To βιολογικό reload της SWATCH

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο Swatch τάραξε τα νερά του κόσμου της ωρολογοποιίας ήδη από τα πρώτα βήματα της εταιρείας, το 1983, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αντισυμβατικά της ρολόγια με αυτό το εύστοχο όνομα στο καντράν τους. Με μοντέρνο design, ήταν φτιαγμένα από πλαστικό, σε 12 χρώματα και αποτελούνταν από μόλις 51 μέρη. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχαμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και μάλιστα σε τόσο «φιλική» τιμή. Έκτοτε η Swatch αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία ρολογιών, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη μάρκα και ακόμη και σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με διάφορους τρόπους. Το 2020 επιδίδεται σε ένα «βιολογικό reload», λανσάροντας εκ νέου τα πρώτα εκείνα ρολόγια του 1983, φτιαγμένα όμως με υλικά που προέρχονται από τη μητέρα Φύση. Τι εννοούμε; Ότι για πρώτη φορά μία εταιρεία ωρολογοποιίας αντικαθιστά όλα τα συμβατικά υλικά με υλικά βιολογικής προέλευσης σε περιβάλλον γραμμής παραγωγής. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι τα νέα μοντέλα της συλλογής 1983 είναι κατασκευασμένα από δύο νέα υλικά προερχόμενα από τους σπόρους του φυτού ρίκινο (από το οποίο εξάγεται το καστορέλαιο). Ακόμα και η συσκευασία των ρολογιών αυτών είναι φτιαγμένη από paperfoam, ένα καινοτόμο υλικό πλήρως βιοδιασπώμενο, που αποτελείται από ένα μίγμα πατάτας και αμύλου ταπιόκας. Μπορεί να ανακυκλωθεί μαζί με το χαρτί ή ακόμη και να κομποστοποιηθεί.

To βιολογικό reload της SWATCH-1
To βιολογικό reload της SWATCH-2
SWATCH Isikhathi και Sigan (65 €)

 

Για την ιστορία

Μετά τα πρώτα εκείνα πλαστικά μοντέλα του 1983, η Swatch άφησε το στίγμα της εισάγοντας πολλές καινοτόμες ιδέες στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Όπως το 1995, όταν παρουσίασε το Swatch Solar, ένα ρολόι που λειτουργούσε αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ή το Swatch Access, το οποίο εκτός από την ώρα έδειχνε και τον δρόμο προς τις πίστες του σκι, λειτουργώντας ως ένα νέο ski pass. Τον επόμενο χρόνο μάλιστα έφτασε μέχρι το διάστημα ταξιδεύοντας με το Διαστημικό Λεωφορείο Colombia στον καρπό του Claude Nicollier.

Το 1997 το υπέρλεπτο Swatch Skin έγινε σαν δεύτερο δέρμα μας, ζυγίζοντας λίγα μόλις γραμμάρια, ενώ το 2004, πολύ μπροστά από την εποχή της η Swatch λανσάρισε το πρώτο «connected» ρολόι, το περίφημο Swatch Paparazzi, το οποίο συνδεόταν ασύρματα με το internet, δίνοντας πρόσβαση σε μηνύματα, νέα ή υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού οποιαδήποτε στιγμή.

Το 2013 ήρθε στη ζωή μας το SISTEM51, ο πρώτος μηχανικός μηχανισμός που συναρμολογήθηκε ποτέ μέσα σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής – ένα γεγονός που έκανε αίσθηση στον τομέα της ωρολογοποιίας. Είναι ένα αυτόματο ρολόι αποτελούμενο –ακριβώς όπως τα πρωτότυπα Swatch– από μόλις 51 μέρη, τα οποία συγκρατούνται πάνω σε έναν και μόνο κεντρικό άξονα.

Αλλά η Swatch έκανε πολλά και στον τομέα της εξατομίκευσης, η ελβετική εταιρεία επινόησε το concept Swatch X You, ανοίγοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο χώρο της ωρολογοποιίας. Κάθε ρολόι εξατομικεύεται αφού έχει συναρμολογηθεί– και μόνον κατόπιν παραγγελίας. Και το 2020 η καινοτομία συνεχίζεται με ένα βιολογικό reload και τα νέα μοντέλα 1983.

To βιολογικό reload της SWATCH-3
SWATCH Masa και Wakit (65 €)

 

To βιολογικό reload της SWATCH-4
SWATCH TimeforTime (75 €)

To βιολογικό reload της SWATCH-5
SWATCH GoldenShijian και SilverWakati (65 €)

 

To βιολογικό reload της SWATCH-6
SWATCH NeuZeit, BelTempo και RedVremya (75 €)

To βιολογικό reload της SWATCH-7
SWATCH FreeTid (75 €)

To βιολογικό reload της SWATCH-8

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Swatch εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή