Μη χάσετε την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Μη χάσετε την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Powered by Rolex

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις σταθερές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων σε 90 χώρες του κόσμου κάθε πρώτη του έτους είναι η παρακολούθηση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία μεταδίδεται ζωντανά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και μας μεταφέρει ένα χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας, ευδαιμονίας και ελπίδας για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκινά. Η φετινή συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022, στις 12:15, και θα μεταδοθεί δορυφορικά από την δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ1) καθώς και από το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Θα είναι η 82η φορά που πραγματοποιείται αυτή η λαμπερή εκδήλωση στην περίφημη Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής της Βιέννης (Vienna Musikverein). Η Rolex είναι αποκλειστικός εταίρος της Φιλαρμονικής της Βιέννης από το 2008 ενώ από το 2009 είναι ο αποκλειστικός χορηγός της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της στην Τέχνη και στον Πολιτισμό.

Το κονσέρτο του 2022 θα διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Daniel Barenboim, ο οποίος διατηρεί στενότατους δεσμούς με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Αργεντίνος πιανίστας και αρχιμουσικός θα ανέβει στο πόντιουμ της δημοφιλούς συναυλίας, στο οποίο έχουν βρεθεί κορυφαίοι διευθυντές ορχήστρας, όπως οι Riccardo Muti (το 2021 και το 2018), Andris Nelsons (το 2020), Christian Thielemann (το 2019), Gustavo Dudamel (το 2017) και Mariss Jansons (το 2016). Ακόμη και αν δεν είναι κανείς φανατικός λάτρης της κλασικής μουσικής είναι αδύνατον να μην τον συνεπάρουν οι χαρούμενες, εμψυχωτικές μελωδίες και το ευρύτατο ρεπερτόριο του Γιόχαν Στράους, των οικείων και των σύγχρονών του συνθετών.

Μη χάσετε την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης-1

Η Φιλαρμονική της Βιέννης είναι από τις πλέον αναγνωρισμένες και δημοφιλείς ορχήστρες κλασικής μουσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1842 και στα 175 και πλέον χρόνια συμβολής της στην Τέχνη μας έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές. Εκτός από την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, διοργανώνει ακόμη ένα εξέχον καλλιτεχνικό γεγονός: το Κονσέρτο Καλοκαιρινής Νυχτός κάθε Μάιο ή Ιούνιο, κατά το οποίο 100 χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο Ανάκτορο και τους Κήπους του Schönbrunn στη Βιέννη. Η Αυστριακή πρωτεύουσα άλλωστε θεωρείται ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της μουσικής.

Η Rolex στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό με ποικίλους τρόπους, ακολουθώντας το παράδειγμα και τις αξίες που της κληροδότησε ο ιδρυτής της Hans Wilsdorf. Στόχος της ελβετικής ωρολογοποιίας ήταν πάντοτε η επιβράβευση του ταλέντου και της αριστείας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η σύγχρονη δέσμευσή της Rolex απέναντι στον κόσμο της Τέχνης ξεκίνησε το 1970, όταν η Νεοζηλανδή υψίφωνος ντέιμ Kiri Te Kanawa έγινε η πρώτη πρέσβειρα της Rolex από τον καλλιτεχνικό χώρο. Έκτοτε στην «οικογένεια» της Rolex έχουν προστεθεί κορυφαίοι καλλιτέχνες και θεσμοί, μεταξύ αυτών διάσημοι μουσικοί, φεστιβάλ και ορχήστρες. Ανάμεσά τους η Ιταλίδα μέτζο σοπράνο Cecilia Bartoli, ο Γάλλος τενόρος, ο Ισπανός τενόρος Plácido Domingo, ο Βενεζουελανός μαέστρος Gustavo Dudamel, ο Περουβιανός τενόρος Juan Diego Flórez, ο Γερμανός τενόρος Jonas Kaufmann και η Βουλγάρα σοπράνο Sonya Yoncheva. Επιπλέον η Rolex στηρίζει κορυφαίους πολιτισμικούς θεσμούς σε όλο τον κόσμο, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Εθνική Όπερα των Παρισίων, το Θέατρο Κολόν στο Μπουένος Άιρες, το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου (NCPA), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης όπως και το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Το 2021, λόγω των περιορισμών από την πανδημία το καλεντάρι των μουσικών εκδηλώσεων ανά τον κόσμο δεν ήταν τόσο πλούσιο όσο άλλες χρονιές. Στην Ελλάδα πάντως, χάρη στη Rolex, είχαμε την χαρά να απολαύσουμε τον Jonas Kaufmann στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και την Sonya Yoncheva στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή