Πρόσωπα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Σε ηλικία  94 ετών έφυγε από τη ζωή την Κυριακή η τραγουδίστρια και ηθοποιός Φραντζέσκα Ιακωβίδου (φωτ.), γνωστή και ως «H Ελληνίδα Πιαφ». Κόρη της ποιήτριας Λιλής Ιακωβίδη-Πατρικίου και του ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη ήταν επόμενο να ασχοληθεί και η ίδια με την τέχνη. Εκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1949, ενώ το 1952 προσλήφθηκε ως παρουσιάστρια στην ΕΙΡ και έναν χρόνο αργότερα έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ τραγουδιού στο Rex. Στη διάρκεια της Δικτατορίας έζησε στο Παρίσι μαζί με το σύντροφο της, τον εικαστικό Χρίστο Δαγκλή, Επιστρέφοντας στην στην Αθήνα συνέχισε την θεατρική και μουσική της πορεία, παρουσιάζοντας παράλληλα την εκπομπή «Τραγουδώντας το χτές» στο Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

…Με το σημαντικό διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Formentor, που απονέμεται κάθε χρόνο στην ομώνυμη πόλη της Μαγιόρκα, τιμήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Καλάσο για το σύνολο του έργου του. «Η τέχνη του Ρομπέρτο Καλάσο στο δοκίμιο αγγίζει την υψηλότερη μορφή έκφρασης, πιθανότατα μια μοναδική περίπτωση στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό», αναφέται στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

…Στο λονδρέζικο θέατρο Barbican, όπου εμφανιζόταν πριν από δύο δεκαετίες ως μέλος της Royal Shakespeare Company, θα επιστρέψει από την επόμενη χρονιά ο ηΤζουντ Λο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o γνωστός ηθοποιός θα συνεργαστεί με τον πολυβραβευμένο Βέλγο σκηνοθέτη Ivo van Hove στη θεατρική μεταφορά της ταινίας «Obsession» του Λουκίνο Βισκόντι.

…Εφυγε από τη ζωή την Κυριακή μια από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της δεκαετίας του ‘50. Η Αντζελα Γκρέκα σε ηλικία 75 ετών. Η Ανθούλα Αξελιθιώτου γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘40 στον Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στο τραγούδι το 1955 ενώ 1960 συνόδευσε τον Γιάννη Παπαϊωάννου στην Αμερική και επιστρέφοντας ηχογράφησε το διάσημο «Να πεθάνεις, να πεθάνεις» του Μάρκου Βαμβακάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή