Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν παρακολουθείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο Τόκιο, σίγουρα θα έχετε προσέξει να εμφανίζεται στα διάφορα πλάνα της τηλεόρασης το λογότυπο της Omega. Στους κόκκινους πίνακες με τα ονόματα των αθλητών κάθε αγωνίσματος, στο ηλεκτρονικό πιστόλι και στους βατήρες εκκίνησης των αγώνων δρόμου στον στίβο, στα σημεία τερματισμού της πισίνας στα αγωνίσματα της κολύμβησης, στους ηλεκτρονικούς πίνακες των αποτελεσμάτων στα στάδια και αλλού. Και είναι λογικό, γιατί η Omega είναι για άλλη μία φορά ο επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια, η φετινή διοργάνωση είναι η 29η κατά σειρά για την ελβετική εταιρεία, από το 1932 που ανέλαβε για πρώτη φορά αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Και βέβαια, εφόσον μιλούμε για αθλητική χρονομέτρηση, το αυτονόητο είναι ότι πρέπει να τη χειρίζεται μία καταξιωμένη ωρολογοποιία. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η Omega έχει αναπτύξει ένα εντελώς ξεχωριστό τομέα έρευνας και ανάπτυξης για τον σκοπό αυτό, καθώς η τεχνολογία που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός τόσο σύνθετου αθλητικού γεγονότος, του κορυφαίου στον κόσμο, είναι εξαιρετικά περίπλοκη και απέχει έτη φωτός από τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του χρόνου που καλείται να επιτελέσει ένα μηχανικό ρολόι. Κάθε νέα Ολυμπιάδα έχει να επιδείξει πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών και βελτιωμένων μεθόδων χρονομέτρησης, ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα κάθε αγωνίσματος.

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-1

Η φετινή παρουσία λοιπόν της Omega στη Γη του Ανατέλλοντος Ηλίου κουβαλά πίσω της 90 χρόνια τεχνογνωσίας στην αθλητική χρονομέτρηση και εισάγει πολλές καινοτομίες σε αρκετά από τα αθλήματα της διοργάνωσης στο Τόκιο. 339 αγωνίσματα σε 33 αθλήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο, μεταξύ αυτών και κάποια νεοεισελθέντα, όπως το καράτε, η αναρρίχηση, το surfing, το baseball/softball και skateboarding, κάνοντας το έργο της Omega πιο σύνθετο από ποτέ.

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-2

Πώς μεταφράζεται σε αριθμούς τεχνογνωσία της Omega στο Τόκιο 2020;

400 Τόνοι υπερσύγχρονου εξοπλισμού

530 Υπεύθυνοι χρονομέτρησης και άλλες ειδικότητες στους χώρους των αγώνων

900 Εκπαιδευμένοι εθελοντές

350 Πίνακες βαθμολογίας εξειδικευμένοι για κάθε άθλημα

85 Δημόσιοι πίνακες αποτελεσμάτων

200 Χιλιόμετρα καλωδίων και οπτικών ινών

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΗΣ OMEGA

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ελβετικής εταιρείας στις εννέα δεκαετίες που είναι επίσημος χρονομέτρης σε 29 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (θερινών και χειμερινών) από το 1932 έως σήμερα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1932 – Το βάπτισμα του πυρός

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-3

Είναι η πρώτη φορά που μία ωρολογοποιία αναλαμβάνει επίσημος χρονομέτρης Ολυμπιακών Αγώνων. Η Omega στέλνει στο Λος Άντζελες από την Μπιέν που είναι η έδρα της, έναν ωρολογοποιό με 30 χρονόμετρα υψηλής ακρίβειας που μετρούσαν μέχρι 1/10 του δευτερολέπτου.

 

ΓΚΑΡΜΙΣ-ΠΑΝΤΕΡΚΙΡΧΕΝ 1936 – Μετρήσεις υπό το μηδέν

Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες για την Omega που πραγματοποιήθηκαν στα δίδυμα χωριά Garmisch-Partenkirchen στη Γερμανία έθεσαν νέες προκλήσεις, ιδιαίτερα στο αλπικό σκι, καθώς η ελβετική εταιρεία έπρεπε να στέλνει τους χρόνους εκκίνησης από την κορυφή του βουνού προς τα κάτω στην τσέπη του επόμενου σκιέρ! Τελικά όμως όλα πήγαν περίφημα.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ 1948 – Η ηλεκτρονική εποχή

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-4

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-5

 

ΕΛΣΙΝΚΙ 1952 – Φόρος τιμής

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-6

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απονέμει στην Omega το Παράσημο Τιμής για τα 20 χρόνια προσφοράς της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες της στον κόσμο του αθλητισμού». Εκείνη τη χρονιά η ελβετική εταιρεία παρουσίασε και το OMEGA Time Recorder, έναν εντυπωσιακό ηλεκτρονικό χρονογράφο, βασισμένο στην τεχνολογία quartz, ο οποίος διέθετε συσκευή εκτύπωσης υψηλής ταχύτητας που επέτρεπε τη χρονομέτρηση αγωνισμάτων και την άμεση εκτύπωση των αποτελεσμάτων με ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου.

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ-ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1956 – Η κολύμβηση γίνεται ηλεκτρική

Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις είναι η χρονομέτρηση μέσα στο νερό. Το 1956 η Omega εισήγαγε το Swim Eight-O-Matic, το πρώτο ημι-αυτόματο χρονόμετρο κολύμβησης στον κόσμο. Η ώρα εκκίνησης ενεργοποιείτο αυτόματα από το πιστόλι, ενώ οι μετρητές σταματούσαν κατά τον τερματισμό από ηλεκτρικούς χρονομετρητές χειρός. Το σύστημα αυτό μπορούσε να διακρίνει καλύτερα τον νικητή μεταξύ κολυμβητών που τερμάτιζαν σχεδόν ταυτόχρονα και σηματοδότησε την αρχή και άλλων σημαντικών καινοτομιών στο άθλημα της κολύμβησης.

 

ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ 1964 – Ο χρόνος στην οθόνη

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-7

Χάρη στην τεχνολογία Omegascope, η εμπειρία θέασης των Ολυμπιακών Αγώνων άλλαξε για πάντα, αφού πλέον η αθλητική μετάδοση γινόταν σε πραγματικό χρόνο, με τους χρόνους των αθλητών να εμφανίζονται ζωντανά στο κάτω μέρος της οθόνης. Ποτέ πριν δεν υπήρχε πιο άμεση ενημέρωση των θεατών που βρίσκονταν εκτός του σταδίου.

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-8

 

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ 1968 – Ζήτημα αφής

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-9

Η εφεύρεση των επιφανειών αφής (touchpads) από την Omega αλλάζει τα πάντα στην κολύμβηση. Ήταν υψηλής ευαισθησίας επιφάνειες, ύψους 90 εκατοστών και πλάτους 240 εκατοστών, βυθισμένες κατά τα δύο τρίτα στο νερό στην άκρη της πισίνας. Μόλις ένας αθλητής έφτανε στο τέρμα, μπορούσε να σταματήσει το χρόνο με τα χέρια του, διασφαλίζοντας απόλυτη ακρίβεια στο αποτέλεσμα κάθε αγώνα.

 

ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976 – Όλα σε μία οθόνη

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-10

Το Video Matrix Board της Omega μπορούσε να εμφανίσει χρόνους, πόντους και σκορ, καθώς και ασπρόμαυρες εγγραφές βίντεο. Σχεδιάστηκε για πολλαπλά αλφάβητα και εξέπεμπε τις πληροφορίες του σε όλο το Ολυμπιακό Στάδιο. Αυτός ο νέος, συναρπαστικός τρόπος ενημέρωσης θεατών και αθλητών άνοιξε τον δρόμο για πολλές βελτιώσεις και τεχνικές καινοτομίες του πίνακα αποτελεσμάτων.

 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984 – Άκυρη εκκίνηση;

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-11

Στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες που έμεινε στην ιστορία για αξέχαστες αθλητικές επιδόσεις, όπως τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στον στίβο που κέρδισε ο Αμερικανός Καρλ Λιούις, η Omega εισήγαγε την πρώτη συσκευή εντοπισμού άκυρης εκκίνησης. Ήταν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μηχάνημα που μετρούσε την πίεση που ασκούσε κάθε δρομέας στο βατήρα εκκίνησης. Καθώς ο αθλητής ξεκινούσε με φόρα προς τα εμπρός, ενεργοποιείτο από τη φυσική του δύναμη ο χρόνος αντίδρασής του, επιτρέποντας στην Omega να ανιχνεύει ακόμη και την παραμικρή άκυρη εκκίνηση.

 

ΣΕΟΥΛ 1988 – Στατιστικές ακριβείας

Οι αγώνες του 1988 ήταν οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες με ψηφιοποιημένη χρονομέτρηση. Πλέον, αντί να απλώς να μετρά, να κατανέμει και να εκτυπώνει τους χρόνους, η Omega μπορούσε να αποθηκεύει ψηφιακά τις ουσιώδεις πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που απαιτούνταν για την κατανόηση κάθε αθλήματος. Διατηρώντας αυτά τα δεδομένα ασφαλή για το μέλλον, η εταιρεία παρείχε επίσης πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους θεατές που βρίσκονταν στο στάδιο, χάρη σε έναν νέο πίνακα βίντεο που μετέδιδε τις πρώτες εικόνες και βίντεο σε έγχρωμη μορφή.

 

ΤΟΡΙΝΟ 2006 – Τεχνολογία στον …αστράγαλο

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-12

Για πρώτη φορά από το 1992, η Omega επανήλθε ως ο επίσημος χρονομέτρης για όλα τα αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πιο σημαντική καινοτομία εκείνης της διοργάνωσης αφορούσε το πατινάζ ταχύτητας. Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές έφεραν ειδικούς αναμεταδότες στους αστραγάλους τους. Αυτοί οι μικροεπεξεργαστές εξέπεμπαν και λάμβαναν ραδιοσήματα, επιτρέποντας στην Omega να καταγράφει συγκεκριμένες μετρήσεις χρόνου σε κάθε αγώνα.

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-13

ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 – Ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-14

Με 100 φορές καλύτερη ανάλυση από τις προηγούμενες συσκευές χρονομέτρησης και με μέγιστη απόκλιση μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά δέκα εκατομμύρια δευτερόλεπτα, το νέο Quantum Timer της Omega προσέφερε επιπλέον πέντε φορές καλύτερη ακρίβεια μέτρησης.

ΠΙΟΝΤΣΑΝΓΚ 2018 – Συστήματα αισθητήρων κίνησης και εντοπισμού θέσης

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-15

Στη χειμερινή Ολυμπιάδα της Πιοντσάνγκ η Omega ως επίσημος χρονομέτρης παρείχε συνεχείς μετρήσεις της απόδοσης κάθε αθλητή, από την αρχή ως το τέλος ενός αγωνίσματος, με τη βοήθεια πρωτοποριακών αισθητήρων κίνησης και συστημάτων εντοπισμού θέσης. Είτε αφορούσε την πραγματική ταχύτητα ενός αθλητή του αλπικού σκι είτε τους σχηματισμούς μιας ολόκληρης ομάδας χόκεϊ επί πάγου, η Omega παρείχε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε αγώνισμα. Η νέα τεχνολογία παρείχε στους μεν αθλητές μία τέλεια ανάλυση της απόδοσής τους στους δε τηλεθεατές μια πολύ καλύτερη κατανόηση κάθε αγωνίσματος την ώρα που συνέβαινε.

Ο ρόλος της OMEGA στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020-16

Μία μικρή γεύση από την Omega στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2020 στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες για την Omega εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή