Κρίστοφ Βαλτς: Θα έκανα διδακτορικό στον Μποντ

Κρίστοφ Βαλτς: Θα έκανα διδακτορικό στον Μποντ

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει οι φαν του, υπάρχουν οδηγίες προς τους δημοσιογράφους που θα επιχειρήσουν να του πάρουν συνέντευξη. Κανόνας πρώτος και απαράβατος στη σχετική λίστα είναι ο εξής: «Προς Θεού, μην τον ρωτήσετε πώς είναι να υποδύεται τον κακό!». Αυτό προφανώς δεν είχε ποτέ πέσει στην αντίληψη της Φινλανδής συναδέλφου. Και πριν από λίγες μέρες, μόλις ο Κρίστοφ Βαλτς κάθησε στο τραπέζι μας, σε μια σουίτα του λονδρέζικου ξενοδοχείου Corinthia, τον υποδέχθηκε μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο και την απορία: «Πώς ήταν που παίξατε τον κακό σε μια ταινία Μποντ;». Εκείνος την κοίταξε έντονα για λίγα δευτερόλεπτα, γέλασε και απάντησε. «Μα, φυσικά, ρωτήστε με άφοβα! Ποτέ δεν βαριέμαι να απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις! Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι: Πώς παίζει κανείς τον κακό; Σουφρώνοντας το πρόσωπό του και φωνάζοντας “Μπουυυυυυ”; Οχι, γιατί τότε δεν είναι κακός, αλλά γελοίος. Εγώ, λοιπόν, το μόνο που κάνω είναι να αναζητώ και, αν όλα πάνε καλά, να βρίσκω τις λεπτομέρειες που θα με βοηθήσουν να φωτίσω ένα χαρακτήρα, να αφηγηθώ την ιστορία του. Αν αυτός ο χαρακτήρας φαίνεται κακός, αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας που έχω ακολουθήσει. Δεν είμαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα, αλλά για τη διαδικασία».

Ευτυχώς, οι υπόλοιποι μπήκαμε αμέσως στην κουβέντα και η… καταστροφή απεσοβήθη. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, η προσέγγιση της Φινλανδής δημοσιογράφου ήταν δικαιολογημένη. Μόλις το προηγούμενο βράδυ είχαμε δει το «Spectre». Και η ερμηνεία του 59χρονου Γερμανοαυστριακού σταρ στον ρόλο του σατανικού Φραντς Ομπερχάουζεν, αρχηγού μια παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης και ορκισμένου εχθρού του Τζέιμς Μποντ, είναι καθηλωτική. Ειδικά στα κοντινά πλάνα, όταν είναι βλοσυρός, τον φοβάσαι. Αλλά όταν γελάει, τον τρέμεις…

Σε μια σκηνή, ο Ομπερχάουζεν λέει στον 007: «Με συνάντησες πολλές φορές κι όμως, ποτέ δεν με είδες». Είναι σαν να συνοψίζει σε τόσο λίγες λέξεις την ιστορία της ζωής του και της καριέρας του ίδιου του Κρίστοφ Βαλτς. Από το 1977 πρωταγωνιστούσε στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Ομως έμενε σχεδόν… αόρατος, μέχρι το 2009, οπότε ο Κουέντιν Ταραντίνο τον επέλεξε για τον ρόλο του συνταγματάρχη των Ες-Ες Χανς Λάντα στην ταινία «Αδωξοι μπάσταρδη». Τότε, ο Βαλτς όχι μόνο βγήκε στην επιφάνεια, αλλά κέρδισε και το πρώτο του Οσκαρ! Το δεύτερο ήταν επίσης για ταινία του Ταραντίνο: «Τζάνγκο ο τιμωρός», το 2012.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Γεννήθηκε στη Βιέννη, σε θεατρική οικογένεια, με πατέρα σκηνοθέτη και μητέρα ενδυματολόγο. Πιτσιρικάς ήταν ερωτευμένος με τη… Λάιζα Μινέλι και τη Λορίν Μπακόλ, των οποίων τις ταινίες λάτρευε. Ο παππούς του, Ρούντολφ Φον Ούρμπαν, ήταν ψυχαναλυτής, μαθητής του Φρόιντ και συγγραφέας του πρώτου, ίσως, ευρωπαϊκού βιβλίου αυτοβοήθειας, που κυκλοφόρησε το 1949 και είχε τίτλο «Σεξουαλική τελειότητα και συζυγική ευτυχία». Το έχει, άραγε, διαβάσει ο εγγονός του; Και μιλούσε με τον παππού του για τον Φρόιντ; «Οχι, δεν το έχω διαβάσει. Και τον παππού μου ίσα που τον θυμάμαι. Τον συνάντησα μόνο μία φορά, όταν ήμουν τριών ετών. Σ’ εκείνη την ηλικία προφανώς άλλα θέματα με ενδιέφεραν, όχι η ψυχανάλυση».

Μόλις έκλεισε τα 18, ο Κρίστοφ πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Lee Strasberg Theatre και στο Film Institute, αλλά τα επαγγελματικά του δεν εξελίσσονταν όπως ονειρευόταν.

«Λόγω του γερμανικού αξάν μου, οι μοναδικοί ρόλοι που μου πρότειναν ήταν κάποιου… ναζί. Δεν ήθελα να περάσω όλη μου τη ζωή φωνάζοντας “Xάιλ Χίτλερ”!». Επέστρεψε, λοιπόν, στην Αυστρία. Και συνέχισε να εργάζεται για να ζήσει την οικογένειά του. Είχε παντρευτεί μια Αμερικανίδα ψυχαναλύτρια, την Τζάκι, και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ο Ταραντίνο

Πολλά χρόνια μετά, όταν έμαθε πως ο Ταραντίνο έψαχνε ηθοποιούς για το «Αδωξοι Μπάσταρδη», πήγε στην οντισιόν. Ο ρόλος του Χανς Λάντα απαιτούσε γνώση αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε απογοητευθεί από τους υποψηφίους. Μέχρι που είδε τον Βαλτς. «Ο Κουέντιν μου άλλαξε τη ζωή. Ημουν ήδη… βετεράνος όταν βρέθηκα στον δρόμο του», παραδέχεται ο Βαλτς. Για το «Spectre» δεν χρειάστηκε να περάσει από οντισιόν. Ηταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, που του πρότεινε τον ρόλο.

Γιατί δέχθηκε; «Γιατί δεν θεωρώ ότι μια τέτοια ταινία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Αλλωστε, αν έκανα διδακτορικό στον κινηματογράφο, θα επέλεγα ως θέμα μου τον Μποντ. Σε έναν κόσμο και σε μια βιομηχανία θεάματος όπου όλα αλλάζουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς, τι τον κρατάει ζωντανό πάνω από μισό αιώνα; Προφανώς, κάποια κλασικά στοιχεία γύρω από την αιώνια πάλη του καλού με το κακό, που αντέχουν στον χρόνο – από την αρχαία ελληνική τραγωδία και την Κομέντια ντελ Αρτε μέχρι το παραδοσιακό παιδικό κουκλοθέατρο».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των γυρισμάτων; «Ολα! Ημουν στο σετ 170 μέρες, σωστός Μαραθώνιος! Βέβαια, λόγω διαφορετικών τοποθεσιών –από την Πόλη του Μεξικού στη Ρώμη, έπειτα στην Ταγγέρη, στις Αλπεις και στο Λονδίνο- είχα πολλά κενά. Εμπαινα κι έβγαινα. Δεν μου άρεσε αυτό, χαλούσε την αυτοσυγκέντρωσή μου. Θέλω να ζω τη δημιουργία μιας ταινίας από την πρώτη μέρα ώς την τελευταία στιγμή. Γιατί διαφορετικά πάντα έχω την αίσθηση πως κάτι σημαντικό έχω χάσει…».

Αγωνιά για τις κριτικές που θα πάρει για το «Spectre»; «Δεν θα το έλεγα. Κοιτάξτε, αν ήταν θεατρικός ο ρόλος, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Στο θέατρο, πρέπει να παίζεις χωρίς να σε επηρεάζουν οι κριτικές, μέχρι να κατεβεί η παράσταση. Στο σινεμά, απλώς… ζεις μ’ αυτές, αφού με τον ρόλο έχεις ήδη τελειώσει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αλλά σ’ αυτό το θέμα έχω τη δική μου φιλοσοφία: μια κριτική μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα αν αυτός που τη γράφει δεν προσπαθεί να φανεί ο ίδιος περισσότερο ενδιαφέρων από το κείμενό του. Αυτό ισχύει και για πολλούς ηθοποιός. Ξεχνούν πως σημασία έχουν οι ρόλοι τους, όχι οι ίδιοι. Fucking celebrity!».

​​Το «Spectre» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 12/11 από τη Feelgood. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Μόνικα Μπελούτσι, Κρίστοφ Βαλτς, Λεά Σεϊντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή