HOURS

Μία ψηφιακή περιήγηση στο νέο Musée Atelier της AUDEMARS PIGUET

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet-561281980

Στο χειμερινό τεύχος του περιοδικού HOURS είχαμε ένα αφιέρωμα στο νέο μουσείο της Audemars Piguet στο Le Brassus. Πραγματικό επίτευγμα της αρχιτεκτονικής, μοιάζει σαν ένα γιγάντιο ελατήριο, με γυάλινους τοίχους, πλήρως εναρμονισμένο στο καταπράσινο τοπίο του Le Brassus σε μία απομονωμένη κοιλάδα της Ελβετικής οροσειράς Γιούρα. Έχει κτιστεί ακριβώς δίπλα στο ιστορικό κτήριο όπου ο Jules Louis Audemars και ο Edward Auguste Piguet έστησαν το εργαστήρι τους, το 1875, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα η έδρα του κορυφαίου οίκου ωρολογοποιίας. Στο Musée Atelier Audemars Piguet, που άνοιξε τις πύλες του επισήμως στις 25 Ιουνίου, τίποτε δεν είναι όπως θα περίμενε κάποιος από ένα μουσείο. Ακόμη και από το όνομά του αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα απλό μουσείο. Η λέξη Atelier σε ταξιδεύει συνειρμικά στο ατελιέ ενός ζωγράφου ή ενός σχεδιαστή μόδας, ή, στην προκειμένη περίπτωση, στο εργαστήρι ενός ωρολογοποιού. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στο εργαστήριο πολλών ωρολογοποιών, που αναμφισβήτητα έχουν το προνόμιο να δημιουργούν στον ομορφότερο χώρο εργασίας στον κόσμο. Κι αυτό γιατί στην καρδιά του νέου μουσείου γίνεται η ρύθμιση, η διακόσμηση, η συναρμολόγηση και η τοποθέτηση στην κάσα των Grande Complications της Audemars Piguet από τους έμπειρους τεχνίτες της μάρκας.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet0

Το 2014 η Audemars Piguet προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση των ιστορικών της κτηρίων. Τον κέρδισε η πρόταση της BIG (Bjarke Ingels Group) και αφορούσε ένα γυάλινο «περίπτερο» σε ελικοειδές σχήμα, το οποίο θα κτιζόταν δίπλα στο παλαιότερο κτήριο της εταιρείας. Αυτός ο αρχιτεκτονικός συνδυασμός συμβολίζει το πάντρεμα παράδοσης και προοδευτικής σκέψης που ήταν πάντοτε συνυφασμένα στη φιλοσοφία της Audemars Piguet, μίας εταιρείας με βαθιές ρίζες στην κοιλάδα των ρολογιών, την περίφημη Vallée de Joux.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet2

Η εκπληκτική ιδέα της BIG για το σπειροειδές σχήμα του κτηρίου, που μοιάζει με γιγάντιο ελατήριο ρολογιού που ξεπροβάλλει από το έδαφος, είναι το ιδεώδες περιβάλλον για να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα υψηλής τεχνικής και design, τα οποία γεννήθηκαν από τα εργαστήρια της Audemars Piguet όλα αυτά τα χρόνια, σ’ αυτή την απομονωμένη κοιλάδα της Ελβετικής οροσειράς Γιούρα.

 mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet4

Το όλο concept είναι πρωτοποριακό. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο αρχιτεκτονικό σχέδιο αλλά στη συνολική διάταξη και δομή του νέου μουσείου, που στεγάζει σχεδόν 150 χρόνια ιστορίας της Audemars Piguet. Προκειμένου να προσφέρει τον επισκέπτη μία διαφορετική εμπειρία, με κρεσέντο, κορυφώσεις και στιγμές περισυλλογής, το Atelier Brückner, το γερμανικό γραφείο που επιμελήθηκε της εσωτερικής οργάνωσης του μουσείου, οραματίστηκε τη διάταξη των εκθεμάτων σαν ένα μουσικό σάουντρακ ταινίας.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet6

Ιντερλούδια με γλυπτά, αυτόματα, κινητικές εγκαταστάσεις και ομοιώματα περίτεχνων μηχανικών μηχανισμών, δίνουν χρώμα και ρυθμό στις διάφορες εκφάνσεις της τέχνης της ωρολογοποιίας.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet8

Οι επισκέπτες έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη δεξιοτεχνία τους στον πάγκο ενός ωρολογοποιού, προσπαθώντας να αναπαράξουν παραδοσιακές τεχνικές φινιρίσματος που διέσωσαν και καλλιεργούν μέχρι σήμερα οι έμπειροι τεχνίτες της Audemars Piguet. Η επίσκεψη κορυφώνεται στο κέντρο του «ελατηρίου», μία κυκλική αίθουσα που στεγάζει τις Grandes Complications του μουσείου.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet10

Τα αστρονομικά ρολόγια, οι χρονογράφοι και τα μοντέλα με ηχητική σήμανση που ανέκαθεν αποτελούσαν σπεσιαλιτέ της Audemars Piguet, εκτίθενται σε στρογγυλές βιτρίνες εν είδει πλανητών και μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα, όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Στην προκειμένη περίπτωση ο ήλιος είναι το υπερπολύπλοκο ρολόι τσέπης Universelle του 1899. Το Universelle είναι από τα πολυπλοκότερα ρολόγια που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Οι έμπειροι τεχνίτες της Manufacture χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να επιδιορθώσουν τον μηχανισμό του, ο οποίος απαρτίζεται από 1.168 εξαρτήματα και φιλοξενεί 21 λειτουργίες.

mia-psifiaki-periigisi-sto-neo-musee-atelier-tis-audemars-piguet12

 

Το Μουσείο σε αριθμούς

Συνολικό εμβαδόν: 2.500 m2

Εμβαδόν έκθεσης: 900 m2

Αριθμός δομικών υαλοπετασμάτων: 108

Βάρος που υποστηρίζεται από γυαλί: περίπου 470 τόννοι

Μέγιστο πάχος δομικών υαλοπετασμάτων: 12 cm

Χρόνος κατασκευής ενός υαλοπετάσματος: 3 εβδομάδες

Διεύθυνση: Route de France 18, CH – 1348 Le Brassus

Αρχιτεκτονικό Design: Bjarke Ingels Group

 

Το Musée Atelier προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσει κανείς στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Audemars Piguet, όπως φαίνεται και στο παρακάτω video…

Αξίζει επίσης να δείτε και να ακούσετε τους ίδιους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου Musée Atelier της Audemars Piguet, να μιλούν στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες για την Audemars Piguet εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Athina Prestige (τηλ.: 210-3629251)