Ρολόγια με sector dial

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορμώμενη από το νέο Longines Heritage Classic, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα remake ενός ιστορικού μοντέλου της ελβετικής εταιρείας από το 1934, άρχισα να ψάχνω λίγο το θέμα των ρολογιών με τα αποκαλούμενα sector dials, δηλαδή καντράν που είναι χωρισμένα σε «τομείς», υπό μορφή ομόκεντρων δακτυλίων, όπου συνήθως στον έναν ή και περισσότερους περιφερειακούς αναπτύσσονται οι διαβαθμίσεις των λεπτών και των ωρών και ο κεντρικός δίσκος παραμένει κενός, αφήνοντας το ρολόι να «αναπνέει». Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και αριθμοί που σηματοδοτούν τα τέταρτα της ώρας ή τα πεντάλεπτα. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του περιοδικού Revolution (δείτε το εδώ) ο αρθρογράφος προσεγγίζει το θέμα των sector dials από γεωμετρική σκοπιά, περιγράφοντας τον κενό κεντρικό δίσκο στα ρολόγια αυτά ως έναν κυκλικό τομέα, δηλαδή κάθε γεωμετρικό σχήμα που αποτελείται από τα κοινά σημεία ενός κυκλικού δίσκου και μίας επίκεντρης γωνίας του (όπως είναι ένα κομμάτι πίτσας). Αναφέρει μάλιστα ότι τα καντράν αυτά αποκαλούνται ορισμένες φορές «scientific dials» ή «railroad dials». Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία για αυτόν τον τύπο ρολογιών. Αυτό που γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές είναι ότι τα πρώτα ρολόγια τσέπης με sector dials εμφανίζονται στις αρχές του 20ού αιώνα ενώ τα πρώτα μοντέλα χειρός ανθούν κυρίως τη δεκαετία του 1930. Κατά καιρούς εμφανίζονται σε οίκους δημοπρασιών τέτοια ρολόγια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Ας δούμε μερικά σύγχρονα «διαμαντάκια» με αυτού του τύπου το καντράν…

PATEK PHILIPPE Calatrava ref. 5296

Ρολόγια με sector dial-1

Ένα από τα πρώτα μοντέλα με sector dial της σύγχρονης εποχής εμφανίστηκε το 2005 από την Patek Philippe. Ανήκει στην «οικογένεια» Calatrava, έχει κάσα διαμέτρου 38 mm και έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδοχές ως προς το μέταλλο της κάσας (ροζ χρυσό, λευκό χρυσό, πλατίνα).

Περισσότερες πληροφορίες για την Patek Philippe εδώ

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: AC Chronotempus Ltd. (τηλ.: 0035-22795795)

 

IWC Portuguese Hand-Wound 1939

Ρολόγια με sector dial-2

Ένα από τα πιο ωραία μοντέλα των τελευταίων ετών με sector dial βγήκε στην αγορά το 2008 και δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πλέον (η παραγωγή του σταμάτησε το 2012). Έχει open-back ατσάλινη κάσα 44 mm, μαύρο καντράν και κουρδιστό μηχανισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την IWC εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Richemont Hellas (τηλ.: 210-6471310)

JAEGER-LECOULTRE Master Control Date

Ρολόγια με sector dial-3

To Master Control Date είναι αναμφισβήτητα ένα από τα διασημότερα μοντέλα με sector dial στην αγορά.  Με κάσα 39 mm, ασημί καντράν με μπλε δείκτες τύπου σύριγγας και μπλε λεπτομέρειες στη διαβάθμιση των λεπτών, είναι ένα άριστο δείγμα κλασικού ρολογιού από μία μάρκα που ήταν παρούσα την χρυσή εποχή των  ρολογιών με sector dial τις δεκαετίες του '30 και '40.

Περισσότερες πληροφορίες για την Jaeger-LeCoultre εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Richemont Hellas (τηλ.: 210-6471310)

HABRING2 X TimeZone Erwin 21 Jumping Seconds TZ21

Ρολόγια με sector dial-4

Η αυστριακή εταιρεία Habring² δημιούργησε το ρολόι αυτό το 2016 με αφορμή τα 21α γενέθλια του φόρουμ ωρολογοποιίας TimeZone και ήταν μία συλλεκτική έκδοση μόλις 21 κομματιών.

Περισσότερες πληροφορίες για την Habring2 εδώ.

 

LAURENT FERRIER Galet Square “Only Watch 2015”

Ρολόγια με sector dial-5

Το 2015 ο ανεξάρτητος σχεδιαστής Laurent Ferrier άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όταν προσέφερε στη φιλανθρωπική δημοπρασία Only Watch ένα πανέμορφο τετραγωνισμένο μοντέλο με sector dial μινιμαλιστικής αισθητικής, εμπνευσμένο από τα ρολόγια με sector dial της δεκαετίας του 1930. Η μάρκα επανήλθε τα επόμενα χρόνια με «εμπορικές» εκδοχές του Galet Square, οι οποίες έγιναν ανάρπαστες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Laurent Ferrier εδώ.

LAURENT FERRIER Galet Annual Calendar Ecole

Ρολόγια με sector dial-6

Η ίδια εταιρεία πρόσφατα παρουσίασε ένα μοντέλο με ετήσιο ημερολόγιο, το καντράν του οποίου είναι επίσης σχεδιασμένο σε τομείς, μόνο που στον εξωτερικό δακτύλιο αναπτύσσεται η ημερομηνία και στον κεντρικό δίσκο υπάρχουν και δύο παράθυρα για την ημέρα της εβδομάδας και για τον μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Laurent Ferrier εδώ.

LONGINES Heritage Classic

Ρολόγια με sector dial-7

Είναι από τα ωραιότερα vintage αισθητικής μοντέλα που είδαμε το 2019. (δείτε το σχετικό θέμα εδώ)

Περισσότερες πληροφορίες για την Longines εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

 

VACHERON CONSTANTIN FiftySix Collection

Ρολόγια με sector dial-8

Μία ολόκληρη συλλογή μοντέλων με καντράν εμπνευσμένο σχεδιαστικά από τα κλασικά ρολόγια με sector dial της δεκαετίας του 1950 δημιούργησε η Vacheron Constantin το 2018. Με κάσες 40 mm από ατσάλι ή χρυσό, κυκλοφόρησαν σε τρεις εκδόσεις: με ημερομηνία, με ημερομηνία, ημέρα και power reserve και με πλήρες ημερολόγιο και φάσεις Σελήνης.

Ρολόγια με sector dial-9

Περισσότερες πληροφορίες για την Vacheron Constantin εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Σ. Παλατζιάν & Σία (τηλ.: 210-3613525)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή