Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-ακλόνητη-δέσμευση-βγήκε-νικήτρια-στ-562856842

Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona

Ελάχιστα δευτερόλεπτα χώριζαν τον πρώτο από τον δεύτερο νικητή, σε μία μάχη η οποία αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τους μηχανοκίνητους αγώνες αντοχής

«Ήθελα εδώ και χρόνια να τρέξω στο ράλι Rolex 24 At Daytona και επιτέλους τα κατάφερα. Πραγματικά, απολαμβάνω αυτού τους είδους τον αγώνα – το να βρίσκεσαι μαζί με τόσα πολλά οχήματα στην πίστα είναι ένα έντονο συναίσθημα που δε σε αφήνει ποτέ να χαλαρώσεις. Αυτό είναι που κάνει και τον εν λόγω αγώνα σημαντικό – είναι γεμάτος δράση από την αρχή μέχρι το τέλος. Το να έχω ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο αγώνα αντοχής της Βορείου Αμερικής, έναν αγώνα τόσο στενά συνδεδεμένο με τη Rolex, είναι ένα αξέχαστο συναίσθημα», δήλωσε, ο Τζένσον Μπάτον, πρωταθλητής Φόρμουλα Ένα το 2009, συνοψίζοντας όλα όσα έλαβαν χώρα στη Διεθνή Πίστα Ταχύτητας (Daytona International Speedway) την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα ήταν πολλά, σχεδόν στριμωγμένα πάνω στην επικλινή πίστα και έτοιμα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό επί 24 ώρες· η φυγόκεντρος δύναμη τα διατηρούσε στο έδαφος παρά τις εξωφρενικές ταχύτητες που ανέπτυσσαν πάνω στις στροφές.

Κάπως έτσι, το 62ο Rolex At Daytona ήταν για ακόμη μία χρονιά ένας συναρπαστικός αγώνας που προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να χωρίζουν την πρώτη από τη δεύτερη θέση. Νικήτρια στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε η Porsche Penske Motorsport του Ρότζερ Πένσκε, κάνοντας τον 86χρονο επιχειρηματία και πρώην οδηγό αγώνων να πετάξει από τη χαρά του, αφού χρειάστηκε να περάσουν 55 (!) ολόκληρα χρόνια για πάρει τον δεύτερο τίτλο του. Πρόκειται για μία επιτυχία που έχει εκλεκτικές συγγένειες με τον τρόπο που η Rolex, η οποία στηρίζει τον αγώνα από τα 60s ενώ είναι χορηγός τίτλου από το 1992, βλέπει τα πράγματα. Ποιες είναι, λοιπόν, οι αρχές της ελβετικής ωρολογοποιίας που κάνουν την εμφάνισή τους στις 24 ώρες της Ντεϊτόνα; Ακρίβεια, επιμονή και αντοχή – τόσο από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα όσο και από τους οδηγούς.

Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona-1
Η τετράδα νικητών της Porsche Penske Motorsport. (Φωτογραφία: Rolex / Stephan Cooper)

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο 24ωρος μαραθώνιος ταχύτητας διέθετε μεγάλες εκπλήξεις για τις ομάδες αφού οι τεράστιες διαφοροποιήσεις του καιρού στη Φλόριντα των ΗΠΑ αυτήν την εποχή – από υπερβολή ζέστη μέχρι χαμηλές θερμοκρασίες- έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πιλότων. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος σε όλες τις κατηγορίες: Η Era Motorsport Oreca βγήκε νικήτρια στη Le Mans Prototype 2 (LMP2) ενώ Ferrari και Mercedes μοιράστηκαν τις νίκες στις κατηγορίες GTD PRO και GTD class αντίστοιχα.

Στη γενική κατάταξη τώρα, στην τρίτη θέση βρέθηκε η Wayne Taylor Racing (WXR) with Andretti Autosport με Acura ARX-06 και τον Τζένσον Μπάτον ανάμεσα στους οδηγούς. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα Whelen Cadillac Racing με Cadillac V-Series -μόλις 2,1 δευτερόλεπτα μόλις πίσω από την πρώτη Porsche Penske Motorsport- ενώ η τετράδα των Φελίπε Νασρ, Ντέιν Κάμερον, Ματ Κάμπελ και Τζόζεφ Νιουγκάρντεν βρέθηκε στο τιμόνι της Porsche 963 που έκοψε πρώτη το νήμα.

Η Rolex στα μηχανοκίνητα σπορ

Η σχέση της ελβετικής ωρολογοποιίας με τα μηχανοκίνητα σπορ δεν είναι ούτε καινούργια ούτε περιστασιακή. Η ιστορία ξεκινά από τη μακρινή δεκαετία του 1930, όταν ο Σιρ Μάλκολμ Κάμπελ γινόταν ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος έσπαγε το φράγμα των 300 μιλίων την ώρα (484 χλμ/ανά ώρα) με το θρυλικό του όχημα Blue Bird, φορώντας ένα Rolex στον καρπό του. Μέσα από τις δεκαετίες η ωρολογοποιία συνέδεσε το όνομά της με σημαντικότατες διοργανώσεις όπως οι 24 Ώρες στο Λε Μαν, το Rolex 24 At Daytona και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA.

Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona-2
Ο Τζένσον Μπάτον λίγο πριν την εκκίνηση του φετινού Rolex 24 At Daytona. (Φωτογραφία: Rolex / Stephan Cooper)

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι χωρίς την κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ, τη Φόρμουλα Ένα, η συγκεκριμένη λίστα με συνεργασίες της Rolex θα έμοιαζε ελλιπής. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει: από το 2013 και ύστερα η ελβετική ωρολογοποιία είναι παγκόσμιος συνεργάτης και επίσημος χρονομέτρης της διοργάνωσης, συνεχίζοντας μία σχέση η οποία ξεκίνησε το 1968 μέσα από τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα από τη Μεγάλη Βρετανία, Σιρ Τζάκι Στιούαρτ.

Ποιοι άλλοι σπουδαίοι πιλότοι ανήκουν στην οικογένεια της Rolex; Ο Τομ Κρίστενσεν, εννιά φορές νικητής του Λε Μαν, ο Τζένσον Μπάτον, παγκόσμιος πρωταθλητής Φόρμουλα Ένα, ο Μαρκ Γούμπερ, πολυνίκης στον κόσμο της Φόρμουλα, αλλά και η Τζέιμι Τσαντγουίκ, η 25χρονη Βρετανίδα αναβάτης που κλέβει όλες τις παραστάσεις στις πίστες αυτήν την περίοδο.

Τα βραβεία των νικητών

Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona-3
To έπαθλο του Rolex 24 At Daytona συνοδεύετεαι από ένα ειδικά χαραγμένο Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona για κάθε νικητή. (Φωτογραφία: Rolex / Stephan Cooper)

Η τετράδα των νικητών της Porsche Penske Motorsport ανέβηκε στο βάθρο για να παραλάβει το τρόπαιο του φετινού Rolex 24 At Daytona, ύστερα από έναν πραγματικά συναρπαστικό αγώνα. Μαζί με αυτό τους δόθηκε και ένα ειδικά χαραγμένο για εκείνους Oyster Perpetual Cosmograph Daytona της Rolex – ένα θρυλικό ρολόι όσον αφορά τη φήμη και τις επιδόσεις του, ένα ρολόι ειδικό για πιλότους μηχανοκίνητων σπορ με άλλα λόγια. Ήταν μία κίνηση επιβράβευσης η οποία λειτουργεί ως συμβολισμός για την ακλόνητη δέσμευσή τους στον κυνήγι της τελειότητας.

Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν αναγράφεται η λέξη “perpetual” (διαρκής) στα Rolex Oyster. Δεν είναι απλά κάποια γράμματα που εμφανίζονται στο καντράν, αλλά, αντίθετα, η φιλοσοφία που εμπεριέχει τα οράματα και τις αξίες της εταιρείας. Ο Χανς Βίλσντορφ, ο ιδρυτής της εταιρείας, ενστάλαξε την ιδέα της διαρκούς αναζήτησης της τελειότητας, κάτι που θα οδηγούσε την εταιρεία πάντα μπροστά. Έτσι, η Rolex πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του ρολογιού χειρός και πολυάριθμων σημαντικών καινοτομιών ωρολογοποιίας – όπως, για παράδειγμα, το Oyster, το πρώτο αδιάβροχο ρολόι χειρός, που κυκλοφόρησε το 1926.

Η ακλόνητη δέσμευση βγήκε νικήτρια στον αγώνα 24 Rolex At Daytona-4
Ατμοσφαιρική λήψη από τον φετινό αγώνα. (Φωτογραφία: Rolex / Jensen Larson / Zach Stovall)

Ταχύτητα και αντοχή, αθλητισμός και τέχνες, παράδοση και τεχνολογία αποτελούν μερικά μόνο από τα δίπολα που εμπεριέχονται στη νοοτροπία της Rolex. Μάλιστα, από την πρώτη συνεργασία της με τον 24ωρο αγώνα της Ντεϊτόνα μέχρι σήμερα, η ελβετική ωρολογοποιία έχει συνδέσει το όνομά της με τους αγώνες αντοχής, με πρώτες και καλύτερες τις εμβληματικές 24 ώρες στο Λε Μαν. Ο Τζένσον Μπάτον, ο οποίος θα αφιερωθεί στους αγώνες αντοχής το 2024, δήλωσε σχετικά:

«Η Rolex έχει μια πολύ όμορφη ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και στους αγώνες αντοχής. Κατά τη γνώμη μου, είναι η πιο ανταποδοτική συνεργασία που έχει δημιουργήσει το brand. Οι αγώνες αντοχής γνωρίζουν συνεχώς μεγάλες επιτυχίες, και με τόσους πολλούς κατασκευαστές, τόσες πολλές μεγάλες ομάδες και τόσους σπουδαίους οδηγούς, ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά υψηλός. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για φέτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή