Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-all-time-classic-γοητεία-των-χρονογράφων-navitimer-της-breitling-561842368

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling

Τι είναι αυτό που κάνει ένα αντικείμενο να θεωρείται κλασικό και διαχρονικό; Έχει να κάνει μόνο με το design του; Και πώς κτίζεται αυτή η φήμη που το ακολουθεί από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι τη σημερινή εποχή; Η περίπτωση του χρονογράφου αεροπορίας Navitimer της Breitling είναι χαρακτηριστική στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1952 και έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα εμβληματικότερα ρολόγια όλων των εποχών. Τι ήταν αυτό που έκανε τον συγκεκριμένο χρονογράφο τόσο ιδιαίτερο; Ο λογαριθμικός κανόνας του, που επέτρεπε στους πιλότους να επιτελούν κρίσιμους υπολογισμούς κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Χάρη σ’ αυτή του την «ιδιορρυθμία» αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους επαγγελματίες πιλότους όπως και από την Αμερικανική Ένωση Ιδιοκτητών και Πιλότων Αεροσκαφών (AOPA), τη μεγαλύτερη λέσχη αεροπόρων στον κόσμο, η οποία τον ανέδειξε σε επίσημο ρολόι της, με το ιπτάμενο λογότυπό της να φιγουράρει στο 12. Έτσι γεννήθηκε ο περίφημος χρονογράφος Navitimer, όνομα που προήλθε από τη σύμπτυξη των λέξεων «navigation timer» (χρονομετρητής πλοήγησης).

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-1
Ιστορικός χρονογράφος Navitimer Ref. 806 του 1959.

Από τις πρώτες εκείνες «ένδοξες» ημέρες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας οι χρονογράφοι Navitimer αποδείχθηκαν πολύτιμοι σύντροφοι των πιλότων, αυθεντικοί υπολογιστές χειρός, οι οποίοι –μαζί με τους ενσωματωμένους στα κόκπιτ χρονογράφους– καθιέρωσαν τη Breitling ως τον αδιαφιλονίκητο προμηθευτή οργάνων ακριβείας στον κόσμο της αεροπλοΐας.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-2
Τα καλύτερα ρολόγια στην υπηρεσία των καλύτερων αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο. Διαφήμιση της δεκαετίας του 1950 για τα μοντέλα Unitime, Navitimer & Chronomat της Breitling. 

Τη δεκαετία του 1960 η ελβετική εταιρεία έφθασε να προμηθεύει τουλάχιστον 15 κορυφαίους αερομεταφορείς και εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών και ήταν η κορυφαία επιλογή της AOPA. Τα μοντέλα αεροπορίας που κατασκεύαζε η Breitling εκείνα τα χρόνια συνέβαλαν στην οικοδόμηση της φήμης της εταιρείας και στην καταξίωσή της μεταξύ των aficionados της ωρολογοποιίας. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι επέλεξαν να φορούν το Navitimer cult προσωπικότητες, όπως ο μεγάλος καλλιτέχνης της Jazz, Miles Davis, ο Γάλλος ηθοποιός Serge Gainsbourg και οι πρωταθλητές της Formula 1, Jim Clark και Graham Hill. Το 1962 η χάρη του έφθασε ακόμη και στο διάστημα, στον καρπό του αστροναύτη Scott Carpenter, ο οποίος χάρη στην 24ωρη κλίμακά του μπορούσε να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-3
Ο θρυλικός Miles Davies ήταν από τους φανατικούς λάτρεις του Breitling Navitimer.

Το Navitimer δεν είναι απλώς το εμβληματικότερο ρολόι χειρός της Breitling αλλά και ένα από τα -μετρημένα στα δάχτυλα- ρολόγια-θρύλους στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Άμεσα αναγνωρίσιμο, αυτό το κλασικό μοντέλο του 20ού αιώνα παραμένει φρέσκο και δημοφιλές και τον 21ο αιώνα, 70 χρόνια από το ντεμπούτο του.

Η νέα συλλογή

Ο επαναστατικός χρονογράφος χειρός που από το 1952 αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του «εξοπλισμού» ενός πιλότου, επιστρέφει δριμύτερος το 2022, με τεχνικές βελτιώσεις και φρεσκαρισμένο design, απόλυτα εναρμονισμένος με τη σύγχρονη εποχή. Η νέα συλλογή αποτελείται από μία πλούσια γκάμα μοντέλων σε τρεις διαμέτρους (46, 43 και 41 χιλιοστά), κάσες από ανοξείδωτο ατσάλι ή ατόφιο κόκκινο χρυσό 18Κ και επιλογή είτε λουριών από δέρμα αλιγάτορα είτε μπρασελέ επτά συνδέσμων από ατσάλι.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-4

Εκ πρώτης όψεως όλα δείχνουν να είναι εκεί: ο λογαριθμικός κανόνας για τους πιλότους, οι ενδείξεις τύπου μπατόν στις ώρες, οι τρεις μετρητές του χρονογράφου και η οδοντωτή στεφάνη. Εντούτοις ο λογαριθμικός κανόνας είναι πλέον πιο πεπλατυσμένος ενώ το θολωτό κρύσταλλο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ακόμη πιο συμπαγούς προφίλ. Χάρη στην εναλλαγή γυαλισμένων και σατινέ επιφανειών, η όλη εικόνα είναι πιο ανεπιτήδευτη. Και βέβαια, το ιπτάμενο λογότυπο της ΑΟΡΑ έχει επιστρέψει στην αρχική του θέση, στο 12.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-5

Από το διαφανές κρύσταλλο ζαφειριού στην πλάτη της κάσας μπορεί να θαυμάσει κανείς τον αυτόματο Breitling Manufacture Caliber 01, ο οποίος χτυπά με συχνότητα 4 Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα, προσφέρει 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας και επιπλέον είναι προικισμένος με πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC, όπως όλα τα ρολόγια της Breitling. Και κάτι ακόμα: ο μηχανισμός επιτρέπει στον κάτοχο του χρονογράφου να αλλάζει ανά πάσα στιγμή την ημερομηνία –η οποία εμφανίζεται σε ειδικό παράθυρο στο 6. Ας δούμε όμως συνολικά τα νέα μοντέλα Navitimer…

 

Breitling Navitimer B01 Chronograph 46

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-6

Πρόκειται για οκτώ μοντέλα με διάμετρο 46 mm και πάχος 13,95 mm. Τα έξι είναι από ανοξείδωτο ατσάλι και συνδυάζονται με μαύρο, σκούρο πράσινο ή μπλε καντράν με μετρητές σε χρωματική αντίθεση. Φορούν δερμάτινο λουρί ή ατσάλινο μπρασελέ.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-7

Δύο είναι από κόκκινο χρυσό με ασημί ή μαύρο καντράν και φορούν δερμάτινο λουρί ή χρυσό μπρασελέ.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-8

Τιμές: 8.500 € (ατσάλι με δερμάτινο λουρί), 8.850 € (ατσάλι με μπρασελέ), 18.000 € (χρυσός με δερμάτινο λουρί), 37.500 € (χρυσός με χρυσό μπρασελέ)

 

Breitling Navitimer B01 Chronograph 43

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-9

Η σειρά αποτελείται από 12 μοντέλα διαμέτρου 43 mm και πάχους 13,69 mm, τα οποία απευθύνονται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Τα δέκα από αυτά είναι ατσάλινα και συνδυάζονται με καντράν σε μαύρο, ασημί, γαλάζιο του πάγου, πράσινο της μέντας ή μπρονζέ. Και εδώ οι μετρητές κάνουν χρωματική αντίθεση. Φορούν είτε μαύρο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα είτε ατσάλινο μπρασελέ επτά συνδέσμων με κούμπωμα-πεταλούδα.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-10
Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-11

Τα δύο μοντέλα από κόκκινο χρυσό έχουν μαύρο καντράν με λευκούς μετρητές και φορούν δερμάτινο λουράκι ή χρυσό μπρασελέ.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-12

Τιμές: 8.400 € (ατσάλι με δερμάτινο λουρί), 8.750 € (ατσάλι με μπρασελέ), 17.500 € (χρυσός με δερμάτινο λουρί), 35.500 € (χρυσός με χρυσό μπρασελέ)

 

Breitling Navitimer B01 Chronograph 41

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-13

Οκτώ είναι τα νέα μοντέλα με διάμετρο 41 mm και πάχος 13.60 mm και απευθύνονται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. Τα έξι έχουν ατσάλινη κάσα και καντράν σε πράσινο της μέντας, μπλε ή ασημί.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-14

Τα δύο με κάσα από κόκκινο χρυσό έχουν ασημί καντράν. Όλοι οι χρονογράφοι των 41 χιλιοστών συνδυάζονται είτε με λουράκι από δέρμα αλιγάτορα είτε με μπρασελέ στο μέταλλο της κάσας.

Η all time classic γοητεία των χρονογράφων Navitimer της Breitling-15

Τιμές: 8.300 € (ατσάλι με δερμάτινο λουρί), 8.650 € (ατσάλι με μπρασελέ), 17.000 € (χρυσός με δερμάτινο λουρί), 35.000 € (χρυσός με χρυσό μπρασελέ)

 

Δείτε στο video που ακολουθεί, τρεις ανθρώπους που ξεχωρίζουν, ο καθένας στον τομέα του. Είναι τα πρόσωπα της καμπάνιας Navitimer – For the Journey: o σούπερ σταρ του NBA, Γιάννης Αντεντοκούνμπο, η πρίμα μπαλαρίνα του American Ballet Theatre, Μίστι Κόπλαντ, και ο πρωτοπόρος της αεροπορίας και εξερευνητής, Μπερντράν Πικάρ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Breitling εδώ.

Breitling Boutique Athens: τηλ.: 210-3629832

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή