Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος Montblanc επιμένει κλασικά, όπως αποδεικνύουν οι νέες του δημιουργίες που έκαναν πρεμιέρα στην ψηφιακή έκδοση της έκθεσης Watches & Wonders 2021. Μία από αυτές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Πώς; Διαβάστε παρακάτω. Το νέο Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148 είναι ένα κομψότατο ρολόι, το οποίο έχει δημιουργηθεί γύρω από τον state-of-the-art μηχανισμό calibre 48 της ιστορικής ωρολογοποιίας Minerva που παραγόταν τη δεκαετία του 1940. Η Minerva έχει εξαγοραστεί πλέον από την Montblanc (και τον όμιλο Richemont στον οποίο ανήκει) και έκτοτε από τη Manufacture της που βρίσκεται στο Villeret της Ελβετίας έχουν βγει πολλά «διαμάντια» υψηλής ωρολογοποιίας της Montblanc, που είναι προικισμένα με τη βαθιά τεχνογνωσία της Minerva.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-1

Ένα από αυτά είναι το ρολόι που παρουσιάζουμε. Ο μηχανισμός του βασίζεται στον Minerva Pythagore calibre 48 που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο ωρολογοποιός Andrey Frey, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της Minerva Manufacture τη δεκαετία του 1940. Η ιδέα που είχε ήταν να κατασκευάσει έναν τέλειο από αισθητικής άποψης μηχανισμό, τοποθετώντας τις γέφυρές του σύμφωνα με τις μαθηματικές αναλογίες της Χρυσής Τομής του Πυθαγόρα (του περίφημου αριθμού φ=1,618…). Το αποτέλεσμα ήταν ένας αρμονικά σχεδιασμένος, εξαιρετικής καλαισθησίας μηχανισμός με ευθείες γραμμές και γεωμετρικές γωνίες, ο οποίος κρυβόταν μέσα σε ένα ρολόι που ονομάστηκε Pythagore και κυκλοφόρησε στην αγορά το 1943. Πολύ μοντέρνος για την εποχή του, ο μηχανισμός 48 εξόπλισε πολλά ρολόγια της Minerva για αρκετά χρόνια.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-2

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι μηχανικοί της Montblanc αποφάσισαν να αναβιώσουν εκείνον τον περίφημο μηχανισμό, φέρνοντάς τον όμως πιο κοντά στα σημερινά μέτρα και φροντίζοντας να επεκτείνουν την αρχή της χρυσής τομής του Πυθαγόρα και σε άλλα μέρη του, π.χ. στις αποστάσεις μεταξύ των γεφυρών. Έτσι γεννήθηκε ο Manufacture Calibre MB M14.08, ο οποίος έχει εξαιρετικό χειροποίητο φινίρισμα, μέγεθος 14 lignes και έχει σχεδιαστεί ώστε να περιέχει ένα χρυσό πεντάγωνο (A – B – C – D – E – A), μέσα στο οποίο σχηματίζεται ένα πεντάκτινο αστέρι από την τομή χρυσών τριγώνων.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-3

Οι τέσσερις γέφυρες του μηχανισμού έχουν τοποθετηθεί παράλληλα προς τη κάθε τομή (π.χ. ΑΒ ή EC και DC ή EB) ενώ και άλλες διαστάσεις του έχουν υπολογιστεί ώστε να είναι πολλαπλάσια ή κλάσματα του χρυσού αριθμού φ. Ο Calibre MB M14.08 κουρδίζει στο χέρι, έχει συχνότητα 2,5 Hz (18.000 ταλαντώσεις/ώρα) και παραμένει σε πλήρη φόρτιση για 80 ώρες μέχρι το επόμενο κούρδισμα. 

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-4

Το μοντέλο Heritage Pythagore Small Second κυκλοφορεί σε δύο συλλεκτικές εκδόσεις, 148 αντιτύπων η καθεμία. Η πρώτη είναι από λευκό χρυσό και συνδυάζεται με μπλε καντράν και η δεύτερη είναι από ροζ χρυσό και το καντράν της είναι καφέ, στην απόχρωση της «καμμένης καραμέλας» όπως την αποκαλούν οι δημιουργοί της.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-5

Μία προσεκτική ματιά μέσα από το κιβωτιόσχημο κρύσταλλο ζαφειριού που καλύπτει την πρόσοψη του ρολογιού αποκαλύπτει ότι το καντράν από λάκα είναι ελαφρώς καμπυλωτό και η πλάκα του έχει δύο υφές: το κέντρο είναι σε εφέ ηλιακών ακτίνων ενώ περιφερειακά η επιφάνεια είναι «κοκκώδης» και φιλοξενεί τις ενδείξεις των ωρών.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-6

Οι απλικέ αραβικοί αριθμοί και οι μικρές βουλίτσες είναι γεμισμένα με Super-LumiNova, το ίδιο και οι δύο κεντρικοί δείκτες τύπου «dauphine». Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα βοηθητικό καντράν για τα δευτερόλεπτα, με ωραία ελικοειδή διακόσμηση. Κάτω από το 12 δεσπόζει το ιστορικό λογότυπο της Montblanc ενώ αν προσέξετε, ανάμεσα στο 4 και στο 5 διακρίνεται η «μυστική» υπογραφή της Minerva. H γυαλισμένη κάσα έχει διάμετρο 39 mm και πάχος 9,5 mm και είναι ανθεκτική στο νερό μέχρι 50 μέτρα.

Το μυστικό του MONTBLANC Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148-7

Και οι δύο εκδοχές του Montblanc Heritage Pythagore Small Second Limited Edition 148 συνδυάζονται με φίνα λουράκια από sfumato δέρμα αλιγάτορα σε μπλε ή καφέ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Montblanc εδώ.

Αποκλειστικός αντπρόσωπος: Τζάννες (τηλ.: 210-3253610)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή