BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Blancpain αναβιώνει το 2017 ένα ιστορικό μοντέλο Fifty Fathoms από τη δεκαετία του ’50, το  οποίο είχε στο καντράν του μία έξυπνη ένδειξη στεγανότητας. Ήταν μία εφεύρεση-πατέντα του πρωτοπόρου του καταδύσεων και διευθύνοντος συμβούλου της Blancpain επί τρεις δεκαετίες (1950-1980), Jean-Jacques Fiechter. Ο στόχος του ήταν να αυξήσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας κάτω από το νερό. Η ιδέα του Fiechter ήταν απλή. Η στρογγυλή ένδειξη στο κάτω μέρος του καντράν γινόταν από λευκή, κόκκινη σε περίπτωση που στο εσωτερικό του ρολογιού εισέβαλε η παραμικρή υγρασία. Αυτή η ένδειξη υπήρχε στο Fifty Fathoms MIL-SPEC 1, που κυκλοφόρησε το 1957-58.

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-1

Ο πρόεδρος της Blancpain και δεινός δύτης, Jean-Jacques Fiechter, ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το Fifty-Fathoms MIL-SPEC

Εκτός από τον επικεφαλής της Blancpain, Jean-Jacques Fiechter, η ιστορία της καταδυτικής οικογένειας ρολογιών Fifty Fathoms είναι συνδεδεμένη με άλλα δύο πρόσωπα: τον πλοίαρχο Robert «Bob» Maloubier και τον υποπλοίαρχο Claude Riffaud, οι οποίοι ίδρυσαν το σώμα μάχιμων κολυμβητών του Γαλλικού Ναυτικού και αναζητούσαν ένα αξιόπιστο ρολόι για τις υποβρύχιες αποστολές τους.

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-2

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν ο Fiechter αναθέτει στην ομάδα ωρολογοποιών της Blancpain τη δημιουργία ενός καταδυτικού ρολογιού για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού. Χρειάστηκε να επινοήσουν διάφορους τρόπους προκειμένου να βελτιώσουν την υδατοστεγανότητα του ρολογιού. Μία από τις σημαντικές εφευρέσεις-πατέντες ήταν ένα διπλό σύστημα σφραγίσματος της κορόνας που απέτρεπε την εισροή νερού στο εσωτερικό σε περίπτωση που κάποιος αθέλητα τραβούσε προς τα έξω την κορόνα κατά τη διάρκεια μίας κατάδυσης. Άλλες πατέντες αφορούσαν το ιδιοφυές σύστημα σφραγίσματος της πλάτης της κάσας, τον μηχανισμό μπλοκαρίσματος της περιστρεφόμενης καταδυτικής στεφάνης ώστε να αποφεύγεται τυχαία περιστροφή της, και αργότερα τη στεφάνη που περιστρεφόταν αυστηρά προς μία μόνο κατεύθυνση –μία παγκόσμια πρωτοτυπία, που εγγυάτο απόλυτη ασφάλεια κάτω από το νερό.

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-3

Παλιά διαφήμιση του BLANCPAIN Fifty Fathoms MIL-SPEC

Το 1953 η Blancpain παρέδωσε στου Γάλλους ένα ρολόι που πληρούσε όλες αυστηρές προδιαγραφές που είχαν θέσει. Το ρολόι εκείνο έγινε αναπόσπαστο μέρος του εξοπλισμού του Γαλλικού Ναυτικού και αργότερα του πολεμικού ναυτικού και άλλων χωρών. Έτσι γεννήθηκε ο μύθος των Fifty Fathoms.

TO NEO ΡΟΛΟΪ

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-4

Ο σύγχρονος απόγονoς του MIL-SPEC του 1957, το Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC, έκανε επίσημη πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο στην Παγκόσμια Έκθεση Ωρολογοποιίας της Βασιλείας, Baselworld 2017. Έχει ατσάλινη open-back κάσα 40 mm, στεγανή μέχρι 300 μ. και ως γνήσιο καταδυτικό μοντέλο είναι εξοπλισμένο με τεχνικά χαρακτηριστικά που πρώτη η Blancpain εισήγαγε στην ωρολογοποιία με το πρωτότυπο Fifty Fathoms του 1953.

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-5

Η περιστρεφόμενη στεφάνη καλύπτεται από κρύσταλλο ζαφειριού, στο μαύρο καντράν όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες φέρουν επίστρωση Super-LuminNova ενώ στο κάτω μέρος του ξεχωρίζει η χαρακτηριστική ένδειξη στεγανότητας.

BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms MIL-SPEC-6

Μηχανικά είναι εφοδιασμένο με τον αυτόματο manufacture Caliber 1151, με 210 εξαρτήματα, ελατήριο από πυρίτιο και δύο βαρέλια που του εξασφαλίζουν 4 ημέρες ενεργειακής αυτονομίας. Πρόκειται για περιορισμένη έκδοση 500 κομματιών και συνδυάζεται με λουράκι τύπου ΝΑΤΟ, αδιάβροχο ύφασμα ή ατσάλινο μπρασελέ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ και για την ιστορία των ρολογιών Fifty Fathoms εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Kassis (τηλ.: 210-3641000)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT