Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
υψηλές-πτήσεις-με-τους-χρονογράφους-type-xx-562593568

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet

Η Breguet παρουσιάζει τη νέα γενιά των εμβληματικών ρολογιών αεροπορίας Type XX σε δύο εκδοχές: μία εμπνευσμένη από την πολεμική αεροπορία και μία δεύτερη από την πολιτική αεροπορία...

Το Hours βρέθηκε τον Ιούνιο στο Παρίσι για την παγκόσμια πρεμιέρα δύο νέων χρονογράφων Type XX από τον οίκο Breguet. Μαζί με μερικές δεκάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούμε στο Μουσείο Αεροπορίας και Αεροδιαστημικής στο αεροδρόμιο Le Bourget, να περιεργαστούμε πρωτότυπα δείγματα αεροπλοΐας από τις αρχές του 20ού αιώνα, να μπούμε μέσα σε ένα θρυλικό Concorde και να θαυμάσουμε πυραύλους, δορυφόρους, στολές αστροναυτών και διάφορα αντικείμενα από τα πρώτα χρόνια στην ιστορία του διαστήματος. Ανάμεσα στα περίπου 150 ιστορικά αεροπλάνα το μουσείο φιλοξενεί μερικά από τα πρώτα Spitfire καθώς και το Breguet 19 T.F. Super Bidon “Point d’Interrogation”, ένα από τα πρώτα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την πτήση Παρίσι-Νέα Υόρκη το 1930, ενώνοντας τις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε περίπου 37 ώρες. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός από την ωρολογοποιία, ο οίκος Breguet καλλιέργησε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση και με τον κόσμο της αεροπορίας. Αυτή η σχέση ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Louis Charles, δισέγγονος του ιδρυτή του οίκου, Abraham-Louis Breguet, γοητεύθηκε από την περιπέτεια κατάκτησης των αιθέρων και μπήκε στον κλάδο της αεροναυπηγικής.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-1
Γυροπλάνο Breguet-Dorand (1935)

Αρχικά κατασκεύαζε γυροπλάνα (τους προγόνους του ελικοπτέρου), προτού ιδρύσει τα εργαστήρια αεροπορίας Louis Breguet το 1911. Πολλά από τα αεροσκάφη του έτυχαν διεθνούς προσοχής. Η οικογένεια Breguet είχε πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Brown που εξαγόρασε τον οίκο ωρολογοποιίας το 1870. Ήταν αυτονόητο ο κατασκευαστής αεροσκαφών Louis Breguet να απευθυνθεί στους Brown προκειμένου να βρει λύσεις που αφορούσαν ρολόγια και όργανα ακριβείας για να εξοπλίσει τα αεροσκάφη του. Το 1966, ο Marcel Dassault εξαγόρασε την εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Louis Breguet και τη συγχώνευσε με τη δική του το 1971 με την ονομασία Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Dassault Aviation το 1990.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-2
Από τα αρχεία της εταιρείας γνωρίζουμε ότι ένα από τα πρώτα Type XX παραδόθηκε από τον κατασκευαστή αεροσκαφών Louis Breguet στη μεγάλη αεροπόρο Jacqueline Auriol, πιλότο δοκιμών και διεθνώς γνωστή προσωπικότητα που εκπροσώπησε τη γυναικεία αεροπορία.
Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-3
Σχέδιο ιστορικού χρονογράφου της Breguet για ταμπλό οργάνων αεροσκάφους (από τα αρχεία της ελβετικής ωρολογοποιίας).

Τα νέα ρολόγια

Η συλλογή ρολογιών αεροπορίας του οίκου Breguet είναι συνυφασμένη με την ιστορία κατάκτησης των αιθέρων. Το περίφημο μοντέλο Type XX γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ρολόγια αεροπορίας της μεταπολεμικής εποχής. Το 2023 κυκλοφόρησε η νέα γενιά μοντέλων Type XX, που είναι προικισμένα με έναν ολοκαίνουργιο μηχανισμό χρονογράφου.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-4

Πρόκειται για δύο εκδοχές: η πρώτη είναι εμπνευσμένη από την πολεμική αεροπορία και η δεύτερη από την κομψότερη πολιτική αεροπορία.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-5

 

Type ΧΧ Chronographe 2057

Ο στρατιωτικού τύπου Type 20 Chronographe 2057 είναι βασισμένος σε 1.100 ρολόγια που παρέδωσε η Breguet στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία την περίοδο 1955-1959 και είχαν αραβικό τον αριθμό 20 στο όνομά τους, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μοντέλα Type XX, που είχαν το 20 γραμμένο με λατινική αρίθμηση.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-6

Έχει ατσάλινη κάσα 42 χιλιοστών, διπλής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη ρετρό ανάγλυφη στεφάνη και μαύρο καντράν με αραβικούς αριθμούς και δείκτες που φωσφορίζουν και έχουν απαλό πράσινο χρώμα. Στο 3 βρίσκεται ο μετρητής των 30 λεπτών ενώ στο 9 το υποκαντράν των 60 δευτερολέπτων. Ανάμεσα στο 4 και στο 5 έχει τοποθετηθεί το παράθυρο της ημερομηνίας.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-7

Η κορώνα σε σχήμα αχλαδιού ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις: 1. Ουδέτερη. 2. Διόρθωση ημερομηνίας. 3. Ρύθμιση ώρας. Το μπουτόν στο 2 χρησιμεύει για την εκκίνηση και παύση του χρονογράφου ενώ το μπουτόν στο 4 ενεργοποιεί τη λειτουργία flyback ή επαναφέρει τον χρονογράφο και τον δείκτη στον μετρητή των λεπτών. Η λειτουργία flyback επιτρέπει την επανεκκίνηση ενός χρονογράφου χωρίς να χρειαστεί να τον σταματήσει κανείς, και εξασφαλίζει ταχύτερη και ακριβέστερη χρονομέτρηση γεγονότων.

 

Type XX Chronographe 2067

Ο Type XX Chronographe 2067 είναι εμπνευσμένος από τα «πολιτικά» Type XX των δεκαετιών 1950 και ’60 και συγκεκριμένα ενός μοντέλου που κατασκευάστηκε το 1957 και φέρει την κωδική ονομασία 2988.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-8

Και εδώ το καντράν είναι μαύρο, όπως και στο 2057, αλλά με τρεις μετρητές (15 λεπτών στο 3, 12 ωρών στο 6 και μικρών δευτερολέπτων στο 9) και η φωτοβόλος ουσία στις ενδείξεις των ωρών και στους δείκτες είναι μπεζ-ιβουάρ. H ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 42 χιλιοστών και είναι εφοδιασμένη με αμφίδρομης περιστροφής οδοντωτή στεφάνη με διαβαθμίσεις (σε αντίθεση με το στρατιωτικό μοντέλο που έχει μη διαβαθμισμένη στεφάνη) και κλασική λεία κορώνα τριών θέσεων (1. Ουδέτερη. 2. Διόρθωση ημερομηνίας. 3. Ρύθμιση ώρας).

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-9

Και αυτός ο χρονογράφος είναι flyback, με το μπουτόν στο 2 να ξεκινά και να σταματά τις λειτουργίες του χρονογράφου, ενώ το μπουτόν στο 4 μηδενίζει και επανεκκινεί ακαριαία τον χρονογράφο.

Υψηλές πτήσεις με τους χρονογράφους Type XX της Breguet-10

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ανάπτυξης και αρκετές τεχνικές πατέντες για την δημιουργία των δύο αυτών στιβαρών χρονογράφων. Είναι στεγανοί μέχρι 100 μέτρα και φορούν δερμάτινο λουράκι ενώ συνοδεύονται και από ένα δεύτερο μαύρο λουράκι τύπου ΝΑΤΟ.

Δείτε τους δύο νέους χρονογράφους στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες για την Breguet εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece. Αποκλειστική διάθεση: Kassis

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT