«Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
επιχείρηση-δίχτυα-από-την-oris-και-την-bracenet-562745194

«Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Change for the Better, η Oris συμπράττει με την κοινωνική επιχείρηση Bracenet, η οποία κατασκευάζει αξεσουάρ –και τώρα καντράν ρολογιών– ανακυκλώνοντας δίχτυα «φαντάσματα» που συλλέγει από τους ωκεανούς.

Ένα εκατομμύριο τόνοι αλιευτικών διχτυών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Και δυστυχώς για τη θαλάσσια ζωή εξακολουθούν να «ψαρεύουν» για 400-600 χρόνια! Όσοι παρακολουθείτε τις δράσεις της ωρολογοποιίας Oris γνωρίζετε πολύ καλά τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της για την οικολογία και για την προστασία των ωκεανών. Είναι μία εταιρεία που δεν μένει στα λόγια αλλά κάνει τις προθέσεις της πράξεις. Ξεκινώντας από τις φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις της στο Hölstein της Ελβετίας και τον τρόπο που επιλέγει τους βιώσιμους προμηθευτές της μέχρι τις συνεργασίες της με φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φορείς που έχουν ως στόχο να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ήδη από το 2021 έχει κατορθώσει να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα με πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό Climate Partner ενώ πέρυσι, δημοσίευσε την πρώτη της Έκθεση Βιωσιμότητας και εγκαινίασε το Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Oris με στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.

«Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet-1

Η Oris είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη για τα ρολόγια που δημιούργησε σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η Common Wadden Sea Secretariat, το Billion Oyster Project και το Wings of Hope, το οποίο έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η πιο πρόσφατη σύμπραξη είναι με την κοινωνική επιχείρηση Bracenet, από την οποία προέκυψε το Oris X Bracenet, ένα ρολόι με καντράν φτιαγμένο από δίχτυα-«φαντάσματα» που συλλέγονται από τους ωκεανούς.

«Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet-2

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Great Pacific Garbage Patch (GPGP), μια περιοχή πλαστικών απορριμμάτων που παρασύρονται μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνιας, είναι τεσσεράμισι φορές μεγαλύτερο σε έκταση από τη Γερμανία! Η περιβαλλοντική οργάνωση The Ocean Cleanup εκτιμά επίσης ότι το 46% του GPGP αποτελείται από δίχτυα αλιείας που έχουν χαθεί ή απορριφθεί. Και ενώ μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πλέον, αυτά τα δίχτυα-«φαντάσματα» σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή καθώς αιωρούνται στο νερό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και ένα εκατομμύριο τόνοι αλιευτικών διχτυών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο και ότι ένα δίχτυ-φάντασμα θα συνεχίσει να αλιεύει για 400-600 χρόνια! Αυτό ήταν το κίνητρο που ώθησε τον Benjamin Wenke και την Madeleine von Hohenthal, να ιδρύσουν την Bracenet. Η ιδέα τους γεννήθηκε ενώ έκαναν καταδύσεις στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας το 2015. Το πρόβλημα ήταν τόσο εμφανές εκεί ώστε αποφάσισαν να κάνουν αναλάβουν δράση. Σήμερα, η εταιρεία τους μεταμορφώνει δυνητικά απειλητικά για τη ζωή απορρίμματα σε όμορφα προϊόντα και αξεσουάρ.

 «Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet-3

Το ρολόι

Το Oris X Bracenet είναι μια ειδική έκδοση του καταδυτικού Aquis Date με εντυπωσιακά καντράν από ανακυκλωμένα δίχτυα αλιείας. Πώς φτιάχνονται; Τα απομεινάρια πράσινων, μπλε και λευκών διχτυών θερμαίνονται μέχρι να λιώσουν και καθώς ψύχονται δημιουργούν ένα λεπτό φύλλο υλικού. Αυτό κατόπιν κόβεται στο μέγεθος κάθε καντράν, λειαίνεται και τρίβεται με γυαλόχαρτο μέχρι να φτάσει σε πάχος 0,3 χιλ. Το υλικό είναι καθαρό, χωρίς πρόσθετα, ρητίνες ή κόλλες. Το συναρπαστικό είναι ότι κανένα καντράν δεν είναι ίδιο με τα άλλα.

«Επιχείρηση Δίχτυα» από την Oris και την Bracenet-4

Το Oris X Bracenet κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις από ανοξείδωτο ατσάλι, μία με διάμετρο 43,50 χιλ. και μια δεύτερη με διάμετρο 36,50 χιλ. Η κάσα τους είναι στεγανή μέχρι 300 μέτρα βάθος, περικλείει τον αυτόματο μηχανισμό Oris 733 και διαθέτει περιστρεφόμενη καταδυτική στεφάνη. H τιμή και των δύο εκδόσεων είναι 2.350 €.

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rist Hellas

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή