IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ακούμε τις λέξεις TOP GUN η πρώτη μας σκέψη πηγαίνει στον Tom Cruise και την ομώνυμη ταινία του 1986. Για τους λάτρεις των ρολογιών όμως ο πιο λογικός συνειρμός είναι η συλλογή μοντέλων αεροπορίας της IWC. Άξιο μέλος της είναι το Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI” που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά. Για να μην σας αφήσουμε με την απορία, SFTI είναι τα αρχικά των λέξεων «Strike Fighter Tactics Instructor», που ελληνιστί μεταφράζεται ως «Εκπαιδευτής Τακτικής Μαχητικών Αεροσκαφών». Η IWC έχει μακρόχρονη εμπειρία στην κατασκευή ρολογιών για αεροπόρους. Το πρώτο της pilot μοντέλο έκανε την «παρθενική του πτήση» πριν από τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες. Από τότε η ελβετική μάρκα έχει κτίσει το απαραίτητο know-how στη σχεδίαση και κατασκευή οργάνων ακριβείας, τα οποία είναι «κομμένα και ραμμένα» στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των αεροπόρων. Μάλιστα από το 2017 η IWC είναι εξουσιοδοτημένος προμηθευτής του Ναυτικού των ΗΠΑ ενώ η συλλογή TOP GUN έχει πάρει το όνομά της από το πρόγραμμα TOP GUN, της θρυλική Σχολή Μαχητικών Όπλων του Αμερικανικού Ναυτικού, εκεί όπου γίνεται η εκπαίδευση των κορυφαίων πιλότων σε δεξιότητες τακτικής και πτήσης.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-1

Ο IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI” βασίζεται σχεδιαστικά στον χρονογράφο “Strike Fighter Tactics Instructor” που είχε δημιουργήσει η IWC Schaffhausen το 2018 αποκλειστικά για τους πιλότους του Αμερικανικού Ναυτικού που αποφοιτούσαν από τη σχολή TOP GUN και μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμος στο ευρύ κοινό. Η επιβλητική του κάσα έχει διάμετρο 44 mm, πάχος 15,7 mm και είναι κατασκευασμένη από ένα από τα σκληρότερα υλικά που συναντά κανείς στη Γη, το οξείδιο του ζιρκονίου, ή κεραμικό όπως είναι ευρύτερα γνωστό. 

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-2

Είναι σε μαύρο χρώμα με ωραία ματ υφή –όπως θα ανέμενε κανείς άλλωστε από ένα ρολόι φτιαγμένο για αεροπόρους, ώστε να μην αντανακλά το φως του ήλιου. Συνδυάζεται με κορώνα, μπουτόν και πλάτη από Ceratanium, το αποκλειστικό υλικό της IWC συνδυάζει την ελαφρότητα και την αντοχή του τιτανίου με τη σκληρότητα και την αντοχή στις εκδορές του κεραμικού. Αν θυμάστε, τo πρωτοποριακό αυτό υλικό το είχαμε πρωτοσυναντήσει το 2017 σε ένα μοντέλο IWC Aquatimer αλλά και πιο πρόσφατα, το 2019 σε ένα ακόμη μοντέλο αεροπορίας της IWC, το Pilot’s Watch Double Chronograph TOP GUN Ceratanium. (δείτε το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ).

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-3

Γιατί η αντοχή των υλικών είναι τόσο σημαντικός παράγοντας; Επειδή σε κανένα άλλο τομέα της αεροπορίας οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο υψηλές όσο στην Αεροπορία του Ναυτικού. Σκεφτείτε ότι οι συνεχείς απογειώσεις και οι προσγειώσεις γίνονται στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο ενός αεροπλανοφόρου και ειδικά οι νυχτερινές προσγειώσεις είναι θεωρούνται από τους δυσκολότερους ελιγμούς στην αεροπορία. Επιπλέον, στις αερομαχίες και στους επικίνδυνους ελιγμούς με υπερηχητικά αεροσκάφη, όπως τα F/A-18 Super Hornet, οι πιλότοι και τα ρολόγια που φορούν στον καρπό τους δέχονται τις μέγιστες δυνάμεις επιτάχυνσης και ακραία καταπόνηση στο πιλοτήριο.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-4

Το δυναμικό ύφος του ρολογιού συνεχίζεται στο καντράν, το οποίο είναι μαύρο ματ με μεγάλους μαύρους δείκτες γεμισμένους με Super-LumiNova ώστε να είναι ευκρινείς σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Ο μικρός δευτερολεπτοδείκτης, όπως και η αιχμή του κεντρικού δευτερολεπτοδείκτη του χρονογράφου που έχει τη μορφή ενός τζετ, είναι σε κόκκινο χρώμα δίνοντας μία πινελιά χρώματος στο ασπρόμαυρο σύνολο. Δύο παράθυρα στο 3, ακριβώς κάτω από το λογότυπο της IWC, φιλοξενούν την ημέρα της εβδομάδας και την ημερομηνία.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-5

Στο εσωτερικό του ρολογιού, θωρακισμένος από τα μαγνητικά πεδία χάρη σε μία εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο, βρίσκεται ο αυτόματος IWC manufacture calibre 69380, ο οποίος λειτουργεί με συχνότητα 4 Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα), διαθέτει κλασικό τροχό τύπου στήλης (column-wheel) που του επιτρέπει τη μέτρηση διαστημάτων έως 12 ωρών και προσφέρει 46 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.  

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-6

To ρολόι έχει συνδυαστεί με ένα εξαιρετικά όμορφο πράσινο μιλιτέρ υφασμάτινο λουράκι και είναι και στεγανό μέχρι 60 μέτρα. Όσο για την τιμή του, θα πρέπει να υπολογίσετε 10.300 €, δεδομένου ότι κυκλοφορεί σε συλλεκτική σειρά 1.500 αντιτύπων σε όλο τον κόσμο.

IWC Pilot’s Watch Chronograph TOP GUN Edition “SFTI”-7

Περισσότερες πληροφορίες για την IWC εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Richemont Hellas (τηλ.: 210-6471310)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή