500 λέξεις με την Ελένη Γερουλάνου

500 λέξεις με την Ελένη Γερουλάνου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελένη Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο BU Wheelock College of Education & Human Development στη Βοστώνη, όπου ειδικεύθηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής των παιδιών του Νηπιαγωγείου, του οποίου τη διεύθυνση ανέλαβε το 2000. Το νέο παραμύθι της, «Ενας αρκούδος μια φορά», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Αυτές τις ημέρες διαβάζω το «Ψηλοκάραβοι» της Γεωργίας Γαλανοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη και τον «Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας» του Φώτη Δούσου από τη Μικρή Σελήνη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» από το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση της Ιριδας Σαμαρτζή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ετσι θα μπορούσα να ράβω προσεχτικά τις κατάλληλες λέξεις για να είναι όλοι οι άνθρωποι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι με απλά πράγματα. Γιατί, όπως λέει και ο Ραφτάκος, οι λέξεις τυλίγουν τρυφερά τους ανθρώπους, άλλοτε ζεσταίνοντας, άλλοτε δροσίζοντας, πάνω απ’ όλα παρηγορώντας, συντροφεύοντας, απαλύνοντας λύπες και θεραπεύοντας πληγές.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τη Μαρία Πόποβα και όλους τους συγγραφείς και εικονογράφους του βιβλίου «The Velocity of Being: Letters to A Young Reader» (Enchanted Lion Books) για να μοιραστούμε την αγάπη μας για τα παιδιά και τα βιβλία, για τις χαρές που σου δίνει το διάβασμα, αλλά και πώς συγκεκριμένα αναγνώσματα μας καθορίζουν και βοηθούν να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η αγάπη και η αφοσίωση του τελευταίου μοναχού της Ιεράς Μονής στο νησί των Στροφάδων από το πρόσφατο βιβλίο του Ρόμπερτ Μακέιμπ και της Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;

Τον τρίτο τόμο των ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Μια πολύ πεινασμένη κάμπια» του Eρικ Καρλ.

Οταν γράφετε παιδικά βιβλία, πόσο «βαραίνει» η ιδιότητα της εκπαιδευτικού;

Νομίζω πως η ενασχόλησή μου με τα παιδιά με κάνει να τα σέβομαι και να γράφω με τη σκέψη πως η ανάγνωση είναι απόλαυση και όχι διδακτισμός.

Στο «Ενας αρκούδος μια φορά» ζωντανεύουν με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη, από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη. Ποιο δικό σας παιδικό παιχνίδι θυμάστε πιο έντονα;

Ως παιδί, έχοντας στο σπίτι το οικογενειακό κουκλόσπιτο της νόνας μου, έπαιξα πάρα πολύ με τις κούκλες και με τα μοναδικά αντικείμενά του που βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Μπενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή