Ενα Νομπέλ στην Ακαδημία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη χθες ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του βραβείου Nομπέλ Οικονομικών και Regius καθηγητής στο London School of Economics, όπου διδάσκει εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο Κύπριος οικονομολόγος, γεννηθείς στη Λευκωσία το 1948, τιμήθηκε με το Νομπέλ για τη συνεισφορά του στην ανάλυση της αγοράς εργασίας. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών, το θεωρητικό πλαίσιο που εμπνεύστηκε «είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και την επιλογή των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συντελούν στην αύξηση της απασχόλησης».

Εκτός από το LSE, διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ως καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών (από το 2010) και, την τελευταία διετία, στο Ινστιτούτο Προκεχωρημένων Σπουδών του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ. Εχει επίσης διατελέσει επισκέπτης καθηγητής ή ερευνητής στα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Harvard, το Princeton, το Yale, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.

O κ. Πισσαρίδης όμως είναι δραστήριος και στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής: υπήρξε ειδικός σύμβουλος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων (2001-5) και εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Κύπρου (2000-2007). Από το 2013, είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στα κοινά, ο κ. Πισσαρίδης έχει πάρει δημόσια θέση στις πιο κρίσιμες στιγμές της κυπριακής και της ελληνικής κρίσης. Ως νεοδιορισθείς πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της χώρας του τον Μάρτιο του 2013, είχε στηλιτεύσει το «τελεσίγραφο» του Eurogroup προς την Κύπρο. Παραμονές του ελληνικού δημοψηφίσματος, με άρθρο του στον Guardian, είχε ταχθεί υπέρ του «ναι», έναντι των έτερων νομπελιστών Πολ Κρούγκμαν και Τζο Στίγκλιτζ, παρότι συμφωνεί μαζί τους ότι η επιβολή αυστηρής λιτότητας σε οικονομίες σε ύφεση επιδεινώνει αντί να βελτιώνει την κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή