38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
38-νέα-μοντέλα-από-την-audemars-piguet-για-τα-50-χρόνια-τ-561729592

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak

Το Royal Oak, το «βαρύ πυροβολικό» της Audemars Piguet συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής και, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να γιορτάσει αυτή την επέτειο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η αρχή έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η ελβετική Manufacture παρουσίασε μία πλειάδα νέων μοντέλων Royal Oak, έχοντας εξελίξει ελαφρώς την κάσα, το μπρασελέ και το καντράν τους και εφοδιάζοντάς τα με νέους μηχανισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ρότορα με την χαρακτηριστική ένδειξη «50 years». Οι φίλοι της Audemars Piguet γνωρίζουν ότι το Royal Oak φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του θρυλικού ωρολογοποιού Gérald Genta. Τα νέα μοντέλα του 2022 διατηρούν τους ίδιους κώδικες αισθητικής με τα πρωτότυπα Royal Oak του Genta, η σχεδίασή τους όμως έχει αναβαθμιστεί. Ας δούμε πώς…

Κάσα και μπρασελέ

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-1

Οι μπιζουτέ επιφάνειες στο πάνω και στο κάτω μέρος της κάσας έχουν μεγαλώσει, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο που αντανακλάται το φως στις γυαλισμένες και τις σατινέ επιφάνειες. Η πλάτη της κάσας έχει ενσωματωθεί ακόμη καλύτερα στο μεσαίο τμήμα της κάσας, βελτιώνοντας έτσι την εργονομία του ρολογιού. Ενισχύοντας την ανασχεδιασμένη κάσα, οι πρώτοι τέσσερις σύνδεσμοι του ενσωματωμένου μπρασελέ έχουν πλέον τραπεζοειδές σχήμα και δεν είναι παράλληλοι, ενώ όλοι οι σύνδεσμοι έχουν γίνει λεπτότεροι και φαρδύτεροι, για μεγαλύτερη άνεση στον καρπό.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-2

Καντράν

Οι φωσφορίζουσες ενδείξεις των ωρών αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Royal Oak. Στα νέα μοντέλα του 2022 οι τεχνίτες ωρολογοποιοί της Audemars Piguet εναρμόνισαν το μέγεθος των ενδείξεων των ωρών με το μέγεθος των δεικτών, ώστε να υπάρχουν καθορισμένες αναλογίες μεταξύ τους, από μοντέλο σε μοντέλο. Μία δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το λογότυπο. Αντί του μονογράμματος «AP» και του τυπωμένου «Audemars Piguet» στο 12 υπάρχει πλέον μία χρυσή υπογραφή «Audemars Piguet».

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-3

Την ανάγλυφη επιγραφή που συναντούμε στα νέα επετειακά Royal Oak 41 mm την είχαμε πρωτοσυναντήσει στα μοντέλα Code 11.59 by Audemars Piguet, είναι φτιαγμένη από λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων και προκύπτει από μία χημική μέθοδο (γαλβανική ανάπτυξη ονομάζεται), που θυμίζει τρισδιάστατη εκτύπωση. Κάθε γράμμα συνδέεται με το επόμενο με σχεδόν αόρατους συνδέσμους, που έχουν το πάχος μίας τρίχας, και τοποθετείται με το χέρι επάνω στο καντράν πατώντας πάνω σε ειδικά ποδαράκια που επίσης είναι σχεδόν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Ας δούμε όμως μία συνολική άποψη της νέας συλλογής Royal Oak του 2022…

 

Royal Oak Selfwinding 37 mm

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-4

Πρόκειται όχι για ένα, αλλά για έντεκα μοντέλα από ατσάλι, ροζ χρυσό 18Κ ή ατσάλι με ροζ χρυσό 18Κ, με καντράν Grande Tapisserie σε ασημί, γκρι, χακί-πράσινο, γαλάζιο ή μαύρο χρώμα.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-5
38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-6

Σε αρκετές περιπτώσεις η στεφάνη τους είναι στολισμένη με διαμάντια. Είναι εξοπλισμένα με τον νέο Calibre 5900, έναν αυτόματο μηχανισμό με ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα και ημερομηνία, ο οποίος αντικαθιστά τον Calibre 3120. Ο νέος μηχανισμός είναι λεπτότερος από τον προκάτοχό του, με πάχος 3,9 χιλιοστά (έναντι 4,26 mm), έχει συχνότητα 4 Hz (αντί 3 Hz) και προσφέρει 60 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

 

Royal Oak Selfwinding Chronograph 41 mm

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-7

Με κάσα και μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι ή ροζ χρυσό 18Κ, έχουν ωραίες επιλογές χρωμάτων στα καντράν: σκούρο μπλε («Bleu Nuit, Nuage 50» το ονομάζει η εταιρεία), μαύρο, ασημί και σκούρο πράσινο-χακί.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-8

Εκτός από μεταλλικό μπρασελέ, υπάρχει και η επιλογή λουριού από δέρμα αλιγάτορα σε μαύρο, μπλε ή πράσινο χρώμα, ασορτί με το καντράν.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-9

Όλοι οι αυτόματοι χρονογράφοι Royal Oak με διάμετρο κάσας 41 mm κρύβουν μέσα τους πλέον τον Calibre 4401, έναν μηχανισμό που πρωτοείδαμε σε χρυσά μοντέλα το 2021. Πρόκειται για έναν manufacture ενοποιημένο μηχανισμό χρονογράφου με λειτουργία flyback και μηχανισμό ακαριαίας αλλαγής ημερομηνίας.

 

Royal Oak Selfwinding Chronograph 38 mm

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-10

Σε μικρότερη διάμετρο 38 χιλιοστών, αυτοί οι χρονογράφοι είναι ανανεωμένοι σχεδιαστικά εντούτοις στο εσωτερικό τους εξακολουθούν να φιλοξενούν τον ίδιο μηχανισμό χρονογράφου, τον αυτόματο Calibre 2385, ο οποίος λειτουργεί με συχνότητα 3 Hz (21.600 ταλαντώσεις/ώρα). Και εδώ υπάρχουν επιλογές από ατσάλι ή ροζ χρυσό 18, με ή χωρίς διαμάντια, με καντράν Grande Tapisserie σε ασημί, γκρι, χακί-πράσινο, γαλάζιο ή μαύρο χρώμα.

 

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin 39 mm

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-11

Η νέα γενιά των περίφημων υπέρλεπτων μοντέλων Royal Oak με το προσωνύμιο «Jumbo» δημιούργησε η Audemars Piguet με αφορμή την επετειακή χρονιά. Φιλοξενούν τον εξαιρετικά λεπτό αυτόματο Calibre 7121, ο οποίος, για πρώτη φορά από το 1972, αντικαθιστά τον Calibre 2121 που υπήρχε στο πρωτότυπο Royal Oak.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-12

Πρόκειται για τέσσερα νέα ρολόγια: από ροζ χρυσό 18Κ με γκρι φιμέ καντράν «Petite Tapisserie», από πλατίνα με πράσινο φιμέ καντράν με εφέ ηλιακών ακτίνων, από ανοξείδωτο ατσάλι με μπλε καντράν «Petite Tapisserie» και από κίτρινο χρυσό 18Κ με κίτρινο φιμέ καντράν «Petite Tapisserie». Και τα τέσσερα φέρουν τον περίφημο ρότορα με το λογότυπο «50 years».

 

Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin Openworked

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-13

Σε δύο εξίσου εντυπωσιακές παραλλαγές, από ανοξείδωτο ατσάλι ή ροζ χρυσό 18Κ, αυτό το ιδιαίτερο Royal Oak έχει διάμετρο κάσας 39 mm και φιλοξενεί έναν ολοκαίνουριο skeleton μηχανισμό της Audemars Piguet, τον Calibre 7124, ο οποίος αποτελεί τη σκελετωμένη εκδοχή του υπέρλεπτου Calibre 7121, ο οποίος εξοπλίζει τα νέα Royal Oak “Jumbo” Extra-Thin που είδαμε παραπάνω.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-14

 

Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-15

Εκτός από τις «απλές» εκδόσεις των Royal Oak, η φετινή σοδειά έχει και μερικά κορυφαία δείγματα υψηλής πολυπλοκότητας: Τρία ιπτάμενα tourbillons με κάσα 41 mm από ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο ή ροζ χρυσό 18Κ, τα οποία ήρθαν να εμπλουτίσουν την εν λόγω οικογένεια, δίπλα στα τρία πρώτα μοντέλα που είχαν κάνει το ντεμπούτο τους το 2020.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-16

Τα νέα tourbillons έχουν βεβαίως τις σχεδιαστικές αλλαγές που έγιναν με αφορμή την επετειακή χρονιά και είναι εφοδιασμένα με τον Calibre 2950, έναν τελευταίας γενιάς αυτόματο Manufacture μηχανισμό που συνδυάζει ιπτάμενο tourbillon με κεντρικό ρότορα.

 

Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-17

Για το τέλος αφήσαμε την «σκελετωμένη» εκδοχή των προηγουμένων μοντέλων. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, έχει κάσα διαμέτρου 41 mm και φιλοξενεί τον πρώτο αυτόματο skeleton μηχανισμό με ιπτάμενο tourbillon της Audemars Piguet, τον Calibre 2972.

38 νέα μοντέλα από την Audemars Piguet για τα 50 χρόνια του Royal Oak-18

Όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι της Audemars Piguet, αυτή είναι η πρώτη «φουρνιά» μοντέλων που πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την επετειακή χρονιά. Κατά τη διάρκεια του έτους θα ακολουθήσουν και άλλα νέα μοντέλα, με αφορμή τα 50 χρόνια του εμβληματικού Royal Oak. Ειδικότερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και άλλα Royal Oak στα 41 και στα 34 χιλιοστά. Θα σας κρατούμε ενήμερους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή