Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα πραγματικότητα που επέβαλε η πανδημία του Covid-19 στερεί μεταξύ άλλων στους λάτρεις των ρολογιών τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα μέρη που είναι αφιερωμένα στην ωρολογοποιία, είτε αυτά είναι εργοστάσια είτε μουσεία είτε αίθουσες δημοπρασιών. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις για να μην χάνει κανείς επαφή με το αγαπημένο του αντικείμενο. Παράδειγμα η IWC, η οποία πλέον δίνει τη δυνατότητα στους aficionados να συμμετέχουν σε μία ψηφιακή περιήγηση στο νέο της εργοστάσιο στο Schaffhausen της Ελβετίας. Είναι μία εμπειρία που πραγματικά αξίζει. Γιατί η Manufacture της IWC δεν είναι συνηθισμένη. Διόλου τυχαία ανακηρύχθηκε κορυφαίο εργοστάσιο της χρονιάς 2020 στον διαγωνισμό «Factory of the Year».

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-1

 

Τις δύο δεκαετίες που ασχολούμαι με τον κόσμο της ωρολογοποιίας είχα τη χαρά να επισκεφθώ κατά καιρούς διάφορες μάρκες στην έδρα τους, να ξεναγηθώ στα εργαστήριά τους, να εντρυφήσω στο πολύτιμο αρχείο τους, να συνομιλήσω με τους ανθρώπους τους και να θαυμάσω ιστορικά μοντέλα στα μουσεία τους. Μέχρι σήμερα όμως δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να βρεθώ στο Schaffhausen και στα κεντρικά της International Watch Company, της IWC, όπως την γνωρίζουν όλοι. Και ξαφνικά, εν μέσω πανδημίας έλαβα μία πρόσκληση για να συμμετάσχω, μαζί με άλλους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, σε ένα virtual tour του νέου εργοστασίου της IWC. Το ραντεβού κλείστηκε μέσω Zoom μία Δευτέρα του Νοεμβρίου, ακριβώς στις 9 το πρωί.

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-2

Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης περιήγησης είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία μικρή γεύση από την ιστορία της μάρκας και να ασχοληθούμε με ένα από τα all-time-classic μοντέλα της IWC Schaffhausen, τον εμβληματικό χρονογράφο Portugieser 3716. Σε διαχρονική διάμετρο 41 χιλιοστά είναι πλέον εφοδιασμένος με τον Calibre 69355, έναν manufacture μηχανισμό, εξολοκλήρου κατασκευασμένο in-house στο Schaffhausen.

 

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-3
Ο χώρος υποδοχής και επιθεώρησης των εξαρτημάτων.

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-4
Αριστερά το σύστημα αποθήκευσης εξαρτημάτων και δεξιά ο χώρος κατασκευής κασών.

Τα τελευταία χρόνια η IWC αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις που διέθετε να περιορίζουν τις παραγωγικές της δυνατότητες. Μετά και τις δύο επεκτάσεις που πραγματοποιήθηκαν, το υπάρχον εργοστάσιο είχε φτάσει πλέον στα όριά του. Δεδομένου ότι η εταιρεία είχε λάβει τη στρατηγική απόφαση να επεκτείνει την τεχνογνωσία της στην κατασκευή μηχανισμών, ήταν απαραίτητη η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Η οικοδόμηση του νέου εργοστασίου ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο 21 μηνών και περίπου 80 κατασκευαστικές εταιρείες συμμετείχαν στο έργο, πολλές από αυτές από την περιοχή του Schaffhausen. 

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-5
Σε κάθε στάδιο της παραγωγής επιστρατεύονται τεχνολογίες αιχμής, η παρουσία όμως του ανθρώπου είναι συνεχής και απαραίτητη.

 

Τα εγκαίνια του νέου state-of-the-art εργοστασίου στο Schaffhausen έγιναν τον Αύγουστο του 2018, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της IWC. Το νέο εργοστάσιο καταλαμβάνει έκταση 13.500 τετραγωνικών μέτρων και συγκεντρώνει πλέον κάτω από την ίδια στέγη όλα τα στάδια παραγωγής ενός ρολογιού. Εκεί γίνεται η κατασκευή μηχανικών εξαρτημάτων όπως και η κατασκευή και συναρμολόγηση ολοκληρωμένων μηχανισμών και κασών. 

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-6
Η αίθουσα συναρμολόγησης των μηχανισμών.

 

Όπως τόνισε στα εγκαίνια ο Christoph Grainger-Herr, διευθύνων σύμβουλος της IWC Schaffhausen, «το 1868 ο ιδρυτής μας Florentine Ariosto Jones είχε ήδη ξεκινήσει να συνδυάζει την παραδοσιακή τέχνη της ωρολογοποιίας με τις προηγμένες κατασκευαστικές μεθόδους. Από τότε που καθιέρωσε τη μηχανολογική του προσέγγιση, την εξελίσσουμε με συστηματικό τρόπο. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να συνδυάζουμε τη δεξιότητα των τεχνιτών μας με την προηγμένη τεχνολογία στο νέο μας εργοστάσιο. Το κτίριο όμως έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει πέρα από τις ιδανικές συσκευαστικές συνθήκες και το τέλειο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους μας. Ενσαρκώνει το πνεύμα της IWC και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο που κατασκευάζονται οι μηχανισμοί και οι κάσες μας».

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-7
Στο εργαστήριο παραγωγής μηχανισμών κατασκευάζονται περίπου 1.500 εξαρτήματα, από τα πιο απλά (ελάσματα, γέφυρες, ρότορες, μοχλοί, ελατήρια κ.ά.). ως και τα πιο σύνθετα συστήματα για complications, όπως το διηνεκές ημερολόγιο, το ετήσιο ημερολόγιο και το tourbillon.

 

Το «Manufakturzentrum» είναι ένα κτήριο που πάνω από 230 εργαζόμενοι αποκαλούν το επαγγελματικό τους «σπίτι». Η αρχιτεκτονική του κτηρίου επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τις κοινωνικές τους σχέσεις. Πέρα όμως από τις βέλτιστες συνθήκες για την παραγωγή και τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους προσφέρει και μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Είναι ένα κτήριο αισθητικά ελκυστικό και μοντέρνο, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα. Ενσαρκώνει πλήρως το πνεύμα της IWC, μίας ωρολογοποιίας με ιστορία 150 χρόνων, η οποία όμως έχει πάντοτε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-8
Το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον: Το 2019 η IWC Schaffhausen κέρδισε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση «Great Place to Work», σε μία δομημένη και ανώνυμη online έρευνα σχετικά με την ικανοποίηση του προσωπικού της.

 

Όπως εξηγεί ο Christoph Grainger-Herr, «όταν εισέρχεσαι για πρώτη φορά στη νέα Manufacture, αμέσως αποκτάς μία αίσθηση του τι ακριβώς είναι η IWC, καθώς και μία αίσθηση της υπερηφάνειας που νιώθουν οι υπάλληλοί μας για τη δουλειά τους. Προκειμένου να ευνοήσουμε την ομαδική δουλειά, οργανώσαμε, π.χ. ειδικές αίθουσες παραγωγής. Σ’ αυτούς τους χώρους, οι ομάδες μπορούν να συζητούν για τους στόχους, για τις ποιοτικές απαιτήσεις και για τα τρέχοντα θέματα εντός του ίδιου του τμήματός τους. Με αυτόν τον τρόπο η αρχιτεκτονική διευκολύνει την ταχύτερη επικοινωνία και βελτιώνει τις διαδικασίες. Εφαρμόσαμε επίσης διάφορα αρχιτεκτονικά τρικ για να δημιουργήσουμε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, για παράδειγμα, οι επίπεδες στέγες που προεξέχουν είναι καλυμμένες με ξύλινες σανίδες. Αυτό κάνει το νέο κτήριο να μοιάζει κάπως με σπίτι που έχει μία ευρύχωρη βεράντα, και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα θαλπωρής».

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-9
Το επιβλητικό λόμπι της εισόδου ύψους 9 μέτρων παρέχει άμεση πρόσβαση στο εργαστήριο παραγωγής εξαρτημάτων για τους μηχανισμούς.

 

Το κέλυφος του κτηρίου είναι γυάλινο, επιτρέποντας στο φυσικό φως να λούζει τους εσωτερικούς χώρους. Ο ξύλινος πυρήνας του κτηρίου και το δάπεδο από πέτρωμα σε θερμή απόχρωση μεταδίδουν μία ζεστασιά και μία αίσθηση πολυτέλειας. Η θερμή καρδιά του εργοστασίου παραγωγής περιβάλλεται από την ψυχρότερη ατμόσφαιρα των χώρων παραγωγής που θυμίζει κλινικό εργαστήριο. Αυτή η αντιπαράθεση πολυτελούς lifestyle και υψηλής μηχανικής ακριβείας εμπεριέχει απόλυτα το πνεύμα της IWC.

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-10
Η λευκή άσπιλη γκαρνταρόμπα των εργαζομένων, προτού μπουν στον απολύτως “καθαρό” από σκόνη χώρο συναρμολόγησης των μηχανισμών.

 

Το εργοστάσιο σε αριθμούς

Επένδυση: 42 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα

Μήκος κτηρίου: 139 μέτρα

Πλάτος κτηρίου: 62 μέτρα

Εμβαδό επιφάνειας: 13.500 τ.μ.

Όγκος: 69.200 κυβικά μέτρα

Μπετόν: 14.600 κυβικά μέτρα

Εσωτερικοί γυάλινοι τοίχοι: 2.650 τ.μ.

Εξωτερικές γυάλινες επιφάνειες: 2.200 τ.μ.

Χαλύβδινος σκελετός κτηρίου: 840 τόνοι

Ενισχυτικός χάλυβας: 1.063 τόνοι

Τμήματα: Υποδοχής αγαθών, Logistics, παραγωγής μηχανισμών και μηχανικών εξαρτημάτων, συναρμολόγησης μηχανισμών, παραγωγής κασών, συναρμολόγησης κασών, ποιοτικού ελέγχου, μηχανικού εξοπλισμού, ΙΤ, ασφαλείας, υποδομών

Αποστειρωμένη περιοχή (Cleanroom area): 2.223 τ.μ.

Κυκλοφορία αέρα: 50.000 κυβικά μέτρα/ώρα στην αποστειρωμένη περιοχή, 170.000 κυβικά μέτρα/ώρα στο κτήριο

Ηλιακά πάνελ: 2.200 τ.μ./275.000 κιλοβατώρες τον χρόνο

Κεντρικό σύστημα ανανέωσης ελαίων: Συνολική δυνατότητα: 12.000 λίτρα Ανώτατη δυνατότητα 960 λίτρα/λεπτό

Σταθμοί εργασίας: 238 / χωρητικότητα για 400

Χρόνος κατασκευής: 21 μήνες 

Κατασκευαστικές εταιρείες: 80

Σχεδίαση: ATP Architects Zurich, RMA Reichardt – Maas – Assoziierte Essen

Μία ψηφιακή περιήγηση στη Manufacture της IWC Schaffhausen-11

 

Περισσότερες πληροφορίες για την IWC και για να κλείσετε ραντεβού για μία ψηφιακή περιήγηση στο εργοστάσιο, εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Richemont Hellas (τηλ.: 210-6471310)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή