Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;

Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το νέο True Thinline Stillness της Rado δείχνει την ώρα κανονικά, απλώς το κάνει με τον δικό του, σχεδόν αόρατο τρόπο. Όχι τόσο απροκάλυπτα, όπως θα περίμενε κανείς από ένα χρηστικό αντικείμενο φτιαγμένο με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ολόλευκο και άσπιλο, σε προσκαλεί να πάψεις να δίνεις τόση μεγάλη σημασία στο πέρασμα του χρόνου, να μειώσεις ρυθμούς και να βιώνεις στιγμές γαλήνης, σε πείσμα της ταχύτητας, της πολυχρωμίας και της θορυβώδους καθημερινότητας του 21ου αιώνα. Το νέο True Thinline Stillness είναι μία συνέργεια της Rado και της Li Edelkoort. Ποια είναι η κυρία αυτή; Είναι μία από τις διασημότερες ερευνήτριες τάσεων στον κόσμο. Οι αναλύσεις της είναι πάντοτε τόσο καίριες και ακριβείς ώστε όχι μόνο αποκαλύπτουν τις σύγχρονες τάσεις αλλά σκιαγραφούν και ένα όραμα για την κοινωνία του αύριο.

Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;-1

Η δύναμη κρύβεται στην ηρεμία. Αυτό είναι ένα από τα μότο ζωής της Li Edelkoort, η οποία θεωρεί ότι ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια της σύγχρονης εποχής. Αυτόν τον καιρό θεωρεί ότι έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη να μειώσουμε τους ρυθμούς μας. Ότι η σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται περισσότερη περισυλλογή, καθαρότητα, αυθεντικότητα και νόημα. «Ο κόσμος αφιερώνει χρόνο για να αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα της ζωής και της εργασίας, για να αναλογιστεί την έννοια της απόσυρσης και της απλότητας, της ομοιότητας και της πολυπλοκότητας», εξηγεί η Li Edelkoort. «Οι άνθρωποι είναι επιτέλους έτοιμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να απελευθερωθούν από τον εθισμό τους στον καταναλωτισμό. Η βιομηχανία θα ανταποκριθεί σ’ αυτό, με λεπτότερα σχέδια και επιτέλους με πιο υπεύθυνα προϊόντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να δημιουργούμε όμορφα πράγματα. Τουναντίον. Η έμφαση θα είναι στο λιγότερο και καλύτερο, στο μειωμένο και εξαιρετικό, στο βιώσιμο και διαισθητικό». Πώς αυτή η φιλοσοφική άποψη συνδέεται με τον κόσμο της ωρολογοποιίας; Πολύ απλά γιατί αφορά την Rado, η οποία δεν είναι μία συνηθισμένη εταιρεία. Διακρίνεται για την υψηλή της τεχνογνωσία στον τομέα των υλικών και δημιουργεί ρολόγια εξαιρετικά ανθεκτικά στον χρόνο και στην σκληρή χρήση, τα οποία ταυτοχρόνως ξεχωρίζουν για τις καθαρές, λεπτές γραμμές τους και την αισθησιακή τους παρουσία.

Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;-2

Η συνεργασία της Rado με την Ολλανδέζα ερευνήτρια τάσεων δεν είναι καινούργια, μετράει αρκετά χρόνια. Ο πιο πρόσφατος «καρπός» της, το True Thinline Stilness, είναι μία σύγχρονη διατύπωση του «less is more». Είναι ένα ρολόι φτιαγμένο εξολοκλήρου από στιλπνό λευκό κεραμικό, με διάμετρο κάσας 39 mm και πάχος μόλις 5 mm. Η πλάτη του από τιτάνιο και κρύσταλλο ζαφειριού έχει γραμμένες τις λέξεις «STILLNESS Lidewij Edelkoort SINCE 2020». Το ολόλευκο καντράν καλύπτεται από ένα καμπυλωτό λευκό κρύσταλλο ζαφειριού που μοιάζει σαν να είναι παγωμένο ενώ στο ίδιο μονοχρωματικό ύφος είναι οι λευκοί δείκτες, το λογότυπο της Rado και το μπρασελέ από κεραμικό. Στο εσωτερικό κρύβεται ένας ελβετικός quartz μηχανισμός.

Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;-3

Και επειδή παραπάνω αναφερθήκαμε στη βιωσιμότητα, η πρακτική κασετίνα του ρολογιού είναι φτιαγμένη με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θήκη ταξιδίου. Συνοδεύεται δε και από μία θήκη καρτών από μαύρο χαρτόνι ενώ για τις οδηγίες χρήσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί χαρτί και ο κάτοχος του ρολογιού μπορεί να τις αναζητήσει στο διαδίκτυο μέσω κώδικα QR.  

Ένα ρολόι που συγκαλύπτει την ώρα;-4

Η εμπνευστής του Rado True Thinline Stillness, Li Edelkoort, περιγράφει την εμπειρία του να φοράει κανείς αυτό το ρολόι ως εξής: «Γνωρίζεις ότι ο χρόνος βρίσκεται στα χέρια σου αλλά την ίδια στιγμή ξεχνάς την ύπαρξή του. Απελευθερώνεσαι από τη βαβούρα της καθημερινότητας όταν επεκτείνεις την ευαισθητοποίησή σου σε ένα δευτερόλεπτο, όταν κατανοείς το μεγαλείο ενός λεπτού και όταν αντιλαμβάνεσαι την ενσυναίσθηση μίας ώρας». Με τον τρόπο αυτό το νέο ρολόι προσφέρει κάτι που μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα: μία στιγμή γαλήνης, μία στιγμή όλο νόημα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Rado εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή