Πρόσωπα της Πέμπτης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 101 ετών, πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο ο Αμερικανός εκδότης, ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος Λόρενς Φερλινγκέτι (φωτ.). Υπήρξε ιδρυτής του ιστορικού «City Lights», ενός από τα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Το βιβλιοπωλείο, μαζί με τις εκδόσεις, αποτέλεσε τουλάχιστον για μια δεκαετία φυτώριο ζύμωσης και έκφρασης της νέας αμερικανικής κουλτούρας των δεκαετιών ’50-’60 για τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ενώ στις εκδόσεις του οφείλονται έργα όπως το «Ουρλιαχτό» του Αλεν Γκίνσμπεργκ.

(…) Στην περίφημη για τους σινεφίλ Criterion Collection Blu-ray προστέθηκε ένα ακόμη αντικείμενο του πόθου, μια μεγάλη κασετίνα που περιλαμβάνει έργα του διάσημου σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Γουάι από το 1988. Χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα του, την αισθητική και την καταπληκτική μουσική των ταινιών του, ο Καρ Γουάι θεωρείται ένας από τους δημιουργούς που καθόρισαν τον κινηματογράφο των τελευταίων δεκαετιών, με βασικό συνεργάτη τον διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ. 

(…) Ως τραγουδίστρια και υποψήφια για βραβεία Grammy, η Εϊντρα Ντέι έχει ερμηνεύσει πολλά από τα τραγούδια της μεγάλης κυρίας της τζαζ Μπίλι Χολιντέι. Ομως, για να μπορέσει να την υποδυθεί στη νέα βιογραφική ταινία που πρόκειται να δούμε κι έχει τίτλο «The United States vs Billie Holiday», η Ντέι δοκίμασε μερικές από τις «κακές» συνήθειες της Χολιντέι, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ έχασε περίπου 20 κιλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή