20 φορές πάνω από τις εκτιμήσεις πωλήθηκε σπάνιο ρολόι του Pablo Picasso

20 φορές πάνω από τις εκτιμήσεις πωλήθηκε σπάνιο ρολόι του Pablo Picasso

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα «ξεχασμένο» ρολόι χειρός που ανήκε στον Pablo Picasso απέκτησε νέο ιδιοκτήτη έναντι 219.050 €! Το ρολόι που φορούσε συχνά ο διάσημος ζωγράφος και απεικονίζεται μάλιστα σε πολλές φωτογραφίες του, βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams στις 20 Μαΐου στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα ατσάλινο κουρδιστό μοντέλο με μπρασελέ του ανεξάρτητου Ελβετού ωρολογοποιού Michael Z. Berger, το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στο 1960 και οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών το είχαν εκτιμήσει στις 12.000-18.000 ευρώ. Τελικά διαψεύσθηκαν πανηγυρικά, αφού ύστερα από μανιώδη και απανωτά «χτυπήματα» μέσω internet και τηλεφώνων που έκοψαν την ανάσα των παρευρισκομένων στη δημοπρασία, το ρολόι άλλαξε τελικά χέρια σε τιμή εικοσαπλάσια τιμή από την αναμενόμενη.

20 φορές πάνω από τις εκτιμήσεις πωλήθηκε σπάνιο ρολόι του Pablo Picasso-1

Το ρολόι του Picasso ήταν ένα από τα τρία γνωστά αντίτυπα που φέρουν το όνομα του καλλιτέχνη με μαύρα γράμματα επάνω στο ασημί καντράν, σχηματίζοντας τις ενδείξεις των ωρών. Απεικονίζεται σε αρκετά πορτρέτα του ζωγράφου, όπως αυτό που φέρει την υπογραφή του Cecil Beaton. Το σπάνιο αυτό ιστορικό κομμάτι ήταν προσωπικό δώρο του καλλιτέχνη προς τη φίλη και συνάδελφο Λέλα Κανελλοπούλου. Η ελληνίδα γλύπτρια γνωρίστηκε με τον Picasso στον εκδοτικό οίκο Cahiers d’Art και είχε συνεργαστεί με τον Christian Zervos, ο οποίος εξέδιδε το σημαντικό περιοδικό τέχνης Cahiers d’Art. Ο Zervos μάλιστα επιμελήθηκε και τον επίσημο κατάλογο των έργων του Pablo Picasso.  

20 φορές πάνω από τις εκτιμήσεις πωλήθηκε σπάνιο ρολόι του Pablo Picasso-2
H γλύπτρια Λέλα Κανελλοπούλου, «Η Ωραία Ελένη» κατά τον Picasso, είχε λάβει ως δώρο το ρολόι από τον διάσημο καλλιτέχνη (φωτό: Bonhams)

 

Σύμφωνα με τον συγγενή της Λέλας Κανελλοπούλου που έβγαλε προς πώληση το ρολόι, ο Picasso έβγαλε το ρολόι από τον καρπό του και το πρόσφερε στη Λέλα ή «Ωραία Ελένη» όπως την αποκαλούσε ο ζωγράφος, αναφερόμενος στην ομορφιά της, στην ελληνική της καταγωγή και στη σχέση της με την αρχαιολογία. Ο πωλητής δήλωσε μάλιστα πως η Λέλα αγαπούσε πολύ αυτό το ρολόι, το οποίο αποτελούσε πάντοτε ένα σημαντικό αντικείμενο συζήτησης για την ίδια.  

Περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή