Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984

Powered by Swatch

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1984 ήταν μία χρονιά που άφησε τη δική της σφραγίδα σε πολλούς τομείς. Σημαδεύτηκε από εμβληματικά τραγούδια, όπως το Purple Rain του Prince και το Like a Virgin της Madonna, από το βιντεοπαιχνίδι Tetris αλλά και από ένα τεραστίων διαστάσεων ρολόι που τοποθετήθηκε στην πρόσοψη των κεντρικών γραφείων της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Ήταν κίτρινο, είχε ύψος 162 μέτρα και ζύγιζε 13 τόνους! Αυτή η πρωτοφανής κίνηση θα χάριζε στην Swatch μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες εκείνη τη χρονιά. Και να φανταστεί κανείς ότι η ελβετική εταιρεία είχε γεννηθεί μόλις έναν χρόνο νωρίτερα και ότι σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είχε ήδη πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ρολόγια.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984-1

 

Στο 1984 λοιπόν επιστρέφει η Swatch και επανεκδίδει πέντε επιτυχημένα μοντέλα της, διατηρώντας τα ίδια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τους αλλά εκσυγχρονίζοντάς τα κατασκευαστικά. Γιατί τα νέα μέλη της συλλογής 1984 Reloaded είναι φτιαγμένα όχι από πλαστικό, όπως τα πρωτότυπα, αλλά από βιοκεραμικό, το καινοτόμο υλικό που εισήγαγε φέτος στον κόσμο της ωρολογοποιίας η Swatch. Το βιοκεραμικό αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από κεραμικό και κατά το ένα τρίτο από πλαστικό βιολογικής προέλευσης. Το τελικό προϊόν είναι ένα σκληρό, ανθεκτικό και ελαφρύ υλικό, το οποίο δεν χαράζει εύκολα και είναι «βελούδινο» στην αφή.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984-2
Swatch 1984 Reloaded “Yellow Racer” (34 mm): σε αυτό το μοντέλο βασίστηκε το γιγαντιαίων διαστάσεων ρολόι που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1984.

H νέα συλλογή αποδεικνύει πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν πάντοτε η Swatch. Και παρότι η μόδα των ‘80s θεωρείται από πολλούς υπερβολική, τολμηρή και φανταχτερή, σήμερα βλέπουμε πολλές από τις τάσεις εκείνες να επανέρχονται στο προσκήνιο. Η νέα συλλογή 1984 Reloaded είναι ενδεδυμένη με τα πιο χαρακτηριστικά χρώματα εκείνης της δεκαετίας: μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, γκρι και λευκό, συχνά με έντονα μονόχρωμα γραφικά στο καντράν.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984-3
Δύο μοντέλα διαμέτρου 41 mm από τη συλλογή Swatch 1984 Reloaded: το “Black Divers” και το “Chrono Tech”.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984-4
Swatch 1984 Reloaded “Grey Memphis” (41 mm) και White Memphis (34 mm)

 

Υπάρχουν δύο μεγέθη: τα New Gent που έχουν διάμετρο 41 χιλιοστά και τα Gent με διάμετρο 34 χιλιοστά. Μάλιστα το λευκό New Gent και το γκρι Gent κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σε μια special edition συσκευασία. Ονομάζονται White Memphis και Grey Memphis αντίστοιχα και αποτελούν ένα φόρο τιμής στο μεταμοντερνιστικό κίνημα Memphis, που άφησε εποχή στον χώρο του design.

Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες το 1984-5
To Swatch 1984 Reloaded Special Set με τα δύο μοντέλα Memphis.

 

Μία γεύση από τα νέα ρολόγια στο video που ακολουθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή