500 λέξεις με την Λένα Καλλέργη

500 λέξεις με την Λένα Καλλέργη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Πάτρα και Γλωσσολογία στην Αθήνα και στο Λάνκαστερ της Αγγλίας. Το πρώτο της βιβλίο ποίησης «Κήποι στην άμμο» (Γαβριηλίδης, 2010) τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μαρία Πολυδούρη» του Δήμου Καλαμάτας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω». Ποιήματά της περιλαμβάνονται στις συλλογικές εκδόσεις «Ομάδα από ποίηση» (Γαβριηλίδης, 2010) και «Ομάδα από ποίηση ΙΙ: Υπέρ Ονειρίας» (Γαβριηλίδης, 2012). Εχει μεταφράσει ποίηση των Giacomo Leopardi («Η νύχτα απομένει», Γαβριηλίδης, 2013), Luis Cernuda κ.ά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Αμστερνταμ» του Ian McEwan, που χρόνια ήθελα να διαβάσω, τη «Φυσική μουσική», με ποιήματα του Robinson Jeffers σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου, και ένα βιβλίο με τίτλο «Tribe» που μιλάει για φυλές του κόσμου που επιβιώνουν ακόμα μακριά από τον πολιτισμό.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Δεν θέλησα ποτέ να είμαι κάποιος ήρωας ή ηρωίδα βιβλίου. Θα ήθελα να μπορούσα να γνωρίσω πολλούς από αυτούς, να μιλήσουμε, να κάνουμε παρέα, αλλά όχι και να είμαι αυτοί.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με πολλούς, μου αρέσουν τόσοι συγγραφείς, μου αρέσουν πολύ και τα δείπνα! Ενδεικτικά θα πω με τη Μάργκαρετ Ατγουντ και με τον Ιταλο Καλβίνο.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Ενα βιβλίο του Ματθαίου Γιωσαφάτ, γιατί ένιωσα ότι απευθύνεται κυρίως σε άνδρες και μιλάει για τα θέματα των ανθρώπων περισσότερο από μια ανδρική σκοπιά. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, μπορεί μάλιστα να είναι και θεμιτό και επόμενο, αφού ο συγγραφέας είναι άνδρας, αλλά εγώ θύμωσα, ήθελα να συμπονέσει και τις γυναίκες.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το «Fire Songs» του David Harsent. Η ποίηση του Harsent με κάνει να ονειρεύομαι για μέρες και ενεργοποιεί τη φαντασία μου με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Δεν ντρέπομαι επειδή δεν έχω διαβάσει κάτι. Νιώθω όμως την ανάγκη να διαβάσω περισσότερα κλασικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τελευταία, λοιπόν, τα εξερευνώ.

Δυο λόγια για το τελευταίο σας ποιητικό βιβλίο;

Ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μέχρι το τέλος της χρονιάς από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς έχει νόημα;

Η ποίηση έχει νόημα σε όλους τους καιρούς. Για μένα, μερικές φορές είναι το μόνο πράγμα που έχει κάποιο νόημα. Οταν τη συνάντησα, ως παιδί, έμεινα άναυδη από το πόσο νόημα μου έκανε. Ετσι αποφάσισα να την ακολουθήσω.

Αγαπημένος ποιητής ή αγαπημένο ποίημα; Ποιος ή ποιο;

Πάντα αγαπημένη η «Ηλιόπετρα» του Octavio Paz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή