ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα

prosopa-2136385

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή το Σάββατο ο Βρετανός ελληνιστής και υπέρμαχος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα Εντι Ο’ Χάρα (φωτ.). Τέως βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Κέιμπριτζ και σε άλλα πανεπιστήμια, μιλούσε άπταιστα νέα ελληνικά, ενώ υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, σκοπό στον οποίο αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου μετά τη συνταξιοδότησή του. Οι παλιοί φοιτητές του τον περιγράφουν ως έναν ιδιαίτερα δημοφιλή καθηγητή που εμφυσούσε νέα πνοή στα μαθήματα μεταφράζοντας στίχους των Βeatles στα λατινικά.

(…) Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μάργκαρετ Ατγουντ, ο συγγραφέας του «Cloud Atlas» αποφάσισε να προσφέρει τη νέα του δουλειά στο εγχείρημα «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» της Σκωτσέζας καλλιτέχνιδος Κέιτι Πάτερσον. «Αισθάνομαι ανακούφιση που κανένας δεν θα δει το βιβλίο μου μέχρι το 2114», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Ντέιβιντ Μίτσελ, o oποίος, παρά την ευρεία αναγνώρισή του, αποτελεί συνήθη «στόχο» για τους κριτικούς λογοτεχνίας. Η «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο για έναν αιώνα με ένα καινούργιο χειρόγραφο και στη συνέχεια τα βιβλία θα τυπωθούν χρησιμοποιώντας τα 1.000 δέντρα που φυτεύθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό στο Οσλο.

(…) Με νέα απόπειρα έκδοσης στις ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ρομάν Πολάνσκι, μετά την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση στην παλαιότερη απόφαση πολωνικού δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ότι ο γνωστός σκηνοθέτης δεν θα έπρεπε να εκδοθεί.

(…) Υποψηφιότητα για το βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας Τheakston Old Peculier απέσπασε ο συγγραφέας Ρόμπερτ Γκάλμπραϊθ, ο οποίος δεν είναι παρά το alter ego της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 λιρών, θα απονεμηθεί στο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας του Χάρογκεϊτ, στη Βρετανία, τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ για την επιλογή του νικητή θα ληφθεί υπ’ όψιν τόσο η γνώμη της κριτικής επιτροπής όσο και η προτίμηση του κοινού μέσω δημόσιας διαδικτυακής ψηφοφορίας.