Πρόσωπα της Παρασκευής

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον θρυλικό ορειβάτη Τζορτζ Λι Μάλορι θα ενσαρκώσει σε μια καινούργια ταινία ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ (φωτ.). Ο Μάλορι συμμετείχε σε τρεις αποστολές στο Εβερεστ τη δεκαετία του 1920, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούνιο του 1924, σε ηλικία 38 ετών, στην προσπάθειά του να φτάσει στην κορυφή. Εμεινε στην ιστορία για την αφοπλιστική ατάκα του, όταν ρωτήθηκε γιατί ήθελε να σκαρφαλώσει στις απειλητικές πλαγιές των Ιμαλαΐων: «Γιατί είναι εκεί».

(…) Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης είναι ο μεγάλος νικητής των βραβείων Ιρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), αφού με την ταινία του «Digger» έλαβε συνολικά δέκα διακρίσεις. Ανάμεσά τους κέρδισε το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Για την ίδια ταινία το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου πήρε ο Βαγγέλης Μουρίκης. Το «Digger», που βραβεύθηκε επίσης στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 2020, προβάλλεται από χθες στους θερινούς κινηματογράφους.

(…) Το βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) των Ιρις 2021 κέρδισε η Αγγελική Αντωνίου για την ταινία της «Οι άγνωστοι Αθηναίοι». Η σκηνοθέτις, που έχει στο ενεργητικό της επίσης ταινίες μυθοπλασίας, δημιούργησε ένα φιλμ τεκμηρίωσης ακολουθώντας τα αδέσποτα της πόλης επί πολλά χρόνια, με σκοπό να συνθέσει γι’ αυτά ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό πορτρέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή