Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
επιστροφή-στο-μέλλον-με-το-prx-digital-της-tissot-562755178

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot

H ρετρό αισθητική του PRX Digital της Tissot κλείνει νοσταλγικά το μάτι στη χρυσή δεκαετία των 1970s. Με το οικείο ψηφιακό καντράν των παιδικών μας χρόνων, αυτό το ρολόι είναι ίσως η πιο μοντέρνα και ανατρεπτική πρόταση της digital εποχής.

Οι γενιές που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’70 σίγουρα θα θυμούνται το πρώτο τους ρολόι. Ατσάλινο, με quartz μηχανισμό, ατσάλινο μπρασελέ και καντράν με οθόνη LED ή υγρών κρυστάλλων (LCD) αντί των παραδοσιακών δεικτών. Ήταν τόσο διαφορετικό, φουτουριστικό και ανατρεπτικό σε σύγκριση με τα κλασικά μηχανικά ρολόγια εκείνης της εποχής, ώστε αποτελούσε και ένα είδος επαναστατικής κίνησης απέναντι στον «συντηρητισμό» των γονιών μας. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα, το 1969, ο άνθρωπος είχε πατήσει στο φεγγάρι, συνεπώς ένα τέτοιο ρολόι σε έκανε να νιώθεις πραγματικά μέρος της διαστημικής εποχής. Το 1969 όμως είχε ξεκινήσει και μια μεγάλη τεχνολογική επανάσταση. Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε ένα ρολόι που αντί μηχανικού μηχανισμού έκρυβε μέσα του έναν ταλαντωτή quartz. Προσέφερε ασυγκρίτως μεγαλύτερη ακρίβεια, απαιτούσε λιγότερη συντήρηση και ήταν εξαιρετικά προσιτό οικονομικά, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Εκείνη τη χρονική στιγμή αναπτύχθηκαν και οι ψηφιακές τεχνολογίες, αντικαθιστώντας τα αναλογικά καντράν με οθόνες LED ή LCD (υγρών κρυστάλλων). Πολλές Ελβετικές ωρολογοποιίες προσπάθησαν να αντισταθούν στο τεράστιο κύμα των ρολογιών με χαλαζία (quartz) που κατέκλυσαν την αγορά, εμμένοντας στην κατασκευή παραδοσιακών μηχανικών μηχανισμών. Αυτό είχε ολέθριες συνέπειες για αρκετές από αυτές. Ορισμένες όμως εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Tissot, εξακολούθησαν να δημιουργούν μηχανικά μοντέλα αλλά στην κατηγορία πολυτελείας και παράλληλα παρήγαγαν και ρολόγια quartz ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στη ζήτηση της αγοράς.

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-1
Ιστορικά quartz μοντέλα με ψηφιακό καντράν από το μουσείο της Tissot.

 

Παράδοση στον χαλαζία

Η Tissot κατασκεύασε το πρώτο της ρολόι με χαλαζία (quartz) το 1972 και έκτοτε εντρύφησε στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας παρουσιάζοντας πολλά καινοτόμα μοντέλα. Η ύπαρξη οθόνης αντί του αναλογικού καντράν πολλαπλασίαζε τις δυνατότητες, μετατρέποντας τα ρολόγια σε εργαλεία πολλαπλών λειτουργιών. Τρανταχτό παράδειγμα, το εντυπωσιακό Tissot Stratos της Bertone που σχεδιάστηκε για την Tissot το 1976 από τον σχεδιαστή αμαξωμάτων Nuccio Bertone (1914-1997) προσέφερε –εκτός από εξαιρετική ακρίβεια (+/- 5 δευτερόλεπτα το μήνα)– ενδείξεις πλήρους ημερολογίου (μήνας, ημέρα και έτος), προγραμματισμό δύο διαφορετικών ζωνών ώρας, χρονομέτρηση 1/100ού του δευτερολέπτου, καθώς και νυχτερινό φωτισμό.

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-2
Μία σύντομη αναδρομή στην ψηφιακή ιστορία της Tissot: από αριστερά, πρωτότυπο μοντέλο του 1972, το Tissot Stratos by Bertone του 1976 και το Tissot Quartz F1 του 1978. Όλα ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου της Tissot.

Το 1979, όταν η Tissot ανέλαβε επίσημη χρονομέτρης της ομάδας Lotus στη Formula 1, δημιούργησε σπορ μοντέλα με καντράν πολλαπλών λειτουργιών. Τα Tissot Quartz F1 και Tissot TS-X που αποτέλεσαν τη βάση για μεταγενέστερες επανεκδόσεις όπως το TwoTimer το 1986, το Viatech τη δεκαετία του 1990, ακόμα και το T-Touch το 1999. Από τότε, οι quartz μηχανισμοί και τα ψηφιακά καντράν υπάρχουν σταθερά στις συλλογές της Tissot.

 Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-3

Ρετρό φουτουρισμός

Με μία έντονη αίσθηση déjà-vu ερχόμαστε στο σήμερα και στα αποκαλυπτήρια του PRX Digital, ενός ρολογιού που περικλείει όλη αυτή την ιστορική κληρονομιά της Tissot και ταυτόχρονα είναι φρέσκο, συμβαδίζοντας απόλυτα με τη σύγχρονη εποχή. Παντρεύει άψογα τη ρετρό αισθητική με τη διαχρονική σχεδίαση των μοντέλων PRΧ και όντας ένα πολυχρηστικό εργαλείο με πολλές λειτουργίες, αναδεικνύεται σε έναν αξιόπιστο σύντροφο για τους λάτρεις της περιπέτειας, τους ψηφιακούς νομάδες, τους trendsetters και τους συλλέκτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό. Η συλλογή PRX Digital αποτελείται από μοντέλα σε δύο μεγέθη 35mm και 40mm.

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-4

Υπάρχουν επιλογές από ατσάλι με μαύρο ή ασημί καντράν καθώς και ολόχρυσες PVD εκδοχές. Η υψηλής ποιότητας κάσα και το σατινέ μπρασελέ συνδυάζονται με μία γυαλισμένη στεφάνη και μπουτόν, ενώ ένα κρύσταλλο ζαφειριού προστατεύει το καντράν.

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-5

Τα ρολόγια είναι στεγανά μέχρι 100 μέτρα και διαθέτουν ελβετικής κατασκευής Quartz μηχανισμό DGT-2040 με πλήθος πρακτικών λειτουργιών, όπως δύο ζώνες ώρας, ημερομηνία, χρονογράφο, χρονόμετρο και ξυπνητήρι, καθώς και οπίσθιο φωτισμό της οθόνης.

Επιστροφή στο μέλλον με το PRX Digital της Tissot-6

Πολύπλευρα, ευέλικτα και συνάμα κομψά, τα PRX Digital παντρεύουν τέλεια το vintage με το μοντέρνο, το παραδοσιακό με το ψηφιακό, προσφέροντας στον κάτοχό τους το καλύτερο από τους δύο κόσμους. Όσο για τις τιμές τους; 395 € για τα ατσάλινα μοντέλα και 475 € για τα μοντέλα από χρυσό PVD.

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Tissot εδώ

Tissot Boutique: Πανεπιστημίου 6, Αθήνα (τηλ.: 2103616056)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή