Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο οι απανταχού σινεφίλ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Γαλλική Ριβιέρα, εκεί όπου λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Και κάθε χρόνο οι πάντες αναμένουν με ενθουσιασμό την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ, στην οποία απονέμεται ο Χρυσός Φοίνικας, ένα είδος «Ιερού Δισκοπότηρου» της Έβδομης Τέχνης. Ο οίκος Chopard είναι εδώ και πολλά χρόνια βασικός εταίρος του Φεστιβάλ και από το 1998 φιλοτεχνεί τον Χρυσό Φοίνικα, όπως και όλα τα βραβεία που απονέμονται κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ. Η πιο πρόσφατη ταινία που απέσπασε την ανώτατη διάκριση του Χρυσού Φοίνικα ήταν τα Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν-Χο, στις 25 Μαΐου του 2019. Το 2020, λόγω της υγειονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού, και τα μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, το Φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε. Ευτυχώς η φετινή διοργάνωση διεξάγεται κανονικά. Η τελετή έναρξης έγινε στις 6 Ιουλίου και η τελετή λήξης με την απονομή των βραβείων θα γίνει στις 17 του μηνός. Αυτό που καθιστά το Φεστιβάλ τόσο σημαντικό είναι ότι αποτελεί ένα είδος εφαλτηρίου για την πορεία και την καθιέρωση δημιουργών και των ταινιών τους στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης ενώ τους ανοίγει τον δρόμο για την κατάκτηση και άλλων σημαντικών κινηματογραφικών βραβείων με κορυφαία εκείνα της Αμερικανικής Ακαδημίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ταινίας Παράσιτα, μίας νοτιοκορεατικής, χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγής, η οποία, μετά την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα, σάρωσε πολλές ακόμη διακρίσεις, μεταξύ αυτών και τέσσερα βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας).

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-1
Η Bella Hadid ήταν μία από τις διασημότητες που περπάτησε στο κόκκινο χαλί φορώντας βαρύτιμα κοσμήματα του οίκου Chopard, κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2021.

 

Ο Χρυσός Φοίνικας σε αριθμούς

 

1955  

Εκείνη τη χρονιά δημιουργήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας. Μέχρι τότε, από το 1947 που γεννήθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, η κορυφαία διάκριση ήταν το Grand Prix.

 

1975

Επαναφορά του Χρυσού Φοίνικα, ύστερα από μία παύση από το 1963 ως το 1975, όταν και πάλι η ανώτατη διάκριση ήταν το Grand Prix.

 

1997 

Με αφορμή την 50ή επέτειο από την καθιέρωση του Φεστιβάλ, μία ειδική επιτροπή, που απαρτιζόταν από όλους τους σκηνοθέτες που είχαν τιμηθεί τα προηγούμενα χρόνια με Χρυσό Φοίνικα, προσέφερε έναν μοναδικό «Φοίνικα των Φοινίκων» στον μεγάλο σκηνοθέτη Ίγκμαρ Μπέργκμαν.  

 

1998

Ο Χρυσός Φοίνικας ανασχεδιάζεται από μία γυναίκα, την Caroline Scheufele, συμπρόεδρο και καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Chopard. Δημιουργείται για πρώτη φορά στα εργαστήρια του διάσημου οίκου κοσμημάτων και εγκαινιάζει και την επίσημη συνεργασία της Chopard με το Φεστιβάλ των Καννών, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.  

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-2

 

2014 

Ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας που είναι κατασκευασμένος από ηθικής προέλευσης χρυσό είναι γεγονός. Αποτελεί μέρος του Ταξιδιού προς τη Βιώσιμη Πολυτέλεια που εγκαινίασε η Chopard το 2013, η οποία πλέον χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηθικής προέλευσης χρυσό (Fairmined gold) για όλες της τις δημιουργίες, κοσμήματα και ρολόγια. O Χρυσός Φοίνικας είναι το μοναδικό βραβείο κινηματογράφου που κατασκευάζεται από ένα τέτοιο ηθικής προέλευσης υλικό.

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-3

 

2017

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την γέννηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και την 20ή επέτειο από την έναρξη της συνεργασίας του με τον οίκο Chopard ως επίσημου χορηγού, η Caroline Scheufele δημιουργεί έναν εξαιρετικό Χρυσό Φοίνικα στολισμένο με 167 διαμάντια. Δείτε και το σχετικό video…

118

Τόσα γραμμάρια είναι το βάρος του ηθικής προέλευσης χρυσού 18Κ που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του Χρυσού Φοίνικα.

 

1,248

Τόσο είναι το βάρος σε κιλά της βάσης του Χρυσού Φοίνικα από ορεία κρύσταλλο σε σχήμα emerald-cut diamond.

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-4

13,5 x 9 x

Οι διαστάσεις του τροπαίου σε εκατοστά.

 

19

Τα λεπτά χρυσά φυλλαράκια που συνθέτουν τον Χρυσό Φοίνικα, τα οποία βρίσκονται πάνω σε ένα κοτσάνι με καρδιόσχημη βάση (η καρδιά είναι αγαπημένο σύμβολο της Chopard).

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-5

 

40

Οι ώρες εργασίας απαιτούνται από τους ειδικούς τεχνίτες για την κατασκευή του Χρυσού Φοίνικα στα εργαστήρια υψηλής κοσμηματοποιίας της Chopard. Εκεί οι έμπειροι κοσμηματοποιοί του οίκου δημιουργούν όλες τις βαρύτιμες δημιουργίες που φορούν οι σταρ στο κόκκινο χαλί.

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-6
Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-7

 

5

Οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που ασχολούνται με την δημιουργία του Χρυσού Φοίνικα.

Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-8

9

O αριθμός των βραβείων που απονέμονται κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών. Όπως ο Χρυσός Φοίνικας, που είναι το μεγάλο βραβείο, τα βραβεία Καλύτερης Ηθοποιού, Καλύτερου Ηθοποιού, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου, Grand Prix, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, ο Χρυσός Φοίνικας Ταινιών Μικρού Μήκους και η Χρυσή Κάμερα, είναι όλα φιλοτεχνημένα στα εργαστήρια Υψηλής Κοσμηματοποιίας του οίκου Chopard στη Γενεύη.

 

1

Μόνο μία γυναίκα σκηνοθέτης έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα τον Χρυσό Φοίνικα, που είναι η ανώτατη διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών: η Τζέιν Κάμπιον με την ταινία Μαθήματα Πιάνου, το 1993.  

 

23

Σε αυτή την ηλικία ήταν ο νεαρότερος σκηνοθέτης που έχει κερδίσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα: ο Λουί Μαλ για την ταινία Ο κόσμος της σιωπής μαζί με τον θρύλο του βυθού Ζακ-Ίβ Κουστό, το 1956.

9

Οι σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει δύο φορές στην καριέρα τους τον Χρυσό Φοίνικα:

  • Ο Αλφ Σέεμπεργκ το 1946 για τοTorment και το 1951 για το Mademoiselle Julie.
  • Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1974 για το Η συνομιλία και το 1979 για το Αποκάλυψη Τώρα.
  • Ο Σοχέι Ιμάμουρα το 1983 για το The Ballad of Narayama και το 1997 για το The Eel.
  • Ο Εμίρ Κουστουρίτσα το 1985 για το Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές και το 1995 για το Underground.
  • Ο Μπίλε Άουγκουστ το 1988 για το Pelle the Conqueror και το 1992 για το Οι Καλύτερες Προθέσεις.
  • Οι Λικ και Ζαν-Πιέρ Νταρντέν το 1999 για το Ροζέτα και το 2005 για Το Παιδί.
  • Ο Μίχαελ Χάνεκε το 2009 για το Η Λευκή Κορδέλα και το 2012 για το Αγάπη.
  • Ο Κεν Λόουτς το 2006 για το Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι και το 2016 για το Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ.
Τα μυστικά του Χρυσού Φοίνικα των Καννών και η σχέση με την Chopard-9
Στις 6 Ιουλίου 2021, στην τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, απονεμήθηκε στην ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζόντι Φόστερ ένας Τιμητικός Φοίνικας, τον οποίο βεβαίως φιλοτέχνησε η Chopard.

Περισσότερες πληροφορίες για την Chopard εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή