Η πρωτοπόρος Σου Φρίντριχ στην Αθήνα

Η πρωτοπόρος Σου Φρίντριχ στην Αθήνα

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται από τις πρωτοπόρους του πειραματικού φεμινιστικού κινηματογράφου, είναι διεθνώς γνωστή για την επαναστατική φόρμα της, καθώς χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό για να δημιουργήσει τo δικό της έργο, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενσωματώνοντας συχνά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Από το 1978 έχει σκηνοθετήσει 24 ταινίες και βίντεο. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε 18 ρετροσπεκτίβες που διοργάνωσαν κορυφαία μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2007.

Οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, πανεπιστήμια και κέντρα πολιτισμού, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και δημοσιεύσεων και αποσπάσει πολλά βραβεία. Η 64χρονη Αμερικανίδα σκηνοθέτρια Σου Φρίντριχ (Su Friedrich), καθηγήτρια στο Princeton, βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένη του Princeton Athens Center, το οποίο, πέρα απο το ακαδημαϊκό-ερευνητικό έργο του, σκοπό έχει να προάγει τον διάλογο και τις συνεργασίες στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Μεθαύριο, Κυριακή, στις 9 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλει δύο ταινίες της: το «Sink or Swim» (1990) και το «I Cannot Tell You How I Feel» (2016), με θέμα τις οικογενειακές σχέσεις και πρωταγωνίστρια την 94χρονη μητέρα της Λόρι Φρίντριχ. Η Σου Φρίντριχ θα είναι παρούσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή