Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-ενδιαφέρουσα-περίπτωση-του-νέου-tudor-ranger-κ-561947434

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική

Ακριβώς πριν από 70 χρόνια, στις 8 Ιουλίου του 1952, η British North Greenland Expedition ξεκίνησε από το Ντέπτφορντ, μία περιοχή στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο, για μία διετή επιστημονική αποστολή μελέτης των πάγων της Βόρειας Γροιλανδίας. Τα άτομα που στελέχωναν την εξερευνητική ομάδα έφεραν στον καρπό τους το ολοκαίνουριο μοντέλο Oyster Prince, το πρώτο αυτόματο και αδιάβροχο ρολόι της Tudor. Τα μέλη της αποστολής που ήταν κυρίως Βρετανοί επιστήμονες και ναυτικοί, διεξήγαγαν έρευνες εις βάθος στους παγετώνες καθώς και σεισμολογικές μελέτες σε διάφορες περιοχές της Αρκτικής. Μάλιστα η Tudor τους ζήτησε να συλλέξουν στοιχεία για τη συμπεριφορά, τις επιδόσεις και την αντοχή των 30 ρολογιών Oyster Prince στις ακραίες συνθήκες της αποστολής. Εκείνο το πνεύμα περιπέτειας των πρώτων εξερευνητών της Αρκτικής αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του νέου Ranger, ενός ρολογιού-εργαλείου που συνδυάζει στιβαρή κατασκευή, μηχανισμό τελευταίας γενιάς και ρετρό αισθητική.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-1
Το παλιό και το νέο: Το πρώτο αυτόματο και αδιάβροχο ρολόι της Tudor, το Oyster Prince, ταξίδεψε το 1952 μέχρι την Αρκτική και αποτέλεσε την έμπνευση για το σύγχρονο Ranger.

 

Μικρή αναδρομή

Αλλά ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο παρελθόν. Το όνομα Ranger υπήρχε πολύ πριν από την Βρετανική Αποστολή στη Βόρεια Γροιλανδία. Για την ακρίβεια η οικογένεια Ranger της Tudor γεννήθηκε το 1929. Εκείνη τη χρονιά ο ιδρυτής της μάρκας, Hans Wilsdorf, κατοχύρωσε το όνομα Ranger, τρία μόλις χρόνια αφότου είχε κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της Tudor.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-2
Το έγγραφο κατοχύρωσης του ονόματος Ranger που υπέβαλε το 1929 ο ιδρυτής της Tudor, Hans Wilsdorf. 

Βέβαια, εκείνη την εποχή το όνομα Ranger δεν αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο, απλώς προσέδιδε μία περιπετειώδη χροιά σε ορισμένα ρολόγια της συλλογής της Tudor. Η αισθητική που σήμερα αναγνωρίζουμε ως αυτή του μοντέλου Ranger διαμορφώθηκε ουσιαστικά τη δεκαετία του 1960: μεγάλοι αραβικοί αριθμοί, γεμισμένοι με άφθονη φωτοβόλο ουσία στο 3 (για τα μοντέλα χωρίς ημερομηνία), στο 6, στο 9 και στο 12, και χαρακτηριστικού σχήματος δείκτες.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-3
Ιστορικά ρολόγια που έφεραν το όνομα Ranger. Από αριστερά: Το Ref 279 του 1943 είχε κατασκευαστεί ειδικά για την Ινδική αγορά. Το Oyster Prince Ranger Ref. 7995 του 1965 καθιέρωσε την σύγχρονη αισθητική των Ranger. Το Prince Oysterdate Ranger Ref. 9050 του 1969 και το Prince Oysterdate Ranger II Ref. 9111 του 1973.

Από τότε κυκλοφόρησαν διάφορες παραλλαγές του Ranger στην αγορά, με ή χωρίς ημερομηνία, με αυτόματο ή με κουρδιστό μηχανισμό, αρχικά με το ρόδο-σύμβολο της Tudor στο καντράν και αργότερα με το σύγχρονο λογότυπο, την ασπίδα της Tudor. Γύρω στο 1973 παρουσιάστηκε μία εκδοχή του Ranger με ενσωματωμένο μπρασελέ και ονομαζόταν Ranger II.

Το νέο ρολόι

Το καινούριο Ranger διατηρεί αναλλοίωτη την αισθητική των προηγούμενων εκδόσεών του, ειδικά όσον αφορά το καντράν με τα αραβικά νούμερα στο 3, 6, 9 και 12, τεχνολογικά όμως απέχει «έτη φωτός», ιδίως χάρη στον υψηλών επιδόσεων Manufacture μηχανισμό του και το κούμπωμα Tudor “T-fit” με σύστημα εύκολης ρύθμισης για μεγαλύτερη άνεση στον καρπό. Ως ο υπερήφανος συνεχιστής των περίφημων μοντέλων Oyster Prince είναι ένα στιβαρό, λειτουργικό και ιδιαιτέρως προσιτό οικονομικά εργαλείο καρπού.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-4
Το διαχρονικό design του Tudor Ranger είναι εμφανές σε ένα ιστορικό μοντέλο και στη σύγχρονη εκδοχή του 2022.

 

Η ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 39 χιλιοστά και έχει ωραία σατινέ υφή –όπως και το μπρασελέ–, δημιουργώντας ένα ενιαίο ματ αποτέλεσμα, όπως αρμόζει σε ένα αυθεντικό ρολόι-εργαλείο που προορίζεται για σκληρή χρήση. Μικρές λεπτομέρειες έχουν γυαλιστεί ώστε να τονίζουν καλύτερα τις γραμμές της κάσας.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-5

 

Το καντράν με τις ρετρό αναφορές αποτελεί μία νοσταλγική υπενθύμιση των ιστορικών προκατόχων του ρολογιού. Οι ευμεγέθεις αριθμοί και οι μπάρες στις ενδείξεις των ωρών, όπως και οι μεγάλοι δείκτες, είναι όλα γεμισμένα με φωσφορίζον υλικό, σε vintage μπεζ απόχρωση, το οποίο κάνει τέλεια αντίθεση με το μαύρο ματ καντράν με την κοκκώδη υφή. Στον ίδιο τόνο του μπεζ είναι και το λογότυπο της Tudor και όλες οι άλλες λεπτομέρειες.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-6

Το σχήμα το δεικτών είναι ιδιαίτερο: μεγάλο βέλος με στρογγυλεμένες αιχμές για τον ωροδείκτη, μακρύ και ευθύγραμμο για τον λεπτοδείκτη και σε σχήμα τραπέζιου με μπορντό αιχμή για τον δευτερολεπτοδείκτη.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-7
Το νέο Ranger στον καρπό του πρεσβευτή της Tudor, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

 

Στο εσωτερικό χτυπά ο αυτόματος Manufacture Calibre MT5402, με αντιμαγνητικό ελατήριο του μπαλανσιέ από πυρίτιο και πιστοποίηση χρονομέτρου από το Ελβετικό Ινστιτούτο Ελέγχου Χρονομέτρων (COSC). Στιβαρός και ειδικά κατασκευασμένος ώστε να αντέχει σε ακραίες συνθήκες, προσφέρει ακρίβεια -2 έως +4 δευτερόλεπτα και εγγυάται 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν αφήσετε το ρολόι στο συρτάρι για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, αυτό θα είναι πλήρως λειτουργικό και ακριβές το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να το έχετε κουρδίσει.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση του νέου Tudor Ranger και η σχέση του με την Αρκτική-8

Το νέο Ranger μπορεί να συνδυαστεί είτε με ενσωματωμένο ατσάλινο μπρασελέ, είτε  με υβριδικό λουράκι από φυσικό καουτσούκ και δέρμα με υφή υφάσματος, είτε με υφασμάτινο λουράκι Jaquard σε πράσινο-λαδί με μπεζ και κόκκινες ρίγες, υφασμένο σε παραδοσιακούς αργαλειούς του 19ου αιώνα της Γαλλικής εταιρείας Julien Faure. Η Tudor συνεργάζεται ήδη δέκα χρόνια με αυτή την εταιρεία, η οποία έχει πίσω της 155 χρόνια ιστορίας.

Δείτε και το σχετικό video…

Η τιμή του Tudor Ranger είναι 2.650 € με λουράκι και 2.960 € με μπρασελέ.

Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

Περισσότερες πληροφορίες για την Tudor εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή