Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη

Η Watches & Wonders ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η Καθημερινή, που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει όλα τα σπουδαία φετινά ρολόγια, καταγράφει τις νέες τάσεις της αγοράς

watches-wonders-οι-εντυπώσεις-μας-από-το-μεγάλο-562986823

Με τη φετινή Watches & Wonders να έχει μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία, ήρθε η ώρα να καταγράψουμε τις φετινές τάσεις της αγοράς στην υψηλή ωρολογοποιία. Η «Καθημερινή» ήταν καλεσμένη στη μεγαλύτερη έκθεση του χώρου παγκοσμίως και τα ρολόγια που φορέσαμε θα παρουσιαστούν αναλυτικά μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Hours. Μέχρι τις 16 Ιουνίου, όμως, που κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος μας για το 2024, ας συνοψίσουμε εδώ όσα είδαμε στη Γενεύη.

Ας αρχίσουμε με τα νούμερα που μας έδωσαν οι διοργανωτές:

Η έκθεση διήρκεσε από τις 9 ως τις 15 Απριλίου και φιλοξένησε 49.000 επισκέπτες. Ανάμεσά τους και 1.500 δημοσιογράφοι, στο πρώτο της τετραήμερο, που καλύψαμε άπειρα χιλιόμετρα μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Palexpo για να επισκεφτούμε τα περίπτερα των 54 οίκων που εξέθεταν εκεί, και να φορέσουμε πρώτοι τα πολύτιμα ρολόγια που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-1

Πάνω από 10.000 ραντεβού κλείστηκαν μεταξύ των εταιρειών και των πελατών τους (μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία κλπ) σε όλο τον κόσμο, συνοδευόμενα από περίπου 1.800 συναντήσεις για δοκιμή ρολογιών -σε καμιά 50αριά από τις οποίες μετείχε και ο υπογράφων, άλλες πιο ήρεμες, με εστίαση σε λίγα αλλά πολύ σπουδαία ρολόγια, άλλες πιο έντονες, με πολλούς οίκους να παρουσιάζουν πληθώρα νέων μοντέλων.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η πληροφορία που συλλέξαμε έχει τεράστιο όγκο. Ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα από τη παρουσία μας εκεί, συνεχίζουμε να μελετάμε τα νέα μοντέλα και να χαζεύουμε τις φωτογραφίες όσων δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε, προσπαθώντας να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες. Ωστόσο, κάποιες βασικές τάσεις ήταν ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή:

Μια χρονιά «ανάπαυσης»

Το 2024 θα είναι μια χρονιά που οι μεγάλες ωρολογοποιίες θα μπορέσουν, επιτέλους, να ξεκουραστούν από τους εξοντωτικούς ρυθμούς στους οποίους κινήθηκε η αγορά μετά την επιστροφή από τα χρόνια του COVID-19. Οι περισσότεροι οίκοι παρουσίασαν κυρίως νέες εκδοχές των πιο επιτυχημένων τους μοντέλων, είτε αλλάζοντας τα υλικά, είτε τα χρώματα. Κι αν αυτό ενείχε τον κίνδυνο να θεωρηθούν οι παρουσιάσεις τους «φτωχικές», για τους περισσότερους η εξισορρόπηση έγινε μέσω ενός πολύ σπουδαίου, εμβληματικού ρολογιού που φέρνει κάποια καινοτομία ή τεχνολογική εξέλιξη (και που, βέβαια, θα κυκλοφορήσει σε πολύ περιορισμένη έκδοση και με τιμή για ελάχιστους).

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-2
Το Square Bang Unico της Hublot διαθέτει κάσα από κράμα χρυσού με κεραμικό

Τα χρώματα του 2024

Τα τελευταία χρόνια, τα κυρίαρχα χρώματα της αγοράς -τουλάχιστον στα καντράν- είναι το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο. Φέτος, έχουμε μια ξεκάθαρη διόρθωση προς το πιο «συντηρητικό», με τα ίδια χρώματα να πρωταγωνιστούν μεν, αλλά με αποχρώσεις πιο ήπιες σε σχέση με αυτό που μας είχαν συνηθίσει οι περισσότερες εταιρείες. Το πράσινο της ελιάς, το μπλε του πάγου και το κόκκινο του χαλκού (κάθε οίκος, βέβαια, ονομάζει τη δική του παρόμοια απόχρωση με άλλο τίτλο -όλα είναι θέμα marketing εξάλλου!) είναι τα τρία χρώματα που ξεχωρίζουν φέτος. Και είναι και τα τρία υπέροχα.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-3
Ένα από τα χρώματα του 2024 είναι το πράσινο της ελιάς, εδώ συνδυασμένο με κάσα και μπρασελέ από χρυσό για το Tudor Black Bay 58.

Ακόμη πιο καινοτόμα υλικά

Ένας βασικός λόγος που η βιομηχανία της υψηλής ωρολογοποιίας συνεχίζει να εξελίσσεται είναι η πρόσβασή της σε νέα υλικά. Στη Γενεύη είδαμε φέτος προσμίξεις χρυσού με κεραμικό, νέες χρήσεις των ανθρακονημάτων, αλλά και εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας του τιτανίου. Όλα αυτά σημαίνουν πιο ανθεκτικές κάσες, πιο έντονα χρώματα αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απλά αδύνατον να κατασκευαστούν -που να διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία κουρδίσματος, ή να είναι λεπτότεροι, ή στεγανοί σε μεγαλύτερο βάθος.

Αναζητήσεις τελειότητας

Οι οίκοι που συνήθως διακρίνονται για τους εξαιρετικά πολύπλοκους μηχανισμούς τους, που προσφέρουν ιδιαίτερες ενδείξεις όπως διηνεκές ημερολόγιο, δεύτερο χρονογράφο, κουδούνισμα και πολλά άλλα, διέπρεψαν και φέτος, πηγαίνοντας τα όριά τους ακόμη πιο μακριά. Είδαμε πολλά tourbillon -με νέες ιδέες και χρήσεις- και, βεβαίως, ένα διηνεκές ημερολόγιο που είναι πραγματικά διηνεκές, αφού -αν το ρολόι παραμένει κουρδισμένο συνέχεια- μπορεί να μετρήσει σωστά το χρόνο για εκατομμύρια έτη…

10 ρολόγια που ξεχώρισαν

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-4

IWC Portugieser Eternal Calendar

To «αιώνιο» ημερολόγιο που μόλις αναφέραμε παραπάνω. Μετρά με ακρίβεια το χρόνο και τις φάσεις Σελήνης, χωρίς να χρειάζεται ρύθμιση στα δίσεκτα χρόνια, για 45.000.000 έτη!

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-5

Jaeger-LeCoultre Duometre Heliotourbillon

Για πρώτη φορά ένα tourbillon που κινείται σε τρεις άξονες, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αντιστάθμιση του φαινομένου της βαρύτητας.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-6

Piaget Altiplano Ultimate Concept Toubillon

Ένα tourbillon που χώρεσε σε μια κάσα με πάχος μόλις 2 χιλιοστών, επιτυγχάνοντας κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε αδύνατον.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-7

Rolex Perpetual 1908

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νέα κομμάτια με ένα από τα τρία κυρίαρχα χρώματα του 2024 (αλλά και ένα guilloché, που δείχνει άλλη μια τάση που σχηματίζεται: την προσοχή στη λεπτομέρεια του καντράν).

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-8

Patek Philippe World Time

Κλασικό και την ίδια ώρα μοντέρνο, με ιδιαίτερο μηχανισμό που λύνει διάφορα προβλήματα στη μέτρηση παράλληλων ζωνών ώρας και ένα σχεδιασμό που κόβει την ανάσα, σίγουρα θέτει νέες προδιαγραφές για τα ρολόγια της κατηγορίας του.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-9

Panerai Submersible Tourbillon GMT Luna Rossa Experience Edition

Ένα ρολόι που συνθέτει όλες τις φετινές τάσεις (πλην των χρωμάτων, αφού επιμένει σε μαύρο και skeleton), παίζοντας με το tourbillon, τα υλικά, αλλά και το marketing: Έρχεται όχι μόνο ως αντικείμενο, αλλά ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αθλητικής και ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-10

TAG Heuer Monaco Split Seconds

Με ένα μηχανισμό rattrapante (δεύτερος χρονογράφος, για παράλληλη μέτρηση εναλλακτικού χρονικού διαστήματος) επανεφευρίσκει το πολύ κλασικό και διαχρονικό Monaco.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-11

Chopard L.U.C Quattro Spirit 25

Κλασικό σχέδιο με κάσα από λευκό χρυσό και μαύρο σμάλτο στο καντράν, αλλά με την ιδιαιτερότητα του τρόπου που λέει την ώρα (ένας μόνο δείκτης και ένα παράθυρο), γεφυρώνει τις τάσεις μεταξύ του τολμηρού μέλλοντος των χρωμάτων και των υλικών και του ιστορικού παρελθόντος που όλοι αγαπάμε.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-12

Vacheron Constantin Patrimony Moon Phase Retrograde Date

Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια μιας κλασσικής της συλλογής, η Vacheron Constantin όχι μόνο την εξόπλισε με σπουδαίους μηχανισμούς, αλλά την «έβαψε» με ιδανικό τρόπο με 2 από τα αγαπημένα χρώματα του 2024.

Watches & Wonders: Οι εντυπώσεις μας από το μεγάλο σαλόνι ρολογιού στη Γενεύη-13

Baume & Mercier Baumatic Tideograph

Με ένδειξη παλίρροιας και άμπωτης, αλλά κυρίως με μια ισορροπημένη αισθητική και έναν εξαιρετικό μηχανισμό, ξεχώρισε ως το value for money ανάμεσα σε όσα νέα μοντέλα παρουσιάστηκαν στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή