Οι πρωταγωνιστές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΙΚΟ ΝΤΑΝΓΚΟΤΕ

Eισαγωγή στο Λονδίνο για Dangote Group

O πιο ισχυρός επιχειρηματίας της Αφρικής και ο πλουσιότερος άνθρωπος της ηπείρου αυτής, o Νιγηριανός Αλίκο Ντανγκότε, θα εισαγάγει τον όμιλό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Αποσκοπώντας να βελτιώσει τη ρευστότητα των εταιρειών του, αλλά και να προσελκύσει ξένους θεσμικούς επενδυτές, θα εισαγάγει στο LSE τον Dangote Group έως την εκπνοή του 2016. Ο μεγιστάνας, ο οποίος διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, από την επεξεργασία ζάχαρης και το τσιμέντο μέχρι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα, έχει περιουσία ύψους 14,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes και θεωρείται ο 67ος πλουσιότερος του κόσμου. Επιπλέον, o Αλίκο Ντανγκότε σχεδιάζει να τετραπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Νιγηρία, κατασκευάζοντας αγωγούς με την αρωγή ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως τα Carlyle Group και Blackstone Group. Αν και τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα 180 τρισ.κυβικά πόδια είναι τα μεγαλύτερα στην Αφρική, δεν τα καρπώνεται ο πληθυσμός λόγω ανεπαρκούς υποδομής. «Εάν διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο, τότε θα ωφεληθεί ιδιαίτερα η Νιγηρία», δήλωσε, τέλος, αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας του.

Bloomberg, AP

ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΝΚΙ

Νέα καριέρα ως σύμβουλος επενδύσεων

Νέα πορεία λαμπρή ακολουθεί ο Μπεν Μπερνάνκι, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος απασχολείται στο ινστιτούτο Brookings και προσφάτως ξεκίνησε συνεργασία ως σύμβουλος με τον χρηματιστηριακό κολοσσό της Pimco. Ο τελευταίος είναι και ο μεγαλύτερος παγκοσμίως στις συναλλαγές σε ομόλογα, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην ελληνική κρίση με στοιχήματα εις βάρος των ελληνικών ομολόγων. Η επιλογή Μπερνάνκι και το εκτόπισμά του έρχονται να συμπληρώσουν ένα σημαντικό κενό στην Pimco: το ότι αποχώρησε από το πηδάλιο του οίκου ένας από τους δημιουργούς του, ο Μπιλ Γκρος. Η τοποθέτηση Μπερνάνκι αναμένεται να εγείρει ερωτήματα. Επί προεδρίας του στη Fed, ορισμένοι ανταγωνιστές της Pimco διατείνονταν πως αυτή είχε ευνοϊκή μεταχείριση στο να ερμηνεύει τη νομισματική πολιτική. Σε συνέντευξή του ο Μπεν Μπερνάνκι διευκρίνισε ότι έχει πλήρη απασχόληση στο ινστιτούτο Brookings και διατηρεί ρόλο συμβούλου σε δύο οργανισμούς, την Citadel και την Pimco, χωρίς να σκέπτεται περαιτέρω εμπλοκή σε άλλους παρεμφερείς. Οι αμοιβές του δεν έγιναν γνωστές, αν και προβλέπονται άνω των 200.000 δολαρίων, του ετησίου μισθού του στη Fed. Πέρυσι ελάμβανε 250.000 δολάρια ανά ομιλία σε διάφορες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Reuters, A.P.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΣΕΛΕΝ

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών

Ο άνθρωπος που ανέδειξε τη γαλλική εταιρεία ελαστικών Michelin σε έναν παγκοσμίου βεληνεκούς όμιλο απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Ηταν ο Φρανσουά Μισελέν, ένας πραγματικά πρωτοπόρος της γαλλικής βιομηχανίας και της ευρωπαϊκής εν γένει. Υπό την ηγεσία του (1955-2002) η Michelin επέκτεινε την παρουσία της σε όλον τον κόσμο, κατασκευάζοντας 25 εργοστάσια εκτός Γαλλίας την εικοσαετία 1960-1979. Τα ελαστικά Michelin X ενίσχυσαν την κερδοφορία εκτός Ευρώπης και ανέδειξαν την εταιρεία στην κορυφαία ευρωπαϊκή στην κατασκευή ελαστικών. Ο Φρανσουά Μισελέν λαμβάνει μία στρατηγικής σημασίας απόφαση το 1976, όταν κόβει τους δεσμούς του με την αυτοκινητοβιομηχανία και πουλάει τη Citroen στην Peugeot. Oι δυο τους συγκροτούν τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Το 1990 εξαγοράζει την αμερικανική Uniroyal Goodrich Tire για να ενισχύσει την παρουσία του στην Αμερική. Επιπλέον, η Michelin είναι η περίφημη εταιρεία των ομώνυμων οδηγών εστιατορίων και ξενοδοχείων ανά τον κόσμο, με ένα πανίσχυρο σύστημα αξιολόγησής τους. Τέλος, μία ακόμα σημαντική απόφασή του ήταν η πρόσληψη του Κάρλος Γκοσν, σημαντικής προσωπικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος Renault και Nissan εισήχθη στη Michelin το 1978 και παρέμεινε 18 χρόνια.

Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή