BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται συνειρμικά στο μυαλό όταν ακούμε το όνομα Breitling; Αναμφισβήτητα οτιδήποτε σχετίζεται με την αεροπορία. Γιατί η ελβετική εταιρεία, παρόλο που είναι εξίσου δυνατή σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, έγινε παγκοσμίως γνωστή κυρίως από τους στενούς δεσμούς της με τον κόσμο των αιθέρων. Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 η πολιτική αεροπορία γνωρίζει εκπληκτική άνθηση. Ο κόσμος γίνεται ξαφνικά μικρότερος και το όνειρο των πτήσεων στους αιθέρες παύει να αποτελεί προνόμιο μίας πλούσιας ελίτ. Οι πτήσεις γίνονται προσιτές σε ευρύτερο φάσμα επιβατών, οι οποίοι για πρώτη φορά αποφασίζουν να κάνουν διηπειρωτικά ή υπερατλαντικά ταξίδια. Η Breitling έχει ενεργό συμμετοχή καθώς οι χρονογράφοι της αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού των κόκπιτ, αρχικά στα ελικοφόρα αεροσκάφη και αργότερα στα τζετ που κατασκεύαζαν οι κορυφαίες εταιρείες αεροσκαφών στον κόσμο.

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-1
Διαφήμιση της Breitling και του μοντέλου Navitimer από τη δεκαετία του 1950.

Μόλις κυκλοφορεί στην αγορά ο χρονογράφος χειρός Breitling Navitimer το 1952 υιοθετείται με ενθουσιασμό από τους επαγγελματίες πιλότους και κυρίως από τους αεροπόρους που στα τέλη της δεκαετίας του 1950 πετούσαν εμβληματικά επιβατηγά αεροσκάφη, όπως το Boeing 707 και το Douglas DC-8, από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Τι ήταν αυτό που έκανε τον συγκεκριμένο χρονογράφο τόσο ιδιαίτερο; Ο λογαριθμικός κανόνας του, που επέτρεπε στους πιλότους να κάνουν κρίσιμους υπολογισμούς κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-2
Διαφήμιση της Breitling από τη δεκαετία του 1960.

Εκείνες τις ένδοξες μέρες της πολιτικής αεροπορίας, οι χρονογράφοι Navitimer αποδείχθηκαν πολύτιμοι σύντροφοι των πιλότων, αυθεντικοί υπολογιστές χειρός, οι οποίοι –μαζί με τους ενσωματωμένους στα κόκπιτ χρονογράφους– καθιέρωσαν τη Breitling ως τον αδιαφιλονίκητο προμηθευτή οργάνων ακριβείας στον κόσμο της αεροπλοΐας. Τη δεκαετία του 1960 η ελβετική εταιρεία έφθασε να προμηθεύει τουλάχιστον 15 κορυφαίους αερομεταφορείς και εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών και ήταν η κορυφαία επιλογή της Αμερικανικής Ένωσης Πιλότων και Ιδιοκτητών Αεροσκαφών (AOPA). Τα μοντέλα αεροπορίας που κατασκεύαζε η Breitling εκείνα τα χρόνια συνέβαλαν στην οικοδόμηση της φήμης της εταιρείας και στην καταξίωσή της μεταξύ των aficionados της ωρολογοποιίας.

Ο θρύλος του Navitimer

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-3

Το νέο Navitimer Ref. 806 1959 ReEdition (αριστερά) μαζί με το πρωτότυπο μοντέλο του 1959.

Το Navitimer δεν είναι μόνο το εμβληματικότερο ρολόι χειρός της Breitling αλλά και ένα από τα λίγα ρολόγια-θρύλους στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Άμεσα αναγνωρίσιμο, αυτό το κλασικό μοντέλο του 20ού αιώνα παραμένει φρέσκο και δημοφιλές και τον 21ο αιώνα, περισσότερα από 65 χρόνια από το ντεμπούτο του. Εκτός από πρώτη επιλογή των επαγγελματιών αεροπόρων, στην οικοδόμηση της φήμης του συνέβαλε και το γεγονός ότι το φόρεσαν στον καρπό τους cult προσωπικότητες, όπως ο μεγάλος καλλιτέχνης της Jazz, Miles Davis και ο πρωταθλητής της Formula 1, Jim Clark. Ο επαναστατικός χρονογράφος χειρός που από το 1952 αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του «εξοπλισμού» ενός πιλότου, επιστρέφει δριμύτερος το 2019.

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-4

Το Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition είναι πιστό αντίγραφο –σχεδόν ως την παραμικρή λεπτομέρεια– ενός από τα πιο αξιόλογα Navitimers όλων των εποχών, του Breitling Ref. 806, που κυκλοφόρησε το 1959.

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-5

Mε ατσάλινη κάσα διαμέτρου 40,9 χιλιοστών, μαύρο καντράν με ομοιόχρωμους μετρητές, περιστρεφόμενη ανάγλυφη στεφάνη (με ακριβώς 94 προεξοχές), και έναν manufacture κουρδιστό μηχανισμό με πιστοποίηση χρονομέτρου, κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση 1.959 αριθμημένων αντιτύπων.

BREITLING Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition-6

Ρόλο πρωταγωνιστή έχει βεβαίως και εδώ ο περίφημος λογαριθμικός κανόνας, ο οποίος είναι τοποθετημένος κάτω από ένα θολωτό ακρυλικό κρύσταλλο, ακριβώς στο ίδιο σχήμα με εκείνο του πρωτότυπου ρολογιού, όπως θα παρατηρήσουν οι μυημένοι και ενθουσιώδεις φίλοι των μοντέλων Navitimer.

Περισσότερες πληροφορίες για την Breitling εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Χρονοελλάς (τηλ.: 210-3638286)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή