ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα

prosopa-2111676

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή η κόρη του αδελφού της Ισιδώρας Ντάνκαν, Ραϋμόνδου, η Ligoa Duncan (φωτ.). Γεννημένη το 1917 στο Παρίσι, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνών. Η Λιγκόα Ντάνκαν συμμετείχε στην Ακαδημία Χορού που είχε ιδρύσει ο Ραϋμόνδος Ντάνκαν στο Παρίσι, όπου στη συνέχεια δίδαξε χορό και γυμναστική ξεκινώντας στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δούλεψε στην Αμερική, όπου ανέπτυξε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες με αναπηρίες, ενώ στη Νέα Υόρκη για είκοσι επτά χρόνια διηύθυνε τις γκαλερί Ligoa Duncan Art χώρους όπου μπορούσαν να παρουσιάζουν το έργο τους καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικοί, χορευτές και σεναριογράφοι.

(…) Στην Κίνα ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκθέσεις του δρος Wassili Loukopoulos (Lepanto). Παρουσιάστηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Jinan και στη βιβλιοθήκη Shanxi της Taiyuan (και οι δύο εκθέσεις διοργανώθηκαν από το τοπικό καλλιτεχνικό τμήμα του κράτους). Ο Βασίλης Λεπάντο είναι ένας Ελληνογερμανός καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1940 και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Το κύριο θέμα των έργων του είναι η προστασία της φύσης και η αρμονία μεταξύ ζωής και φύσης, γι’ αυτό και το 1983 είχε ορίσει την «οικολογική τέχνη» ως «ηθική τοποθέτηση της ζωής».

(…) Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού από τα γνωστά London Evening Standard Theatre Awards κέρδισε η Νικόλ Κίντμαν για την ερμηνεία της Rosalind Franklin στην παράσταση «Photograph 51» που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου στο Noel Coward Theatre. Το έργο αναφέρεται στην επιστήμονα Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία ανακάλυψε το DNA.

(…) Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, που ίδρυσε ο πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος, θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες (3/12) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για νεοσύστατο πολυμελές μουσικό σύνολο, με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το νέο εγχείρημα της Ορχήστρας στον χώρο των μουσικών εκδόσεων cd και βιβλίων.