H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αγοράζατε ένα ρολόι που με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει όψη, χρώμα και ύφος, λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο; Όσο παράξενη, «εξωτική» ή παρακινδυνευμένη μπορεί να φαντάζει σε ορισμένους μία τέτοια επιλογή, το σίγουρο είναι ότι έχει μία vintage γοητεία και μία θαλασσινή αύρα. Το Black Bay Fifty-Eight Bronze Boutique Edition είναι το τρίτο μοντέλο που δημιουργεί η ελβετική Tudor με κάσα από ορείχαλκο ή μπρούντζο, όπως είναι η πιο γνωστή του ονομασία. Εάν παρακολουθείτε λίγο την μάρκα θα θυμάστε σίγουρα το πρώτο Black Bay Bronze που είχε παρουσιαστεί το 2016, έγινε ανάρπαστο από τους συλλέκτες και είχε μάλιστα βραβευθεί και στο Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης την ίδια χρονιά (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Ακολούθησε μία παραλλαγή εκείνου του ρολογιού το 2019 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ) σε άλλο χρωματικό τόνο του καντράν και της στεφάνης, το οποίο σημείωσε ανάλογη επιτυχία. Τώρα η Tudor επέλεξε να ντύσει με μπρούντζο ένα άλλο εμβληματικό της μοντέλο, το Black Bay Fifty-Eight, και μάλιστα φρόντισε να το εξοπλίσει για πρώτη φορά και με μπρασελέ από μπρούντζο, το οποίο ασφαλίζει με νέο κούμπωμα με σύστημα γρήγορης ρύθμισης του μήκους του.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-1
Αριστερά το νέο Black Bay Fifty-Eight Bronze Boutique Edition (39 mm) και δεξιά το Black Bay Bronze (41 mm) του 2019.

Ο μπρούντζος, ένα υλικό συνδεδεμένο από αρχαιοτάτων χρόνων με τον κόσμο της θάλασσας, χρησιμοποιείτο στην κατασκευή πλοίων και καταδυτικού εξοπλισμού (σκάφανδρα, προπέλες κ.ά.), κι αυτό χάρη στην εξαιρετική του αντοχή στη διάβρωση. Από αυτό το υλικό είναι φτιαγμένο το νέο Black Bay Fifty-Eight Bronze Boutique Edition. Το μέταλλό του «ζει» μαζί με τον ιδιοκτήτη του, επηρεάζεται από τον ιδρώτα, το αλμυρό νερό, τις εναλλαγές θερμοκρασίας, και με τον καιρό αποκτά μία πολύ ενδιαφέρουσα πατίνα.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-2

Ο μπρούντζος είναι ένα κράμα μετάλλων με ιδιότητες διαφορετικές από εκείνες του ανοξείδωτου ατσαλιού. Η κατασκευή μίας κάσας από αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία. Το ειδικό κράμα ορείχαλκου και αλουμινίου που χρησιμοποιεί η Tudor –και το οποίο δημιουργεί μία ομοιογενή πατίνα– μετατρέπεται αρχικά σε ράβδους, οι οποίες κατόπιν κόβονται σε μικρότερους κυλίνδρους μήκους μερικών μόλις εκατοστών. Οι κύλινδροι αυτοί θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία και μπαίνουν σε ειδική πρέσα, η οποία ασκεί πιέσεις πολλών τόνων. Από αυτή τη διεργασία προκύπτει το βασικό σχήμα της κάσας. Από εκεί κι έπειτα χρειάζονται τουλάχιστον άλλα σαράντα βήματα κατασκευής και φινιρίσματος μέχρι να ολοκληρωθεί η κάσα και να είναι έτοιμη να δεχθεί τον μηχανισμό.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-3

O μηχανισμός του είναι ο αυτόματος Manufacture Calibre MT5400. Διαθέτει ελατήριο από πυρίτιο, πιστοποίηση χρονομέτρου από το Ελβετικό Ινστιτούτο Χρονομετρίας COSC και προσφέρει 70 ολόκληρες ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-4

Το νέο ρολόι έχει διάμετρο κάσας 39 mm με σατινέ υφή, η οποία συνδυάζεται με στεφάνη και θολωτό καντράν σε ματ καφέ χρώμα. Οι ναυτικές καταβολές του ρολογιού είναι εμφανείς στις λεπτομέρειές του. Ο χαρακτηριστικός δείκτης της ώρας σε σχήμα χιονονιφάδας, ο κεντρικός λεπτοδείκτης και οι στρογγυλές ενδείξεις των ωρών φέρουν όλα φωτοβόλο επίστρωση SuperLumiNova®, το ίδιο και η ανάγλυφη κουκκίδα επάνω στην καταδυτική στεφάνη. Αλλά και το καφέ χρώμα επάνω στο καντράν δεν είναι ενιαίο, αλλά σκουραίνει προς την περιφέρεια του ρολογιού, δημιουργώντας ένα ωραίο ντεγκραντέ εφέ.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-5

Όπως προαναφέραμε, το ρολόι έχει συνδυαστεί με ένα μπρασελέ κατασκευασμένο εξολοκλήρου από μπρούντζο. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί κάτι τέτοιο η Tudor. Οι σύνδεσμοί με την ωραία σατινέ υφή είναι εμπνευσμένοι από το ύφος των μπρασελέ που κατασκεύαζε η Tudor τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και θα αποκτήσουν και αυτοί την ίδια ομοιόμορφη πατίνα με τον καιρό. Το κούμπωμα είναι εφοδιασμένο με το σύστημα «T-fit», που χωρίς τη χρήση εργαλείου δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μειώσει ή να αυξήσει ελαφρώς το μήκος του μπρασελέ σε πέντε διαφορετικές θέσεις, ώστε να εφαρμόζει τέλεια στον καρπό του κάθε στιγμή.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-6

Κάθε ρολόι συνοδεύεται και από ένα δεύτερο υφασμάτινο λουράκι «soft touch», ένα συνθετικό υλικό με ωραία ύφανση, το οποίο υφαίνεται στη Γαλλία σε αυθεντικούς αργαλειούς Jacquard του 19ου αιώνα από την εταιρεία Julien Faure, στην περιοχή Σεντ Ετιέν. Η επιλογή αυτού του λουριού δεν είναι καθόλου τυχαία. Στο παρελθόν, για πολλές δεκαετίες, το Γαλλικό Ναυτικό προμηθευόταν ρολόγια της Tudor χωρίς μπρασελέ και ο κάθε χρήστης τοποθετούσε το δικό του λουράκι που ενίοτε ήταν χειροποίητο. Ένα τέτοιο λουράκι ενός ιστορικού καταδυτικού μοντέλου βρέθηκε στα αρχεία της ελβετικής μάρκας και ήταν φτιαγμένο από ένα ελαστικό υλικό που προερχόταν από ένα Γαλλικό αλεξίπτωτο διάσωσης. Εκείνο το λουράκι με την χαρακτηριστική κίτρινη ρίγα στο κέντρο του αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για το νέο καφέ-μπρονζέ ζακάρ λουράκι του νέου Black Bay Fifty-Eight Bronze Boutique Edition.

H TUDOR παρουσιάζει ένα ρολόι που αλλάζει εμφάνιση με το πέρασμα του χρόνου-7

Δείτε το νέο TUDOR Black Bay Fifty-Eight Bronze στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες για την Tudor εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή