500 λέξεις με τον Νίκο Χρυσικόπουλο

500 λέξεις με τον Νίκο Χρυσικόπουλο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Queen Mary University of London και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο University College. Το «Λονδίνο» (2019, Μικρή Αρκτος) είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή που εκδίδει.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό δίπλα σας;

Το «Παράδεισος και Κόλαση» του Γιον Κάλμαν Στέφανσον και τα ποιήματα της Αλις Οσβαλντ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Αυτή την περίοδο δεν πιστεύω ότι υπάρχει ήρωας ο οποίος θα ήθελα να είμαι. Ομως θαυμάζω επιμέρους χαρακτηριστικά λογοτεχνικών ηρώων. Με εμπνέει η ικανότητα του Αλέξη Ζορμπά να βιώνει τη ζωή τόσο έντονα. Επίσης η ρητορική δεινότητα του Μάνου Τασάκου στον «Κίτρινο φάκελο» του Καραγάτση.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Καρυωτάκη και τον Σικελιανό. Είναι δύο εξαιρετικοί ποιητές, οι οποίοι για εμένα αντιπροσωπεύουν, έστω φαινομενικά, τις δύο αντίθετες στάσεις απέναντι στη ζωή και στην ποίηση. Για τον πρώτο, το γράψιμο της ποίησης φαίνεται να είναι βύθιση σε μια μελαγχολία ολοκληρωτική, ενώ ο δεύτερος έγραφε κυρίως για να δοξάσει την ομορφιά της ζωής. Θα με ενδιέφερε πραγματικά να παρακολουθήσω τον διάλογο που θα εξελισσόταν μεταξύ τους.

Τι ενδιαφέρον μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός ποιήματος;

Δεν θεωρώ ότι «μαθαίνεις» κάτι από το διάβασμα της ποίησης, με την έννοια της συγκομιδής σημαντικών πληροφοριών για τον κόσμο. Κυρίως συγκινείσαι και μπαίνεις σε μια κατάσταση ενδοσκόπησης των συναισθημάτων που σου δημιουργούνται. Αυτή η ενδοσκόπηση μπορεί να σε οδηγήσει στο να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου.

Ποια κλασική ποιητική συλλογή διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «In Memoriam A.H.H.» του Αλφρεντ Τένισον.

Και το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Πολύ συχνά γυρίζω σε αποσπάσματα του «Αδριανού απομνημονεύματα» της Mαργκερίτ Γιουρσενάρ. Είναι για εμένα σαν εγχειρίδιο ζωής.

Πώς αντιλαμβάνεται ένας νέος άνθρωπος τις συνθήκες της Ευρώπης, του κόσμου; Πώς μετατρέπεται σε ποίηση;

Εξαρτάται κυρίως από την εθνικότητα του νέου αυτού ανθρώπου. Ενας νέος Ελληνας επόμενο είναι να δει τις συνθήκες της Ευρώπης μέσω του πρίσματος της κρίσης, και αυτό νομίζω μπορεί να φανεί σε αρκετά ποιήματα που γράφονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτό εν μέρει συμβαίνει και στη δική μου συλλογή «Λονδίνο», όπου μιλάω για ένα θέμα που βασανίζει πολλούς νέους Ελληνες, τη μετανάστευση ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ.; Βοηθάει την ποίηση;

Εχω λογαριασμό στο Facebook, αλλά τον χρησιμοποιώ πολύ λίγο. Μπορεί να βοηθήσει έναν ποιητή στο να κοινοποιήσει τις εκδόσεις των βιβλίων του, τις παρουσιάσεις τους κ.λπ. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος ένας ποιητής να αποκτήσει ένα κοινό το οποίο θα γοητευτεί περισσότερο από το lifestyle και την εικόνα που προωθεί αυτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά από την ουσία και την ποιότητα των γραπτών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή