HOURS

Το Whale Shark Limited Edition της ORIS και η εκστρατεία διάσωσης του φαλαινοκαρχαρία

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia-561275317
to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia-561275320
to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia-561275323
to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia-561275314
to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia-561275353

Τα νούμερα είναι ανησυχητικά για το μέλλον 2.270 ειδών που σύμφωνα με τον οργανισμό Smithsonian Ocean Portal απειλούνται με εξαφάνιση. Ένα από αυτά είναι ο φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του ωκεανού, με μήκος που ξεπερνά τα 12 μέτρα και βάρος πάνω από 20 τόνους. Αυτός ο αγαθός γίγαντας σε μέγεθος σχολικού λεωφορείου ζει σε τροπικά νερά, τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν και μικρά ψάρια και είναι φιλικός προς τον άνθρωπο, αφού συχνά επιτρέπει σε κολυμβητές να κρατηθούν επάνω του για μία βόλτα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο φαλαινοαρχαρίας ζει κατά μέσο όρο γύρω στα 70 χρόνια. Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), ο πληθυσμός του μειώνεται δραματικά. Το 2016, η IUCN έκανε την σοκαριστική αποκάλυψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός φαλαινοκαρχαριών μειώθηκε κατά το ήμισυ τα τελευταία 75 χρόνια, λόγω της αλιείας (νόμιμης και παράνομης), της παγίδευσής τους σε αλιευτικά δίχτυα, της πρόσκρουσής τους με σκάφη και της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia0

3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή αλλιώς το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, παράγονται από βιομηχανίες που σχετίζονται με τους ωκεανούς. Ο φαλαινοκαρχαρίας μπορεί να φθάσει σε μέγεθος λεωφορείου, τρέφεται μόνο με μικρά ψάρια και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

 

Η οικολογική ευαισθησία της Oris είναι προφανής, ειδικά όσον αφορά την προστασία των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη και με τον κίνδυνο που διατρέχει ο φαλαινοκαρχαρίας. Εξ ού και το ORIS Whale Shark Limited Edition. Το νέο ρολόι έχει κατασκευαστεί για την υποστήριξη του πρεσβευτή της ελβετικής μάρκας, Gerardo del Villar, ο οποίος ασχολείται με την παρατήρηση των φαλαινοκαρχαριών για περισσότερα από 15 χρόνια. Σύμφωνα με τον έμπειρο εξερευνητή και υποβρύχιο φωτογράφo, «ως κορυφαίοι θηρευτές, οι καρχαρίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, εξισορροπώντας την τροφική αλυσίδα και αποτελώντας ένδειξη υγείας για τον ωκεανό. Βοηθούν στην μείωση των αδύναμων και άρρωστων ειδών και στην διατήρηση ισορροπίας με τους ανταγωνιστές, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ποικιλομορφία των ειδών. Χωρίς τους φαλαινοκαρχαρίες, τα οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν», είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη του del Villar. Κατά την άποψή του, «πρέπει να δημιουργήσουμε περιοχές προστατευμένες από την αλιεία. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με την σημασία των φαλαινοκαρχαριών. Πρέπει να ανακόψουμε τη μόλυνση της θάλασσας. Και πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την προστασία των ειδών».

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia2

Χωρίς τους φαλαινοκαρχαρίες, τα οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν, προειδοποιεί ο εξερευνητής και θαλάσσιος φωτογράφος Gerardo del Villar.

 

«Δεν θα σταματήσουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε θέματα που αφορούν το νερό του πλανήτη», επισημαίνει ο Rolf Studer, διευθύνων σύμβουλος της Oris. «Είμαστε θπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τον Gerardo και υποστηρίζουμε το έργο του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Για να έρθει πραγματικά μία αλλαγή προς το καλύτερο, πρέπει να δράσουν όλοι».

Το ρολόι

Το ORIS Whale Shark Limited Edition βασίζεται στο καταδυτικό ρολόι Oris Aquis GMT και είναι μία περιορισμένη έκδοση 2.016 αντιτύπων. Το νούμερο αυτό σηματοδοτεί το έτος 2016, όταν ανακοινώθηκε από την IUCN ο άμεσος κίνδυνος εξαφάνισης του φαλαινοκαρχαρία.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia4

Έχει κάσα διαμέτρου 43,5 mm από ανοξείδωτο ατσάλι, βιδωτή κορώνα και διπλής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη κεραμική στεφάνη με κλίμακα GMT σε μπλε και μαύρο χρώμα που λειτουργεί και ως ένδειξη ημέρας/νύχτας.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia6

Το καντράν είναι σε μία ωραία απόχρωση του μπλε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ανάγλυφο μοτίβο εμπνευσμένο από το δέρμα του φαλαινοκαρχαρία. Δείκτες και ενδείξεις φωσφορίζουν με Super-LumiNova ενώ η πρόσοψη σφραγίζει με ένα κρύσταλλο ζαφειριού, θολωτό και στις δύο πλευρές, με εσωτερική αντιανακλαστική επίστρωση.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia8

Το πίσω μέρος της κάσα είναι κλειστό και βιδωτό, από ανοξείδωτο ατσάλι και φέρει ανάγλυφη την εικόνα ενός φαλαινοκαρχαρία. Από πίσω κρύβεται ο αυτόματος Oris 798 με λειτουργίες ημερομηνίας, 24ώρου, fine timing και χρονομέτρου. Ο μηχανισμός έχει ενεργειακή αυτονομία έως και 42 ώρες.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia10

Ως αυθεντικό ρολόι καταδύσεων, το ORIS Whale Shark Limited Edition είναι στεγανό μέχρι 300 μέτρα βάθος και φοράει ατσάλινο μπρασελέ με αναδιπλούμενο κούμπωμα και καταδυτική προέκταση.

to-whale-shark-limited-edition-tis-oris-kai-i-ekstrateia-diasosis-toy-falainokarcharia12

Προσφέρεται σε ειδική κασετίνα με πιστοποίηση και κυκλοφορεί σε περιορισμένη παραγωγή 2.016 αντιτύπων. Η τιμή του είναι 2.650 €

Ακολουθεί ένα video με πρωταγωνιστή τον Geraldo Del Villar με θέμα τους φαλαινοκαρχαρίες (είναι το πρώτο από μία σειρά σύντομων ταινιών αφιερωμένων στους αγαθούς γίγαντες του βυθού)…

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: RIST Hellas (τηλ.: 2310-471155), www.rist.gr