Η Αμπράμοβιτς, ο Μουζάλας και τα μαθήματα περφόρμανς

Η Αμπράμοβιτς, ο Μουζάλας και τα μαθήματα περφόρμανς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζαν: Εχω βάσιμες υποψίες ότι ο Γιάννης Μουζάλας είναι βαθιά φιλότεχνος, με έμφαση στο contemporary.

Νταρκ: Λες να βλέπει την Ειδομένη σαν μια γιγαντιαία καλλιτεχνική εγκατάσταση όπου οι άνθρωποι με τις σκηνές τους αυτοαπασχολούνται δημιουργικά; Ενα παγκόσμιο έργο τέχνης με χιλιάδες συμμετέχοντες; Κάτι σαν Γκλαστονμπέρι με πολλή λάσπη χωρίς συγκροτήματα και νταούλια;

– Οχι παιδί μου. Είναι φανερό από την ηρεμία που τον διακατέχει συνεχώς ότι έχει εντρυφήσει στη Μέθοδο Αμπράμοβιτς. Είναι οπαδός της περφόρμανς.

– Κάτι μου λέει αυτό. Το άκουσα στο κομμωτήριο. Κατεβαίνουν λέει όλες οι κυρίες από τα βόρεια προάστια στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς για να πάρουν μέρος στα μαθήματα.

– Δεν είναι μαθήματα ανόητη. Είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής και σκέψης. Είναι η πεμπτουσία για να καταπολεμήσει κανείς το καθημερινό άγχος και να έρθει σε επικοινωνία με τον εαυτό του.

– Δηλαδή; Πες μου. Μη με κρατάς σε αγωνία. Θέλω να αφουγκραστώ το εσώτερο είναι μου.

– Λες και έχεις εσώτερο είναι! Τέλος πάντων. Πρώτα κάνεις κάτι ασκήσεις σαν σουηδική γυμναστική μαζί με αναπνοές. Μετά σου φοράνε κάτι ακουστικά και δεν ακούς τίποτα. Ο έξω κόσμος δεν σε αφορά πια.

– Να δεις που στον Μουζάλα για να μην εκτεθεί θα έδωσαν μάλλον ωτοασπίδες.

– Μη με διακόπτεις, λέω κάτι πολύ σημαντικό. Μετά σε βάζουν σε μια αίθουσα που κάποιοι ειδικοί εθελοντές σε καθοδηγούν να τα κάνεις όλα πολύ αργά. Μετράς σπυρί-σπυρί ένα βουναλάκι άβραστο ρύζι, κοιτάζεσαι με τις ώρες στα μάτια με έναν άγνωστο, κοιμάσαι σε ένα κρεβατάκι, σου κλείνουν τα μάτια με ένα μαντίλι ενώ έχεις κλειστά αυτιά.

– Α! Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει στείλει εκεί όλο το υπουργικό συμβούλιο για να είναι σε ψυχική καταστολή. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι ο κόσμος καίγεται και αυτοί τα βρίσκουν όλα μια χαρά και χαμογελάνε; Θα τους έκανε ιδιαίτερα η Αμπράμοβιτς. Κάνουν όλοι περφόρμανς. Είναι η νέα τάση στην πολιτική.

– Αυτή η Σέρβα είναι μέσα στη λόξα. Αν τους έχει μάθει και άλλα καήκαμε. Σε μια παλαιότερη εικαστική της παρέμβαση κατάπιε ψυχοφάρμακα επί σκηνής μπροστά στο κοινό. Μετά έδωσε ένα γεμάτο περίστροφο στους θεατές με την προτροπή να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και εναντίον της.

– Α πα πα. Μη μου βάζεις ιδέες. Λες να κάνουν τέτοια στο Μέγαρο Μαξίμου; Κάτι θα ήξερε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και έφυγε το παλικάρι να σωθεί. Μετά διάβασε τον Μπουλγκάκοφ και καμιά 50αριά βιβλία σε τρεις ημέρες και έστρωσε. Και ο Λαφαζάνης με τη Ζωή φαίνεται γλιτώσανε τα σεμινάρια τέχνης γιατί τους βλέπω μέσα στην ένταση.

– Δεν σου ’πα το καλύτερο. Οταν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θέλησε να χωρίσει από τον αγαπημένο της τον Ουλάι, αποφάσισαν να βρεθούν στη μέση του Σινικού Τείχους αφού πρώτα ξεκίνησε ο καθένας από τη μια του άκρη.

– Να πώς θα τα βρούνε ο Καμμένος με τον Μουζάλα. Ο υπουργός Αμυνας θα ξεκινήσει από τον Ομιλο Βουλιαγμένης στον οποίον συχνάζει και θα το κόψει με τα πόδια προς τον Βορρά. Στο μεταξύ ο Μουζάλας θα το κόψει κι αυτός με τα πόδια από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ κι όταν βρεθούνε στη Λάρισα θα πέσει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, μονοιασμένοι και αγαπημένοι.

– Δεν ξέρω αν θα πάρουμε το Νομπέλ Ειρήνης για τη Μυτιλήνη αλλά ένα Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Βενετίας τον χτυπάνε με πολλή άνεση. Εκτός βέβαια και αν έχουν να ανταγωνιστούν τον Αϊ Γουέι – Γουέι.

– Τι Αγιος είναι αυτός;

– Ο πολιούχος της Tate Modern! Κινέζος καλλιτέχνης είναι άσχετη. Δεν σε αντέχω πια.

– Εγώ πάντως έχω να κάνω μια πολύ βασική ερώτηση. Πώς είναι δυνατόν η Μαρίνα Αμπράμοβιτς που κλείνει φέτος τα δεύτερα -ήντα να έχει τόσο φρέσκο δέρμα;

– Λέει ότι πίνει νερό, δεν τρώει κρέας, κάνει διαλογισμό και φεύγουν οι ρυτίδες!

– Βρε δος μου το όνομα του πλαστικού χειρουργού που εφηύρε τη μέθοδο Abramovic και θα σου πω εγώ. Αεροβική, χορτοφαγία και κουραφέξαλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή