500 λέξεις με τον Τόμεκ Γιοβάνη

500 λέξεις με τον Τόμεκ Γιοβάνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τόμεκ Γιοβάνης γεννήθηκε στην Πολωνία. Είναι εικονογράφος και κομίστας, δημιουργός του fanzine «ΗΕΗΕ!», του κόμικ άλμπουμ «Ωχ Θεέ Μου!!!» και της σειράς κόμικς «Κουλούρι» (JemmaPress). Εχει εικονογραφήσει, μεταξύ άλλων, τα βραβευμένα «Και τον έπλασε σύμφωνα με τη δική του εικόνα» της Μυρτώς Γεωργίου-Νίλσεν (SYNERGIE) και «Ο γάμος του Κοντοπίθαρου» της Σοφίας Νέμα (Πατάκης). Εργα του έχουν διακριθεί στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, στα Comicdom Awards και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα «Ημερολόγια της Εστέρ» και «The Arab of the Future 4» του Ριάντ Σατούφ και «Ordinary Victories: What is Precious» του Μανού Λαρσενέ – όλα κόμικς.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Αλίκη από το «Cul de Sac» του Ρίτσαρντ Τόμσον, γιατί η περιέργεια, η παιδικότητα και η ανοησία είναι πολύ σοβαρά πράγματα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους Ολγκα Τοκάρτσουκ, Σλαβόμιρ Μρόζεκ, Ρόμπερτ Κραμπ, Μάικλ Πάλιν, Μάνο Χατζιδάκι – και Φίλιππο Μανδηλαρά για υποστήριξη. Επειδή θα τραβήξει για ώρες, θα φρόντιζα να έχει και καλό πρωινό.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι τα πολλά και τεράστια θαυμαστικά που βάζουμε, δεν φεύγουν με το ξίδι: από τις «Απίθανες Περιπέτειες του Σπιφ και του Σπαφ» του Τάσου Ζαφειριάδη (Jemma Press).

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Ξένο» του Αλμπέρ Καμύ.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τα πολωνικά κόμικς «Tytus, Romek i A’Tomek» του Χ. Χμιελέφσκι και «Antresolka Profesorka Nerwosolka» του Τ. Μπαρανόφσκι. Σε αυτά είναι συμπυκνωμένη όλη η παιδική μου ηλικία και με έχουν σημαδέψει ως εικονογράφο, δημιουργό κόμικς και άνθρωπο.

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού εικονογραφημένου βιβλίου;

Η ισορροπία ανάμεσα στο κείμενο και στην εικόνα. Οι εικόνες να λειτουργούν σαν νότες που μπαίνουν στα σωστά σημεία ώστε να στηρίζουν το κείμενο και να δίνουν ρυθμό στο βιβλίο. Να μην είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά να λειτουργούν διαδραστικά.

Ποιο γνωστό εικονογραφημένο βιβλίο θα θέλατε να είχατε εσείς εικονογραφήσει;

Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου μια τέτοια σκέψη. Ισως, διαβάζοντας αυτήν την περίοδο το «The Arab of the Future», να ήθελα να σχεδιάσω κάτι αντίστοιχο.

Στον καιρό της πανδημίας, έχετε τώρα περισσότερο χρόνο για: διάβασμα, δημιουργία, ενδοσκόπηση, τηλεόραση, πλήξη ή τίποτε από όλα αυτά;

Λόγω της κατάστασης έχουμε μείνει με τη Μαρία χωρίς βοήθεια, ο ένας πρέπει να είναι με τη μικρή κόρη μας (21 μηνών) και ο άλλος να κάνει τα υπόλοιπα (ψώνια, μαγείρεμα). Παράλληλα δουλεύουμε στο σπίτι (όσο μπορούμε) και στον ελάχιστο χρόνο που μένει, απλώς αποσυμπιεζόμαστε. Τα καλά είναι ότι επεξεργάζομαι καλύτερα κάποιες μελλοντικές ιδέες και ότι «ζούμε» τη κόρη μας στο φουλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή