500 λέξεις με τον Κωνσταντίνο Ι. Κορίδη

500 λέξεις με τον Κωνσταντίνο Ι. Κορίδη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Διευθύνει τις εκδόσεις «Ιωλκός» από το 1996. Παράλληλα, είναι επιμελητής εκδόσεων, υπεύθυνος ιστορικών και λογοτεχνικών σειρών βιβλίων. Εχει κυκλοφορήσει τις ποιητικές συλλογές «Βραχυγραφίες» (2014), «Συντμήσεις» (2018).

Ποια βιβλία βρίσκονται αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το βιβλίο «Λεωφόρος ΝΑΤΟ» του Νικήτα Σινιοσόγλου, το «Πόσο αγαπάμε την Γκλέντα» του Χούλιο Κορτάσαρ, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη και τα «Ποιήματα – πρώτη επιλογή» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Οδυσσέας της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη. Γιατί είναι ο λατρευτός μυθικός ήρωας κι όχι μόνο. Γιατί απ’ την επιστροφή του στην Ιθάκη ξεκινά ένα νέο ταξίδι. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας. Ενα ταξίδι ολοκλήρωσης.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τους Δάντη, Πόε, Μαρξ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, τις Ντίκινσον, Γουλφ και τον Μπαμπασάκη κι ας ελλοχεύει ο φόβος… ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο γλυκό!

Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Τις «Ιστορίες» του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Διατηρώ μία «εμμονική» σχέση με το διηγηματικό λόγο του Πόε. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που ο Βαγγέλης Προβιάς, θα επιμεληθεί-επικαιροποιήσει τις μεταφράσεις του Κοσμά Πολίτη, θα μεταφράσει καινούργιες, κι εμείς θα τις εκδώσουμε εντός της τρέχουσας χρονιάς, στο πλαίσιο του νέου εκδοτικού εγχειρήματος της «Ιωλκού», την «Αιώνια παγκόσμια πεζογραφία».

Τα ποιήματα της συλλογής Συντμήσεις είναι λακωνικά, σχεδόν αποφθεγματικά. Πώς εντοπίζει κανείς το απόσταγμα των φαινομένων της ζωής;

Με τα «φίλτρα» που διαθέτει και με τον χαρακτήρα του. Ως δέκτες πολλών ερεθισμάτων, οδηγούμαστε, πολλές φορές, στη γρήγορη αποκωδικοποίηση μηνυμάτων, γεγονότων. Εντός της απλότητας υπάρχει και η σύνθεση. Ακόμα και το πιο εντυπωσιακό, πολύχρωμο, μεγάλο φυτό έχει άνθη που προσφέρονται για να τα οσφρανθείς. Αρκεί να τα δεις.

Πώς συνδυάζετε την ιδιότητα του τεχνοκράτη-εκδότη, με εκείνη του ποιητή-δημιουργού;

Στον βαθμό που μπορώ, ισορροπώντας. Η μία ιδιότητα αλληλοσυμπληρώνει την άλλη. Οι συγκρούσεις, φυσικά, είναι αναπόφευκτες, αλλά στο τέλος επικρατεί η λογική, η λογοτεχνική λογική! Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια, αλλά και οι λέξεις φανερώνουν, φωτίζουν αλήθειες. Σημαντικό γεγονός είναι όταν ένας δημιουργός συμβουλεύεται από έναν εκδότη-δημιουργό. Εκείνος είναι ο πιλότος της προσγείωσης. Βέβαια, ο ίδιος πιλότος αναλαμβάνει και την απογείωση κι έτσι το ταξίδι ξεκινά!

Πρόσφατα γίνατε πατέρας. Αλλαξε αυτό την ποιητική σας ματιά στη ζωή;

Φυσικά, διότι το «εγώ» γίνεται «εμείς». Ο μικρός «πλανήτης» μου αφομοιώνεται σ’ ένα «σύμπαν» γεμάτο εκρήξεις κι εκπλήξεις. Δύο ματάκια σε αιχμαλωτίζουν εντός της τρυφερότητάς τους και σε συμπαρασύρουν σ’ ένα ταξίδι που άλλοτε είσαι οδηγός κι άλλοτε οδηγούμενος. Βαφτίζεις την επανάσταση με άλλο όνομα, πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή