Πρόσωπα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φημίζεται για τη διάθεση της συνθηκολόγησης. Σε όλη της την καριέρα προσπάθησε να προκαλεί κοινό και κριτικούς. Ομως, αυτήν τη φορά φαίνεται ότι η Τρέισι Εμιν (φωτ.) αποφάσισε να υποχωρήσει. Ο λόγος για το αναβληθέν σχέδιό της να κατεδαφίσει ένα κτίριο του 1920 στο Λονδίνο για να κτίσει στη θέση του ένα πενταώροφο οίκημα, που θα συνδεόταν με το ατελιέ της. Παρά το αξιόλογο αρχιτεκτονικό γραφείο που θα το σχεδίαζε, το τοπικό συμβούλιο είχε ενστάσεις για την επιθυμία της Εμιν. Και εν τέλει η καλλιτέχνις έκανε στροφή και αποφάσισε να μην προχωρήσει.

(…) Την αποκαλούσαν «βασίλισσα της τσιγγάνικης μουσικής» για το πάθος με το οποίο τραγουδούσε. «Εφυγε» από τη ζωή στα Σκόπια, σε ηλικία 73 ετών. Η Εσμα Ρετζέποβα ξεκίνησε την καριέρα της το 1950 και μέχρι σήμερα ήταν ενεργή και πολύ αγαπητή. Εδινε πνοή σε τσιγγάνικες και βαλκανικές μελωδίες. Είχε ταυτιστεί με τους Ρομά σε τέτοιο βαθμό που αντιμετώπισε και την κατακραυγή όταν επέλεξε να μην παντρευτεί κάποιον από την κοινότητα. Για πολλά χρόνια, πάντως, ήταν η «φωνή» των δικαιωμάτων των γυναικών Ρομά.

(…) Εκτός από σπουδαίος μαέστρος είναι κι ένας οραματιστής της ειρήνης. Κάπως έτσι, δεν περιορίζεται μονάχα στην μπαγκέτα του αλλά αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό πείραμα. Η μουσική ακαδημία «Μπάρενμποϊμ – Σαΐντ», που ίδρυσε ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ μαζί με τη χήρα του Εντουαρτ Σαΐντ, έχει στόχο την επίτευξη της συναδέλφωσης μέσα από τη μουσική. Με αυτό το σκεπτικό δέχθηκε φέτος 90 ταλαντούχα άτομα από τη Μέση Ανατολή, τα οποία θα μαθητεύσουν κοντά του. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται κυρίως από πόρους της γερμανικής κυβέρνησης.

(…) Ενα βραβείο για τον… δρόμο. Αν και έχει σαρώσει όλες τις βραβεύσεις και έγινε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Νίκολας Σερότα πήρε και το Audrey Irmas Award για την αριστεία στην επιμελητεία των τεχνών. Και όταν σε λίγο φύγει από την Tate, θα θυμάται μια ονειρική καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί, κυρίως για το ότι έχτισε ένα μύθο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή