5

Κάθριν Μπίγκελοου

«Χρησιμοποιήστε τα ταλέντα σας και ξεπεράστε κάθε φαντασία. Κάντε τη διαφορά σ’ αυτόν τον κόσμο», ακούγεται να λέει η Κάθριν Μπίγκελοου.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-6

Αλεχάντρο Ινιαρίτου

«Όταν εξερευνάτε και μοιράζεστε τις ανθρώπινες εμπειρίες σας μέσα από τις εικόνες, μοιράζεστε με τον κόσμο το μυστήριο εκείνων των πραγμάτων που μόνο να τα αισθανθεί μπορεί κανείς, πραγμάτων που δεν λέγονται. Υπερβείτε τη λογική και ακολουθήστε τη διαίσθησή σας». Αυτά είναι τα λόγια του Αλεχάντρο Ινιαρίτου.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-7

Τζέιμς Κάμερον

Ο δημιουργός μεγάλων blockbusters όπως ο Τιτανικός και το Άβαταρ, Τζέιμς Κάμερον, παροτρύνει τους νέους σκηνοθέτες να αφουγκράζονται τον κόσμο γύρω τους: «Ένας σκηνοθέτης με αυτοπεποίθηση είναι ανοιχτός σε ιδέες, από τους ανθρώπους γύρω του και από εκείνους που βρίσκονται πιο πάνω. Να αντιλαμβάνεστε πότε πέφτει μία αστραπή και να είστε αρκετά γρήγοροι ώστε να τη φυλακίσετε ερμητικά σε ένα μπουκάλι».

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-8

Μάρτιν Σκορτσέζε

Ο μεγάλος δάσκαλος της κινηματογραφίας, Μάρτιν Σκορτσέζε, απευθύνεται στους νέους κινηματογραφιστές που καίγονται να διηγηθούν μία ιστορία. «Μην φοβάστε να δοκιμάσετε οτιδήποτε, όσο τρελό κι αν φαίνεται στους άλλους».

Δείτε την ταινία με τους τέσσερις σκηνοθέτες να συμβουλεύουν τους νέους συναδέλφους τους…

Για τις επόμενες γενιές

Η Rolex στέκεται αρωγός στη μεταλαμπάδευση των τεχνών του κινηματογράφου στις μελλοντικές γενιές, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορίας του σινεμά ως Ιδρυτικός Χορηγός του Μουσείου Κινηματογράφου της Ακαδημίας. Η ανέγερση του Μουσείου στο Λος Άντζελες αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Το κτήριο είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Η Rolex στα Όσκαρ 2019-9

Παράλληλα, έχοντας πάντα το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, η Rolex στηρίζει τους σκηνοθέτες του αύριο με την Rolex Mentor & Protégé Arts Initiative, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2002 συμβάλλοντας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Το πρόγραμμα ανακαλύπτει ταλαντούχους νέους από όλο τον κόσμο και τους φέρνει σε επαφή με καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα και του καθοδηγητή τους επί έναν χρόνο. Μέντορες από τον χώρο του κινηματογράφου έχουν υπάρξει στο παρελθόν οι βραβευμένοι με Όσκαρ σκηνοθέτες Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Μάρτιν Σκορτσέζε, Αλφόνσο Κουαρόν και ο μοντέρ Γουόλτερ Μερτς, οι υποψήφιοι για Όσκαρ σκηνοθεσίας Στίβεν Φρίαρς και Μίρα Νάιρ καθώς και ο φημισμένος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Rolex εδώ και εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή